Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel a lejtõre állította saját pártját

Bokor Gábor

2018.10.24. 14:10

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! címû adásában a hétvégi hesseni tartományi választások elõtti elemzésében azt mondta, hogy pár éven belül teljesen más pártszerkezet alakulhat ki Németországban, amennyiben a történelmi válságban lévõ két vezetõ párt, az SPD és a CDU nem képes megújulni.
BERLIN, 14:10

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című adásában a hétvégi hesseni tartományi választások előtti elemzésében azt mondta, hogy pár éven belül teljesen más pártszerkezet alakulhat ki Németországban, amennyiben a történelmi válságban lévő két vezető párt, az SPD és a CDU nem képes megújulni.

A biztonságpolitikai szakértő ismertette, hogy Hessenben a legutóbbi választáson Merkel pártja, a CDU 38 százalékot szerzett, míg jelenleg 26 százalék a támogatottsága. A Zöldekkel eddig nagykoalícióban kormányoztak. A Zöldek támogatottsága 20 százalékon áll, míg a párt négy éve 11 százalékot szerzett, de még ez is kevés az abszolút többséghez.

A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy Angela Merkel pártja tovább gyengül, és nagyon nehéz lesz a CDU-nak kormányt alakítani Hessenben. Elvileg egy baloldali kormány is elképzelhető a hétvégi választás után, a szociáldemokraták, a Zöldek és a kommunisták együttműködésével, de utóbbival az első kettő nem lép koalícióra"

– fogalmazott Nógrádi. 

A szociáldemokraták támogatottsága szintén jelentősen esett a tartományban a legutóbbi választások óta, amikor is a szavazatok 30 százalékát szerezték meg. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) jelenleg 20 százalékon áll, míg országos szinten a negyedik helyen található, ami történelmi mélypontot jelent. A SPD hanyatlásának oka, hogy nem tud komoly programot adni, nincs megfelelő stratégiája. A CDU és az SPD térvesztésével párhuzamosan az Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága 4 százalékról 12 százalékra, míg a kommunista utódpárté 5 százalékról 8 százalékra emelkedett.

Egyre többen vélik úgy a párton belül, hogy nincs olyan karizmatikus vezetője, mint Helmut Schmidt vagy Willy Brandt. Az április óta elnöki posztot betöltő Andrea Nahles rendkívül középszerű pártvezető, és egyre nagyobb a párt elutasítottsága"

– értékelte a szociáldemokraták helyzetét Nógrádi György.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére