Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel a kvótákról: olyan nincs, hogy szelektív szolidaritás

Sümeghi Lóránt

2017.12.14. 17:28

Nem mûködik a szelektív szolidaritás a migrációs válság kezelésében, a bevándorlás külsõ és belsõ dimenziójában is szolidaritásra van szükség az Európai Unió tagállamai között - közölte Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben, röviddel az uniós állam- és kormányfõk csúcstalálkozójának kezdete elõtt.
BRÜSSZEL, 17:28

Nem működik a szelektív szolidaritás a migrációs válság kezelésében, a bevándorlás külső és belső dimenziójában is szolidaritásra van szükség az Európai Unió tagállamai között – közölte Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben, röviddel az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának kezdete előtt.

Nem csak a külső határokon történő migrációkezelésében kell szolidárisnak lenni [...], ez jó és fontos, de belső szolidaritásra is szükség van"

– mondta Merkel, elvetve a szelektív szolidaritást a tagországok között.

Megfigyelők szerint a német kancellár ezzel egyebek mellett arra utalhatott, hogy miközben a visegrádi államok vezetői a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek, sem Csehország, sem Lengyelország, sem Magyarország nem vesz részt a menedékkérők EU-n belüli elosztására szolgáló mechanizmusban.

A csehek és a szlovákok szerint sem megoldás a kvóta

Andrej Babis cseh miniszterelnök úgy vélekedett, nem jelentenek megoldást a kötelező kvóták a migrációs válságra, és elsősorban az embercsempész-hálózatok elleni fellépést kellene megerősíteni. Rövid sajtóértekezletén Babis hangsúlyozta, a líbiai határvédelem anyagi támogatása illeszkedik kormányának stratégiájába, miszerint

a krízist Európán kívül kell kezelni." 

Robert Fico szlovák kormányfő aláhúzta, nincsen konszenzus az EU migrációs politikájának reformját illetően, és nagy hiba lenne ennek hiányában is végigvinni a folyamatot, amely megosztaná a tagországok egységét. Fico beszélt a líbiai határvédelem támogatásáról, kiemelve, hogy a visegrádi döntésnek rendkívül egyszerű az üzenete: meg akarjuk mutatni, hogy a szolidaritás elve olyasmi, amelyet teljes mértékben tiszteletben tartunk. A migrációs válság kérdéséről szólva pedig leszögezte:

nem emberi jog a beutazás az Európai Unióba, az EU-nak meg kell védenie magát."

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő elmondta, a migrációs válság külső dimenzióját illetően komoly előrelépések történtek, miközben a belső dimenzióban a jelek szerint vannak még nehézségek.

A Brexit is próbára teszi majd az uniót

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke figyelmeztetett, kétségtelenül az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló tárgyalások második szakasza lesz az igazi próbája a bennmaradó tagállamok egységének. Tusk kiemelte, az uniós vezetők mostani találkozója jól mutatja, hogy csak egységes fellépéssel lehet komoly eredményeket elérni, és erre példaként hozta fel a Brexit-tárgyalásokat, illetve az EU védelmi dimenziójának megerősítését.

Ugyanakkor rámutatott, hogy két fontos kérdésben továbbra sincs egység a tagországok kormányai között: a gazdasági és monetáris unió elmélyítésében, valamint a migrációs politikában. Ezeket a megosztottságokat érzelmek kísérik, ami megnehezíti a racionális vitát és a közös nyelv megtalálását – idézi az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére