Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel: 2016 a nehéz próbatételek éve volt

Kékes Viki

2016.12.31. 10:58

Évet értékelt a német kancellár.
BERLIN, 10:58

Az óév a nehéz próbatételek éve volt, de Németország és a németek ereje okot ad a bizakodásra — mondta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében.

Angela Merkel kiemelte: kétségtelen, hogy a legnagyobb próbatétel az iszlamista terror volt, amelynek célkeresztjében ugyan a németek is ott vannak már sok éve, az idén viszont Németország "kellős közepén" is támadott, a nyáron Würzburgban és Ansbachban, néhány napja pedig Berlin központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál.

A kancellár aláhúzta: "különösen keserű és visszataszító", ha olyan emberek hajtanak végre terrormerényletet, akik azt állították, hogy védelmet keresnek Németországban, hiszen így megtapasztalták az ország segítőkészségét, amelyből tetteikkel gúnyt űznek, és megcsúfolják mindazokat is, akik valóban védelemre szorulnak. Azonban a halottak és sebesültek iránti részvét és gyász közepette bizakodásra ad okot mindaz, amit éppen ezekben a nehéz napokban érezni lehet Berlinben és sok más német városban

a vigasztalás, amelyet adunk és kaphatunk, és a szilárd határozottság, amellyel szembehelyezzük a humanitást és az összetartást a terroristák gyűlölettel teli világával. Nem a terroristák határozzák meg, hogyan élünk és hogyan akarunk élni. Szabadok vagyunk, humánusak és nyitottak."

Ez az hozzáállás például a szétbombázott szíriai Aleppóról készült képeket látva azt is jelenti, hogy "fontos és helyes" volt, hogy Németország az óévben is segített a védelmére szorulóknak "a megkapaszkodásban és a beilleszkedésben", és ez a hozzáállás tükröződik "demokráciánkban, jogállamunkban, értékeinkben" is. Ez mind együtt alkotja az "ellenmodellt" a terrorizmus, a gyűlölet világával szemben, és erősebb is lesz, mint a terrorizmus, mert "mi együtt erősebbek vagyunk" és "a mi államunk az erősebb"  — mondta Angela Merkel.

A kancellár arról is szólt, hogy 2016 sokak számára a sarkaiból kifordult világ és a biztosnak hitt vívmányok megkérdőjelezésének éve volt. Megkérdőjeleződött például az Európai Unió és a parlamenti demokrácia, amelyről azt mondják, hogy már nem a polgárok közösségét szolgálja, hanem csak egy szűk csoport érdekét.

Mindez azonban tévedés, megannyi torzkép."

Az EU valóban lassú és körülményes, egyik tagjának kiválása pedig mély érvágás, és az is igaz, hogy arra kellene összepontosítania, amire jobban alkalmas, mint a nemzetállam. Azonban a németeknek soha nem szabad ámítaniuk magukat azzal, hogy "a boldog jövőt a nemzeti külön út" jelenti. Ahol Európa egésze kerül kihívás elé — mint a globális verseny, a külső határok védelme vagy a migráció ügyében —, ott közös választ kell adni, "mindegy, mennyire fáradságos és nehéz", és a németeknek elemi érdekük, hogy "vezető szerepet töltsenek be" ebben.

Merkel szerint egyesek a parlamenti demokráciáról is a valóságot eltorzító képet festenek. A parlamenti demokrácia erős, és lehetőséget ad a részvételre és a beleszólásra. Nemcsak elfogadja, hanem ösztönzi az ellentmondást és a bírálatot, amely békés és a mások iránti tiszteleten alapul, a megoldásra és a megegyezésre irányul és "nem rekeszt ki egész csoportokat".

Összetartás, nyitottság, demokráciánk és egy erős gazdaság, amely mindenki jólétét szolgálja, ez az, ami ennek a nehéz évnek a végén is bizakodásra ad okot jövőnk iránt itt, Németországban."

A beszédet szombat este sugározza majd felvételről az ARD országos közszolgálati televízió.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

UNESCO-békedíjat kapott Merkel, mert elárasztotta Németországot migránsokkal

Angela Merkel volt német kancellár szerdán Elefántcsontparton átvette az UNESCO békedíját azon erőfeszítéseiért, amelyeket a több mint 1,2 millió menekült németországi befogadásáért tett a 2015-ös migrációs válság idején.

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni Törökországban a romok alól

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni szerdán a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben súlyos pusztítást okozó földrengés után.

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére