Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mélyponton Merkelék támogatottsága

Bertha László

2018.09.28. 14:02

A chemnitzi tüntetéssorozat és az alkotmányvédelmi hivatal vezetõjének áthelyezése körüli botrány alaposan megtépázta a német kormánypártok támogatottságát, amely ezzel újabb mélypontra süllyedt.

A ZDF megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője, Hans-Georg Maassen áthelyezése körüli koalíciós vita erősen rontotta a kormánypártok megítélését.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Horst Seehofer belügyminiszter vezette Keresztényszociális Unió (CSU) a szavazatok 28 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne Bundestag-választás.

Ez két százalékpontos csökkenés a ZDF Politbarometer című kutatássorozatának legutóbbi, szeptember közepén végzett méréséhez képest a legalacsonyabb érték a Politbarometer-kutatások 1977-ben kezdődött történetében és csaknem öt százalékpontos visszaesés a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson elért 32,9 százalékhoz képest.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 17 százalékon áll, ami ugyancsak történelmi mélypont, három százalékpontos csökkenés szeptember közepéhez képest és 3,5 százalékpontos visszaesés a Budestag-választáson elért 20,5 százalékhoz viszonyítva – írja az MTI.

A nagykoalíció pártjai így nem őriznék meg többségüket, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás.

Õket követi a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD 16 százalékos támogatottsággal, ami egy százalékpontos emelkedés szeptember közepéhez, és 3,4 százalékpontos emelkedés a tavaly szeptemberi Bundestag-választáshoz képest.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) tíz százalékon áll, a szeptember közepén mért nyolc százalék és a tavalyi választáson elért 9,2 százalék után. A Bundestag hetedik pártja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) támogatottsága nyolcszázalékos, a két héttel korábban mért hét százalék és a tavalyi választáson elért 10,7 százalék után.

A választási matematika és a politikai viszonyok alapján így egyedül az úgynevezett Jamaica-koalíció megalakításával, a CDU/CDU, a Zöldek és az FDP összefogásával lenne törvényhozási többséggel rendelkező kormány, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére