Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megvan, mennyivel kerül majd többe a németeknek ősztől a gázfelhasználás

888.hu

2022.08.15. 15:30

Illeték.

 

Már júliusban arról lehetett hallani, hogy a német kormány azt tervezi, hogy adót vet ki minden gázfogyasztóra, hogy abból fedezzék a vállalatok megnövekedett importköltségeit.

Most végre az is kiderül, hogy mennyi az annyi.

A Die Welt beszámolója ezzel kezdődik:

a németországi gázfogyasztóknak ősztől jelentős többletköltségekkel kell szembenézniük.”

 

A döntés értelmében október elsejétől gázbeszerzési illeték 2,4 eurócent lesz kilowattóránkként, ami 24 eurót jelent, ha megawattórában számolunk. És természetesen az illetékkel a megnövekedett beszerzési költségeket az importőrök áthárítják a fogyasztókra.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy

egy családi házzal rendelkező, 20 ezer kilowattóra éves fogyasztású háztartás esetében a többletköltségek évente mintegy 484 euróra rúgnak. Erre jön még az áfa.

A gazdasági minisztérium az illetéket az ukrajnai orosz agressziós háború következményének tekinti. Június közepe óta Oroszország kiszámíthatatlanul csökkenti a Németországba irányuló gázimport mennyiségét, ezzel mesterséges energiahiányt okozva és felhajtva az árakat. Németországot nagymértékben függött az olcsó oroszországi gáztól.

A gázimportőröknek szállítási kötelezettségeik vannak ügyfeleik, különösen a városi közműszolgáltatók felé. Az importőrök e szállítási kötelezettségeknek csak úgy tudnak eleget tenni, hogy az Oroszországból kieső mennyiségeket sokkal drágábban vásárolják.

Eddig ezeket a többletköltségeket nem lehet áthárítani a fogyasztókra.

Az eredmény pedig az lett, hogy az importőrök jelentős veszteségeket szenvedtek el. Ezért a szövetségi kormány milliárdos mentőcsomagról állapodott meg az Uniper közműszolgáltatóval – és ennek során a gázpótdíjról is. Ez kiegészül a piaci alapú áremelésekkel, amelyek fokozatosan jutnak el a fogyasztókhoz.

A Die Welt szerint Olaf Scholz német kancellár az energiaárak meredek emelkedése miatt további könnyítéseket ígért a polgároknak.

 

A gázilleték bevezetése azzal jár, hogy az inflációt még feljebb tolja.

A Deutsche Welle idézi Jörg Krämert, a Commerzbank vezető közgazdászát, aki szerint októberben és novemberben az infláció túllépheti a 9 százalékot, ami „a fogyasztók vásárlóerejének óriási csökkenését jelenti”.

A német szocialista Baloldali Párt vezetője, Dietmar Bartsch egy hétfői lapinterjúban a terv ellen emelt szót.

Bartsch az illetéket „sok ember elszegényedésének programjának” nevezte, és azzal érvelt, hogy a német kormánynak a „gyorsan emelkedő forgalmiadó-bevételekből” kellene fedeznie az esetleges többletköltségeket.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére