Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megvan az olasz kormányalakítás felelõse

Tóth Dalma

2018.04.23. 22:58

Roberto Ficót, a képviselõház elnökét, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusát bízta meg az olasz államfõ, hogy felmérje az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetõségét - jelentette be az olasz elnöki palota hétfõn.
RÓMA, 22:58

Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusát bízta meg az olasz államfő, hogy felmérje az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetőségét – jelentette be az olasz elnöki palota hétfőn.

Roberto Ficónak csütörtökön kell beszámolnia az államfőnek a konzultáció eredményéről - közölte az MTI.

Rövid sajtónyilatkozatában Roberto Fico azt mondta, azonnal megkezdi az egyeztetést a két párttal Olaszország érdekeit tartva szem előtt. Olaszországban március 4-én tartottak választásokat. A legtöbb szavazatot a – Liga, a Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) alkotta – jobboldali koalíció szerezte, a legnagyobb pártnak az M5S bizonyult, de egyikük sem szerzett a kormányalakításhoz elegendő többséget.

Az államfő, Sergio Mattarella április 4-én és 5-én tartott egyeztetést a parlamenti pártokkal, majd újabb kört április 14-én és 15-én. Ezt követően, április 18-án a szenátus elnökét, Maria Elisabetta Alberti Casellatit bízta meg, hogy felmérje az M5S és a jobbközép koalíciót vezető Liga közti kormány lehetőségét, eredmény nélkül.

Az M5S kezdettől hangsúlyozza, hogy a kormányzás érdekében a Ligával és a PD-vel is kész úgynevezett kormányszerződést kötni. Az M5S egyedül azt zárta ki, hogy a jobboldali szövetség egészével, kiváltképpen a FI-vel és elnökével, Silvio Berlusconival alakítson kormányt.

Az olaszok egymással marakodnak a kormányalakítás helyett

Senki sem akar összefogni a másikkal. Ismerős? De ezúttal nem a magyarországi ellenzékről van szó, hanem az olasz pártokról, akik egyre táv...

Roberto Fico az M5S egyik első, mozgalmi tagjának számít, aki a párt baloldali szárnyát képviseli. Közismert, hogy nem mindenben ért egyet Luigi Di Maióval, az M5S miniszterelnök-jelöltjével, aki a politikai formáció mérsékeltebb szárnyát vezeti.

A PD politikusainak egy része azt hangoztatja, hogy a párt nem kíván az M5S-sel kormányra lépni, inkább ellenzékbe vonul. Mások szerint azonban a kormányalakítás lehetősége váratlan segítséget nyújthat a választásokon a jobboldal és az M5S mögött harmadikként befutott PD-nek. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányzást, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején.

Roberto Fico konzultációjával egy időben tovább tart a közeledés Luigi Di Maio és a Ligát vezető Matteo Salvini között. Luigi Di Maio úgy fogalmazott, Salviniben megbízik. Matteo Salvini pedig visszaüzent Di Maiónak, hangoztatva, hogy a közös kormányzás érdekében kész lemondani minden kormányzati tisztségről. 

A legkisebb olasz tartományban, Molisében vasárnap tartott választást a jobboldali szövetség jelöltje nyerte,  a szavazatok több mint 44 százalékával lett tartományi elnök az M5S jelöltje előtt. Most vasárnap Friuli-Venezia Giuliában választanak új elnököt és tartományi testületet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére