Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégsem olyan egyszerû a rohingyák sztorija, mint azt a nyugati sajtó lefestette

888.hu

2018.05.23. 14:01

Megáradt folyókon és úttalan utakon menekülõ nõk és gyermekek tömegei. Ezt és ehhez hasonló jeleneteket ábrázoló képek árasztották el a világsajtót 2017-ben a mianmari rohingyák üldözése kapcsán, amikor is a helyi kormány - látszólag minden elõzmény nélkül - emberek százezreit üldözte el a hazájából. A nyugati sajtó a gonosz mianmari kormányról és az ártatlan rohingyákról írt, csakhogy ismét kiderült, hogy a kép sokkal árnyaltabb, mint azt láttatni szerették volna.

A hinduk és a muszlimok együttélése sosem ment felhőtlenül. Ez Indiában, az ország Pakisztánnal határos részén a legnyilvánvalóbb, azon belül is talán Kasmír tartományban a legnagyobb a feszültség. Itt a vallási okokon kívül természetesen történelmi okok is közrejátszanak. Ez a – hindu-muszlim – feszültség került felszínre Mianmarban is, amely 2017-re az ENSZ főtitkárának szavai szerint a világ legnagyobb menekültválságává és egy emberi jogi rémálommá fajult.

A migrációt pozitívan értékelő és a menekültekkel mindig mélyen szolidáris nyugati sajtóban azonnal megszületett az ítélet: a rohingyák ártatlanok, a mianmari kormány pedig népirtást követ el az elüldözésükkel.

Ennek a narratívának a csúcspontja volt, hogy a nyugati sajtóban egyre-másra terjedt az a vélemény, miszerint a korábban Nobel-békedíjjal kitüntetett Aun Szan Szu Kji első államtanácsos (pozíciója a miniszterelnökhöz hasonlítható) díját azonnal vonják vissza, hiszen méltatlanná vált arra.

Szan Szu Kji 1989-től békés eszközökkel szállt szembe hazájának – az akkor még Burmának nevezett Mianmar – katonai rezsimjével. Többször börtönbe vetették, ám megtörni nem tudták. Eközben számos választást is tartottak, amelyen mindig Szan Szu Kji pártja nyert, de végül csak 2016-tól engedték kormányozni a már említett első államtanácsosi rangban. Hatalmát megosztva gyakorolja a hadsereggel.

Szan Szu Kji bűne természetesen az volt, hogy kimondta, hogy mindkét oldalon történt erőszak, amelyet a nyugati sajtó hevesen vitatott, hiszen ezzel szerintük relativizálta a saját népe által elkövetett erőszakot. Ez a beállítás egyébként azért is hazug, mert a hadsereg teljesen önjáró, így Szan Szu Kji nem utasíthatja őket sem támadásra, sem pedig más művelet végrehajtására.

A rohingyák egy főként muszlim népcsoport a buddhista Rakhine államban, Mianmar területén. Az ottlétük főként az egykori Brit Birodalom hagyatéka, amely egy egységként kezelte Burmát és Indiát. A britek alatt egyébként a rohingyáknak állt a zászló. A britek távozásával azonban a buddhista többség mindinkább elnyomta és jogfosztottá tette a rohingyákat, akiket idegenként kezeltek (az ő nyelvükön bengáli). A Szan Szu Kji által irányított nacionalista párt győzelme még inkább kiélezte a konfliktust, amely 2017-ben robbant. A rohingyák azóta elmenekültek a szomszédos Bangladesbe, számuk mintegy 600-750 ezer közé tehető.

A rohingyák angyalok

A nyugati sajtó tehát szervezetten állította elő az egyoldalú mianmari népirtás legendáját, amely szerintük minden előzmény nélkül történt. Habár a cikkekben hivatkoznak a helyi kormány hivatalos álláspontjára, alapvetően ez általában egy bekezdés, míg tucatnyi szól a rohingyák által elszenvedett sérelmekről.

A The New York Times egy merénylet kapcsán azt írja januári cikkében, hogy a rohingyák terrorcsoportja, az Arakan Rohingya Megváltás Seregének (ARSA) a

biztonsági erők ellen irányuló kisebb hadműveletei augusztusban brutális megtorlást eredményeztek a kormányerők részéről, amely a rohingyák menekülését eredményezte."

Az érzékenyítő képgalériák legmesteribb összeállítását a The Guardian valósította meg, van kiskutyás rohingya is. A lap szerint a konfliktus eszkalálódása arra vezethető vissza, hogy 2016 szeptemberében a rohingyák megöltek 9 rendőrtisztet, majd következő év augusztusában további hét buddhistát, amely kiváltotta az "aránytalan" válaszlépést, a hadsereg bevetését.

Egyes liberális lapok – így például a brit The Independent – odáig is elmentek, hogy az ARSA-t, vagyis a rohingyák terrorszervezetét egy egyszerű ellenállási csoportként írták le, amely harcol a "mianmari kormány állami terrorizmusa" ellen. A lap idézi az ARSA egyik vezetőjét, aki megnyugtatja az olvasót, hogy ők bizony nincsenek kapcsolatban szélsőséges muszlimokkal.

Innentől a nyugati újságolvasók és hírfogyasztók tudhatják, hogy egy gonosz kormány ismét indok nélkül elnyomja és elüldözi a muszlim kisebbséget.

Népirtás

Csakhogy most kiderült, hogy a sztori nem ilyen egyszerű.

Úgy tűnik, hogy bár nagyon ritkán, de tud érdemi munkát is végezni a nemcsak általunk, hanem mások által is gyakran kritizált Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet ugyanis arra talált bizonyítékokat Mianmarban, hogy a rohingyák többtucatnyi hindu civilt és rendőrt öltek meg, mielőtt a kormányzat a hadsereg nagyarányú bevetésével válaszolt volna.

A szervezet szemtanúk és helyszínelők beszámolói alapján írta meg a jelentését, amely szerint 2017 augusztusában a Rakhine tartományban levő Ah Nauk Kha Maung faluban az ARSA 53 hindu férfit, nőt és gyermeket végzett ki hidegvérrel. A fegyveresek még aznap átmentek Ye Bauk Kyar faluba és ott is hasonló módon, kegyetlenül végeztek 46 hinduval, válogatás nélkül mészárolták le őket. Augusztus 26-án további 6 embert öltek meg a muszlimok Myo Thu Gyi faluban – foglalt össze néhány esetet a Deutsche Welle.

A civilek elleni mészárlással egy időben hindu rendőröket is megtámadtak és megöltek a fegyveresek. Az Amnesty arra is talált bizonyítékokat, hogy a túlélőket el akarta hallgattatni az ARSA.

Mindezek fényében természetesen nem jelenthető ki, hogy a rohingyák cselekedetei miatt megalapozottnak tekinthető a mianmari kormány reakciója, hiszen egy ilyen konfliktusban, amikor így elszabadul az erőszak, utólag már nem lehet igazságot tenni. Ugyanakkor le kell szögezni, a nyugati sajtóban "a menekült mindig jó" elv alapján kezelték a rohingyákat, ezért ezen médiumok olvasói most alaposan meg fognak lepődni. Már ha egyáltalán hallanak, olvasnak erről.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elrajtolt a kampány

Elrajtolt a kampány

Hivatalosan megkezdődött augusztus 24-én, szombaton a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány. A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon kezdődik és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart.

Kim Dzsongun ismét előszedte kedvenc játékszerét

Kim Dzsongun ismét előszedte kedvenc játékszerét

Sajnos nem a kerti homokozó lapáttal játszadozik az észak-koreai diktátor.

Szlovénia határrendészek toborzásába kezdett

Szlovénia pályázati kiírással mintegy száz új határrendészt keres a határőrség állományának feltöltésére a növekvő számú illegális határátlépések miatt – közölte a szlovén sajtó pénteken.

Brit iskolai kezdőszett 2019-ben: vadászkés, machete, szamurájkard

Nagy-Britanniában ebben az évben több mint 1000 olyan diákot fogtak el, akik valamilyen szúróeszközzel fenyegették meg iskolatársaikat.

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Tavaly novemberben két szélsőbaloldali randalírozó felgyújtott egy mozdonyt, mellyel több mint egymillió eurós kárt okoztak.

A bevándorlók partra szállítása után az Ocean Viking folytatja a migránstaxizást

A migránsok befogadását Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália, illetve Románia vállalta – jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja.

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Az utóbbi időben megháromszorozódott az érkező migránsok száma az így is kapacitásán felül teljesítő Görögországban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére