Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégsem húzzák a választásokig az impeachmentet?

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.08. 09:38

A szenátusban folytatódik a felelősségre vonási eljárás.

Mitch McConnell, a washingtoni szenátus republikánus frakciójának vezetője kedden bejelentette, hogy megindítja az amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárásának (impeachment) második szakaszát, a szenátusi tárgyalást. McConnell hangsúlyozta: a szenátusban úgy kezdik meg a tárgyalást, hogy nem jutott megegyezésre a demokrata párti törvényhozókkal a tanúk meghallgatásáról. McConnell nem utasította el tanúk behívását, de nem is kötelezte el magát amellett, hogy figyelembe vesz majd új tanúkat vagy esetleges új bizonyítékokat.

Miután az impeachment eljárás első szakaszában a demokrata többségű képviselőház decemberben megszavazta a Donald Trump elnök elleni vádemelést – hatalommal történt visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása vádjával –, Nancy Pelosi házelnöknek át kellett volna küldenie a szavazásról és a megfogalmazott két vádpontról szóló jegyzéket a szenátusba, hogy ennek alapján megindíthassák a felelősségre vonási eljárás második szakaszát. A demokrata házelnök azonban szóvivője révén még kedden is azt jelezte: nem tudja, mikor kerülhet erre sor. Egyes előrejelzések és elemzői vélemények szerint az időhúzás csak kampánystratégia volt a részéről, még az is felmerült, hogy a lépéseket elhúzza egészen a választásokig.

Elemzők szerint Pelosi így akart nyomást gyakorolni McConnell szenátorra annak érdekében, hogy egyezzen bele a demokrata törvényhozók követeléseibe: új dokumentumok megvitatásába és új tanúk meghallgatásába.
A házelnök korábban – még a karácsonyi törvényhozási szünet előtt – úgy fogalmazott: a szenátusnak tanúként kellene megidéznie kormányzati politikusokat, köztük John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót, Mick Mulvaney ügyvezető kabinetfőnököt és munkatársát, Robert Blairt, vagy a Fehér Ház költségvetési hivatalának vezetőjét, Michael Duffeyt. Donald Trump korábban megtiltotta nekik a tanúskodást a törvényhozók előtt.
McConnell szenátor elutasította a demokrata párti javaslatot, azzal indokolva döntését, hogy a szenátusnak nem dolga elvégezni a képviselőház által elmulasztottakat. A kentucky-i szenátor azzal is érvelt, hogy a demokratáknak volt sürgős az impeachment eljárás, nem a republikánusok szorgalmazták.

Hétfőn aztán John Bolton jelezte, hogy önként kész a tanúskodásra, ha beidézik. Ennek megszavazásához a kisebbségben lévő demokrata párti szenátorok voksa nem lett volna elegendő, négy republikánus szenátornak kellett volna velük együtt voksolnia. McConnell még hétfőn este jelezte: nem lesz meg a szükséges négy republikánus szavazat. A szenátus republikánus többségének vezetője azután kedden bejelentette, hogy megvan a szükséges számú szavazat a szenátusi tárgyalás megindításához, az esetlegesen behívandó tanúkról majd később vitáznak.

Trump szerint még mindig nevetséges az eljárás

McConnell bejelentése lényegében azt jelenti, hogy a szenátusi tárgyalás szabályait a republikánusok a demokraták támogatása, azaz kétpárti egyetértés nélkül állapítják meg. Elemzők szerint ez bonyolíthatja az eljárást. Chuck Schumer, a szenátusban kisebbségben lévő demokraták vezetője kedden ki is jelentette: pártja politikusai új bizonyítékokra hivatkozva többször is szavaztathatnak majd a per folyamán. Donald Trump a Kiriákosz Micotakisz konzervatív görög kormányfővel tartott közös sajtóbeszélgetésén a Fehér Házban kedden ismét csalárdnak nevezte az impeachment megindítását, mint mondta, „az egész világ ezen nevet”.

Forrás: MTI

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Egy agglegény titkos naplójából

Egy agglegény titkos naplójából

A kultúrrendőr – Pozsonyi (b)irodalma

Összeáll a CDU a szélsőbaloldallal

Összeáll a CDU a szélsőbaloldallal

Aztán 2021-ben ismét választások lesznek Türingiában, miután korábban „nem megfelelő” eredmény született a német tartományban.

Már olaszországi áldozata is van a koronavírusnak

Olaszországban is van már halálos áldozata az új koronavírusnak – jelentette péntek éjjel az ANSA olasz hírügynökség.

Micsoda nap volt: Soros a franciák előtt is lebukott, Gyurcsány vagyonnyilatkozata gyanús, Hadházy politikai végnapjai közelednek

Micsoda nap volt: Soros a franciák előtt is lebukott, Gyurcsány vagyonnyilatkozata gyanús, Hadházy politikai végnapjai közelednek

A mögöttünk hagyott órák során kiderült, hogy már a franciáknak is feltűnt Soros Magyarország elleni aknamunkája, ahogy a választóknak is az, hogy valami nem stimmel Gyurcsány vagyonnyilatkozatával. Továbbá az is valószínűsíthető, hogy Hadházy Ákos politikai végnapjai is egyre közelednek.

A londoni Szent Pál-székesegyházat akarta felrobbantani egy öngyilkosmerénylő-jelölt

A londoni Szent Pál-székesegyházat akarta felrobbantani egy öngyilkosmerénylő-jelölt

Őrizetbe vétele előtt két, magát szintén terrorszimpatizáns házaspárnak kiadó titkosszolgálati tisztnek mondta el részletesen tervét, és tőlük kérte, hogy szerezzenek neki pokolgépet a tervezett merénylethez. Rosszul tette.

Úgy tűnik, mégsem a szibériai metán lesz a végzetünk

Úgy tűnik, mégsem a szibériai metán lesz a végzetünk

Egy new york-i egyetem kutatói vették a fáradtságot, és átvizsgáltak néhány tonnányi antarktiszi gleccsermintát, és a véltnél nagyságrendekkel kevesebb metánt találtak az ősi levegőbuborékokban, mint a modellek alapján találniuk kellett volna.

Orbán Viktor az uniós csúcsról: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell, elfogadhatatlan négy nettó befizető ország álláspontja

Orbán Viktor az uniós csúcsról: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell, elfogadhatatlan négy nettó befizető ország álláspontja

Ha valóban akarunk csinálni valamit Európában a hatérvédelem, a digitalizáció, az iparpolitika, a mezőgazdaság, a kohézió, az infrastruktúra-fejlesztés területén, akkor nem állhatunk meg 1 százaléknál, hanem vállani kell, hogy 1,3 százalékot kell mindenkinek befizetnie – nyilatkozta a miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére