Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megrohamozták a Srí Lanka-i miniszterelnök rezidenciáját a tüntetők, lemond az elnök is

888.hu/MTI

2022.07.10. 10:00

Anarchia lepte el a csődbe ment dél-ázsiai szigetet, mivel milliók már hónapok óta nem tudtak élelmiszert, gyógyszert és üzemanyagot vásárolni a pusztító gazdasági- és pénzügyi válság közepette, amely szembeállította a parlamentet az elnökséggel is.

 

A tüntetők néhány órával azután hatoltak be a kormányfői rezidenciára, hogy Ranil Vikremeszinghe közleményben jelentette be, hogy kész lemondani, ha megalakul az új kormány.

Korábban a tüntetők megrohamozták Gotabaja Radzsapaksza elnök hivatalát és rezidenciáját is.

 

 

A Facebookon élő közvetítésben látni lehetett, amint a több száz tiltakozó – sokan nemzeti zászlóba burkolózva – tolongott az épület helyiségeiben. Egyesek az uszodában úsztak, mások a elnöki ágyon és szófákon ültek.

 

 

 

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt. Tartózkodási helye nem ismert.

Ranil Vikremeszinghe hivatala közölte, hogy

 

a tiltakozók szombat este betörtek a kormányfő colombói házába.

 

A politikus biztos helyen tartózkodik – tudta meg a Reuters brit hírügynökség.

A kormányfő előzőleg közleményben jelentette be, hogy le fog mondani, amikor valamennyi párt megegyezik az új kormányban.

 

Országunkban ma üzemanyagválság és élelmiszerhiány van, itt van a Világélelmezési Program vezetője, és több kérdést is meg kell vitatnunk a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor ha ez a kormány lemond, másik kormánynak kell jönnie.”

– írta Vikremeszinghe.

 

 

A miniszterelnök elmondta: közölte Gotabaja Radzsapakszával, hogy valamennyi párt részvételével javasol nemzeti egységkormányt alakítani, de nem mondott semmit az elnök álláspontjáról.

Gotabaja Radzsapaksza elnök jövő szerdán lemond – közölte Japa Abejvardena házelnök, akit az államfő videófelvételen tájékoztatott lemondási szándékáról. Az elnök egyelőre még nem nyilatkozott személyesen.

„A július 13-ai lemondásra vonatkozó döntés célja a békés hatalomátadás.”
– közölte Abejvardena. „Én mindenesetre felszólítom az embereket, hogy tartsák be a törvényt és őrizzék meg a békét.” – tette hozzá.

 

A Sziraza kereskedelmi televízió közölte, hogy legalább hat alkalmazottját, közöttük négy riportert kellett kórházba vinni, miután a rendőrség bántalmazta őket, amikor Vikremeszinghe házának ostromáról tudósítottak.
A Srí Lanka-i Orvosi Tanács, az ország legmagasabb rangú szakmai szervezete figyelmeztetett, hogy az ország kórházai minimális forrásokkal működnek, és nem lesznek képesek kezelni a sebesült tüntetők tömegét.

A rendőrség péntek este kijárási tilalmat vezetett be Colombóban és több más nagyvárosban, de szombat reggel a jogászok és ellenzéki politikusok által jogellenesnek nevezett intézkedést visszavonta.

 

A tiltakozó megmozdulások során legalább harminckilenc ember sebesült meg és került kórházba, közöttük két rendőr.

– közölték kórházi illetékesek.

 

Japa Abejvardena parlamenti elnök Radzsapakszához intézett levelében közölte, hogy a pártok vezetőinek tanácskozásán több döntés is született, így követelik az elnök és a miniszterelnök mielőbbi lemondását, a parlament hét nap alatt ideiglenes államfőt választana.
Az ügyvezető elnök alatt a mostani parlament új miniszterelnököt és ideiglenes kormányt nevezhet ki – közölte a házelnök a hivatala által közzétett levélben.
Ezt követően meghatározott időn belül megtörténhet az új parlament megválasztása – tette hozzá.

Több ellenzéki párt vezetője is lemondásra szólította fel Radzsapakszát.

 

A 22 milliós indiai-óceáni szigetország súlyos devizahiánnyal küzd, emiatt akadozik az üzemanyag-, az élelmiszer- és a gyógyszerimport, az ország a függetlenség éve, 1948 óta most éli át a legsúlyosabb gazdasági válságot.

A válság azután következett be, hogy a Covid-19-járvány súlyos károkat okozott az ország turizmustól függő gazdaságának.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére