Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megrohamozták a Srí Lanka-i miniszterelnök rezidenciáját a tüntetők, lemond az elnök is

888.hu/MTI

2022.07.10. 10:00

Anarchia lepte el a csődbe ment dél-ázsiai szigetet, mivel milliók már hónapok óta nem tudtak élelmiszert, gyógyszert és üzemanyagot vásárolni a pusztító gazdasági- és pénzügyi válság közepette, amely szembeállította a parlamentet az elnökséggel is.

 

A tüntetők néhány órával azután hatoltak be a kormányfői rezidenciára, hogy Ranil Vikremeszinghe közleményben jelentette be, hogy kész lemondani, ha megalakul az új kormány.

Korábban a tüntetők megrohamozták Gotabaja Radzsapaksza elnök hivatalát és rezidenciáját is.

 

 

A Facebookon élő közvetítésben látni lehetett, amint a több száz tiltakozó – sokan nemzeti zászlóba burkolózva – tolongott az épület helyiségeiben. Egyesek az uszodában úsztak, mások a elnöki ágyon és szófákon ültek.

 

 

 

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt. Tartózkodási helye nem ismert.

Ranil Vikremeszinghe hivatala közölte, hogy

 

a tiltakozók szombat este betörtek a kormányfő colombói házába.

 

A politikus biztos helyen tartózkodik – tudta meg a Reuters brit hírügynökség.

A kormányfő előzőleg közleményben jelentette be, hogy le fog mondani, amikor valamennyi párt megegyezik az új kormányban.

 

Országunkban ma üzemanyagválság és élelmiszerhiány van, itt van a Világélelmezési Program vezetője, és több kérdést is meg kell vitatnunk a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor ha ez a kormány lemond, másik kormánynak kell jönnie.”

– írta Vikremeszinghe.

 

 

A miniszterelnök elmondta: közölte Gotabaja Radzsapakszával, hogy valamennyi párt részvételével javasol nemzeti egységkormányt alakítani, de nem mondott semmit az elnök álláspontjáról.

Gotabaja Radzsapaksza elnök jövő szerdán lemond – közölte Japa Abejvardena házelnök, akit az államfő videófelvételen tájékoztatott lemondási szándékáról. Az elnök egyelőre még nem nyilatkozott személyesen.

„A július 13-ai lemondásra vonatkozó döntés célja a békés hatalomátadás.”
– közölte Abejvardena. „Én mindenesetre felszólítom az embereket, hogy tartsák be a törvényt és őrizzék meg a békét.” – tette hozzá.

 

A Sziraza kereskedelmi televízió közölte, hogy legalább hat alkalmazottját, közöttük négy riportert kellett kórházba vinni, miután a rendőrség bántalmazta őket, amikor Vikremeszinghe házának ostromáról tudósítottak.
A Srí Lanka-i Orvosi Tanács, az ország legmagasabb rangú szakmai szervezete figyelmeztetett, hogy az ország kórházai minimális forrásokkal működnek, és nem lesznek képesek kezelni a sebesült tüntetők tömegét.

A rendőrség péntek este kijárási tilalmat vezetett be Colombóban és több más nagyvárosban, de szombat reggel a jogászok és ellenzéki politikusok által jogellenesnek nevezett intézkedést visszavonta.

 

A tiltakozó megmozdulások során legalább harminckilenc ember sebesült meg és került kórházba, közöttük két rendőr.

– közölték kórházi illetékesek.

 

Japa Abejvardena parlamenti elnök Radzsapakszához intézett levelében közölte, hogy a pártok vezetőinek tanácskozásán több döntés is született, így követelik az elnök és a miniszterelnök mielőbbi lemondását, a parlament hét nap alatt ideiglenes államfőt választana.
Az ügyvezető elnök alatt a mostani parlament új miniszterelnököt és ideiglenes kormányt nevezhet ki – közölte a házelnök a hivatala által közzétett levélben.
Ezt követően meghatározott időn belül megtörténhet az új parlament megválasztása – tette hozzá.

Több ellenzéki párt vezetője is lemondásra szólította fel Radzsapakszát.

 

A 22 milliós indiai-óceáni szigetország súlyos devizahiánnyal küzd, emiatt akadozik az üzemanyag-, az élelmiszer- és a gyógyszerimport, az ország a függetlenség éve, 1948 óta most éli át a legsúlyosabb gazdasági válságot.

A válság azután következett be, hogy a Covid-19-járvány súlyos károkat okozott az ország turizmustól függő gazdaságának.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Erős vár a mi Istenünk

Erős vár a mi Istenünk, jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk? – írta a miniszterelnök a Facebook-on.

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Nehéz hetek, hónapok várnak a hazai – és az európai – sportélet főszereplőire a hideg beköszöntével. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnökének minapi nyilatkozata szerint a magyar sport a rendszerváltozás utáni legnagyobb kihívásával néz szembe a háború okozta energiaválság miatt. A 888.hu megpróbált utánajárni, mivel kell szembenézni a sportélet főszereplőinek, illetve annak, hogyan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket.

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken – közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére