Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megkezdõdött Erdogan "ellenfelének" a pere

Nagy Gábor

2017.05.22. 17:28

Elkezdõdött Fethullah Gülen pere Törökországban. Emellett több száz állítólagos összeesküvõ is bíróság elé áll Ankarában. Emiatt óriási a készültség az anatóliai államban.
ANKARA, 17:28

Elkezdődött Fethullah Gülen pere Törökországban. Emellett több száz állítólagos összeesküvő is bíróság elé áll Ankarában. Emiatt óriási a készültség az anatóliai államban.

Az állítólagos összeesküvőket azzal vádolják, hogy részt vettek a puccskísérletben, tagjai a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette mozgalomnak, valamint megsértették az alkotmányt. A vádlottak között van 26 tábornok és 12 civil is. A 221 főből kétszázat előzetes letartóztatásban tartanak, kilenc főt bírói felügyelet mellett szabadlábra helyeztek, 12-en pedig – beleértve Gülent is – továbbra is szökésben vannak.

A hétfői tárgyalást szigorú biztonsági óvintézkedések mellett tartották. A gülenista perekre létrehozott tárgyalóteremben hatalmas volt a sajtóérdeklődés. Az épület előtt pedig több tucat tüntető követelte, hogy a vádlottakat sújtsák halálbüntetéssel.

A tárgyalások várhatóan június 16-ig tartanak. Az ügy nagyjából 2000 oldalas vádirata szerint több mint 8000 katona, 35 harci repülő, 37 helikopter, 74 harckocsi és 246 páncélautó vett részt az államcsínykísérletben, amely során a puccsisták közel 4000 kézifegyvert használtak.

A távirati iroda összefoglalója szerint az elmúlt 10 hónapban 48 636 embert helyeztek előzetes letartóztatásba a puccskísérlettel összefüggésben. Összesen 149 833 ember esetében indult eljárás Törökországban, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére