Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megkezdődött az ukrán elnökválasztás első fordulója

Pörge Béla

2019.03.31. 09:58

Vasárnap helyi idõ szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idõ szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdõdött az elnökválasztás elsõ fordulója.
KIJEV, 9:58

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója.

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A szavazólapokon 39 jelölt neve szerepel, ami rekordszámú a független Ukrajna történelmében.

A választásokon hivatalosan 35,6 millió ukrán választó vehet részt, ám ebbe beleszámolták a megszállt területeken – a Krím félszigeten, valamint a donyecki és a luhanszki szakadár "népköztársaságokban" – élőket is, ahol viszont nem rendezik meg a választást, így valójában körülbelül 30 millióan fognak részt venni a voksoláson. Csaknem 316 ezren jelentkeztek át más választókerületbe szavazni.

A központi választási bizottság a választásokra összesen 2344 külföldi megfigyelőt regisztrált 19 nemzetközi szervezettől és 17 országból. Orosz megfigyelők nincsenek közöttük, mivel az ukrán parlament februárban törvényt fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok – mint agresszor ország polgárai – megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon.

Az előrejelzések szerint nem valószínű, hogy bármelyik jelölt is meg tudná szerezni a szavazatok több mint felét, ezért minden bizonnyal még egy fordulót kell rendezni három hét múlva, azaz április 21-én. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.

A legutóbbi felmérések alapján a legnépszerűbb jelölt Volodimir Zelenszkij humorista, színész és producer. Õt követi fej fej mellett Petro Porosenko jelenlegi államfő és Julija Timosenko volt kormányfő, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt jelöltje.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére