Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megkezdődött a Trump elnök elleni eljárás szenátusi tárgyalása

Ányos Miklós

2020.01.22. 09:25

Kedden, helyi idő szerint kora délután John Roberts főbíró megnyitotta a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalását.

Az első nap, amely a tárgyalás – a republikánus szenátusi frakcióvezető, Mitch McConnell által javasolt – eljárási szabályainak megvitatásával telt, a demokrata és a republikánus törvényhozók közötti éles vitákat hozott.

Megnyitójában John Roberts, a szenátusi tárgyalás bírája – aki az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke – a tárgyalás viselkedési szabályait is felolvasta. Ezek szerint a szenátorok és a házelnök által kijelölt impeachment-menedzserek nem használhatnak mobiltelefonokat, nem szólhatnak közbe. Roberts még azt is rögzítette, hogy a politikusoknak főbíró úr megszólítással kell illetniük őt.

Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője kedden reggel még módosította a tárgyalásra vonatkozó eljárási szabályzat javaslatát, amelyről aznap szavaztak a törvényhozók. Az új változat szerint a szenátusban mindkét félnek – a demokratáknak és a republikánusoknak egyaránt – 24 óra áll majd a rendelkezésére érvelésének részletes előterjesztésére, és a pártok nem kettő, hanem három napon keresztül mondhatják el érveiket. Ezt követően a szenátorok 16 órát kapnak, hogy az ellentétes politikai oldal képviselőinek kérdéseket tehessenek fel, majd négyórás vita következik.

A javasolt eljárás szerint a házelnök által kijelölt demokrata párti impeachment-menedzserek – akik a tárgyaláson az ügyészek szerepét látják el – szerdán terjesztik elő részletesen az amerikai elnök ellen megfogalmazott vádpontokat. Szerdán, csütörtökön és pénteken a demokrata impeachment-menedzserek, szombaton, jövő hétfőn és kedden pedig a Trump elnök védelmét ellátó jogászok adják elő érveléseiket. Az ezt követő napokban kerül sor a kérdésekre és a záróvitára.

McConnell elhalasztotta a döntését arról, hogy meghívjanak-e tanúkat a tárgyalásra. A javaslatban úgy fogalmazott, a szenátorok nem nyújthatnak be automatikusan indítványt tanúk beidézésére, hanem ha ezt szeretnék, akkor a szenátusnak előbb szavaznia kell, hogy elfogadja-e ezt a kérésüket.

Miután felolvasták a Mitch McConnell által javasolt eljárási szabályzatot, és Pat Cipollone, a Donald Trump republikánus elnök védelmét ellátó jogászcsoport vezetője bejelentette, hogy a maguk részéről elfogadják a dokumentumot, Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és a demokraták impeachment-menedzserei csoportjának vezetője közölte, elutasítják a szabályokat. A kaliforniai politikus kiállt pártja korábbi álláspontja mellett, miszerint a demokraták számára lehetővé kell tenni új tanúk beidézését.

Az eljárási szabályok vitájában a felszólaló törvényhozók pártjaik álláspontját képviselték. Vagyis a demokraták azt hangoztatták, hogy a Trump elnök ellen felhozott vádak – visszaélés a hatalommal és a kongresszus akadályozása – megalapozottak, míg a republikánus politikusok visszautasították ezt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére