Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megkezdődik az oktatás Afganisztánban, de a diáklányoknak az arcot elfedő nikábot kell viselniük

888.hu

2021.09.06. 06:45

A tálibok ígérete szerint hétfőn megnyithatják kapuikat a magánegyetemek Afganisztánban, de az ország új urai a tanév kezdetéhez időzített rendeletükben kikötötték, hogy a diáklányoknak kötelezően nikábot – kendő, amely eltakarja az arcot, de van rajta kivágás a szemnek –, illetve az egész testet takaró fekete ruhát, úgynevezett abaját kell viselniük.

 

A hétvégén kiadott utasítás szerint

az egyetemeken a nőket és a férfiakat egymástól elválasztva fogják oktatni.

Bizonyos esetekben egy helyiségben is tartózkodhatnak, de ilyenkor függönnyel kell elválasztani őket egymástól. A lányosztályokban nők oktathatnak, illetve erkölcsös idős férfiak.

A rendelet értelmében

az egyetemekre külön bejáraton mehetnek be a férfiak és a nők,

és a tanintézményeknek olyan körülményeket kell teremteniük, hogy a két nem képviselői ne érintkezhessenek egymással a szünetekben és távozáskor. Ezt például úgy oldják meg, hogy a diáklányok a fiúknál korábban mennek ki a tantermekből, és egy szobában megvárják, amíg a fiúk elhagyják az épületet.

Az elmúlt húsz évben, amíg a kilencvenes évek tálib uralmát megdöntő katonai kontingensek állomásoztak az országban, rohamos fejlődésnek indultak az egyetemek és a magánkézben lévő tanintézetek.

Nikábot kevés nő hordott Kabulban, ez a viselet inkább a távoli, vidéki térségekben volt jellemző.

A tálibok szigorítottak ugyan a szabályokon, ugyanakkor engedményeket is tettek az előző, kilencvenes évekbeli előírásaikhoz képest, amikor a nőknek nem nikábot, hanem a szemet is eltakaró burkát kellett viselniük, csak alapképzésen vehettek részt részt, és tilos volt számukra, hogy férfirokonuk kísérete nélkül elhagyják otthonukat.

Szombaton erőszakba torkollt Kabulban egy a nők jogaiért rendezett tüntetés, legalább egy nő megsebesült.

Az aktivisták az elnöki palotához közel gyűltek össze, egyebek mellett

„Mi nem a kilencvenes évek asszonyai vagyunk” feliratú táblákat a magasba tartva, utalva ezzel a tálibok korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzására.

A tálib fegyveresek hevesen összeszólalkoztak a nők egy csoportjával, feltehetően könnygázt is bevetettek ellenük.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Anna, a Momentum éppen babát váró exelnöke, EP-képviselője valamitől hirtelen megigazult. Keményen beszólt a hetek óta az embereket a szerinte küszöbön álló kormányváltással hitegető Gyurcsánynak, aki napról napra – minden alap nélküli – a „készülünk” dumával hergeli a népet.

Oroszország energiaexport-bevétele 38 százalékkal nőhet az idén

Oroszország idei energiaexport-bevétele 337,5 milliárd dollár lehet, 38 százalékkal meghaladva a tavalyit, miután emelkedett az olajkivitele, ami párosult a magasabb gázárakkal – áll az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében, amelyet a Reuters szerzett meg.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére