Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

Megjelentek az aggódó hangok a török népszavazás kapcsán

Tóth Dalma

2017.04.17. 12:28

Az Európa Tanács és az Európai Bizottság is arra szólította fel Erdogant, hogy törekedjen a széles konszenzusra.
STRASBOURG, 12:28

Az Európa Tanács és az Európai Bizottság is arra szólította fel Erdogant, hogy törekedjen a széles konszenzusra. 

„A török választók az alkotmány módosításairól voksoltak. Tekintettel a szoros eredményre a török vezetésnek alaposan meg kell fontolnia a következő lépéseket" – hangsúlyozta nyilatkozatában Thorbjorn Jagland, a 47 tagot számláló, mindenekelőtt a pluralista demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok védelmének kérdéseivel foglalkozó összeurópai szervezet főtitkára.

„Kiemelkedő jelentőséggel bír az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogállamiság elvével. Az Európa Tanács, amelynek Törökország teljes jogú tagja, készen áll arra, hogy támogassa az országot ebben a folyamatban" – fűzte hozzá a szervezet főtitkára.

Törökországnak széles nemzeti konszenzus kialakítására kell törekednie az alkotmány tervezett módosításaival kapcsolatban, tekintettel azok kiterjedt hatására, valamint arra, hogy a módosításokat csak szűk többség támogatja – ezt már az Európai Bizottság részéről hangoztatták vasárnap.

A török népszavazás nem hivatalos eredménye szerint a szavazók 51,25 százaléka támogatta a Recep Tayyip Erdogan elnököt jelentős új jogkörökkel felruházó módosításokat. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanakkor vitatja az eredményt, és közölte, hogy újraszámlálást fog kérvényezni. A végleges hivatalos eredmény 11-12 napon múlva várható.

Erdogan vasárnap kifejtette, hogy a voksolás eredményét mindenkinek tiszteletben kell tartania, különösen Törökország szövetségeseinek.

A török elnök hívei Isztambulban tűzijátékkal ünnepelték az eredményt.

A NATO-tag Törökország, amely 12 éve, 2005-ben kezdte meg uniós csatlakozási tárgyalásait, az elmúlt években az unió kulcsfontosságú partnere lett a szíriai polgárháború elől menekülők millióinak befogadásával. Recep Tayyip Erdogan elnöknek a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet nyomán bevezetett elnyomó intézkedéseit azonban számos európai ország elítélte.

Az új rendszer szerint az elnök fogja kinevezni a kormány tagjait, és megszűnik a miniszterelnöki poszt. A rendkívüli hatáskör bevezetéséről majd az elnök dönthet a parlament nélkül valamint az elnök átveszi a bíróságok feletti irányítást is. A módosítások 2019-ben lépnek érvényben. A népszavazáson megerősített változások alapján Erdogan akár 2029-ig az ország élén maradhat.

A török elnök első dolga az lesz, hogy napirendre tűzi a halálbüntetés visszaállítását.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a testület két másik vezetője által aláírt, vasárnap éjjel kiadott nyilatkozat szerint a brüsszeli testület értesült a török népszavazás eredményéről, és a nemzetközi megfigyelő misszió értékelésére vár egyebek mellett „az állítólagos szabálytalanságokra tekintettel”.

A németek eddig annyit reagáltak, hogy örülnek, hogy végre véget ért a törökországi népszavazás és annak kampánya. népszavazási kampány. Sigmar Gabriel német külügyminiszter nyugalomra intett azzal kapcsolatban, hogy a véglegeshez közeli részeredmények szerint az igen szavazatok szűk többségbe kerültek a referendumon.

(BBC, MTI, RT)

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Kövér: holnap szavazatainkkal segíthetünk, hogy Európa ne veszítse el önmagát

Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

A jó idő miatt egy tucat migránsokkal teli hajó indult el Európa felé

A jó idő miatt egy tucat migránsokkal teli hajó indult el Európa felé

Amerika, London, Párizs

Csak két hajón több mint 200 illegális bevándorló utazott, ők hamarosan megérkeznek Máltára.

Csernobil – a kommunista diktatúra legbrutálisabb katasztrófája

Csernobil – a kommunista diktatúra legbrutálisabb katasztrófája

Szabad vasárnap

Szinte végigsöpört a neten a Csernobil nevezetű új, ötrészes minisorozat, nem véletlenül. Testközelből mutatja meg az atomkatasztrófa valódi volumenét, teszi mindezt úgy, hogy az ember a látottak után egyszerűen nem tud nem beleborzongani, ha a Csernobilban történtekre gondol.

Orbán: Mindenkinek ott kell lenni!

Részvételre buzdít a magyar miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére