Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meghosszabbíthatják a rendkívüli állapotot Franciaországban

Nagy Gábor

2016.01.21. 06:21

Francois Hollande államfõ megerõsítette, hogy a tavalyi párizsi merényletek éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását szeretné.
PÁRIZS, 06:38

Francois Hollande államfő megerősítette, hogy a tavalyi párizsi merényletek éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását szeretné.

Francois Hollande az ügy érdekében hamarosan fel fog szólalni a törvényhozásban, ugyanis a jelenlegi rendkívüli állapot február 26-ig van érvényben – mondta a nemzetgyűlés szocialista elnöke, Claude Bartolone szerdán, akit a szenátus jobboldali elnökével, Gérard Larcher-val együtt fogadott az államfő. Ha Hollande-nak sikerül elérni a célját, akkor újabb három hónappal hosszabbodna meg a rendkívüli állapot.

Erre elsősorban azért van szükség, mert a kormányzat nem szeretné megfosztani a rendvédelmi szervezeteket azoktól a jogköröktől – a rendőrség például házi őrizetben tarthat olyan személyeket is, akiknek a tevékenysége zavarhatja a közrendet, házkutatást tarthat bírói engedély nélkül és gyülekezési tilalmat rendelhet el –, amelyeket a rendkívüli állapot biztosít és mielőtt az új terrorelhárítási törvény hatályba lép. A szigorítást egyébként a lakosság 77 százaléka támogatja.

A rendkívüli állapot meghosszabbítását az összes parlamenti párt támogatja, de a kérdés heves vitát váltott ki a közéletben

Szerdán az Emberi Jogok Ligája elnevezésű civil szervezet bejelentette: azt kéri az alkotmánytanácstól, hogy vessen véget a rendkívüli állapotnak, amely

nem indokolt és súlyosan sért egyes közéleti jogokat."

A testület január 26-án fogja megvizsgálja a szervezet beadványát.

Az ENSZ szakértői kedden pedig azt javasolták Franciaországnak, hogy ne hosszabbítsák meg a rendkívüli állapotot, mert az

az alapjogok túlzó és aránytalan korlátozásait vonja maga után."


Bernard Cazeneuve belügyminiszter a La Croix című katolikus lapban szerdán elmondta, hogy a terrortámadásokat követő két hónapban több mint 3 ezer házkutatást hajtottak végre a hatóságok, melynek során ötszáz fegyvert (köztük katonai fegyvereket) foglaltak le, négyszáz embert állítottak elő, akik közül 52 személy került előzetes letartóztatásba.

(MTI)
 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére