Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meghalt a liberális ikon: évtizedekre a republikánusoké lehet a legfelsőbb bíróság

Bálint Eszter

2020.09.19. 12:00

Ha Trump jelöltjét beiktatja a szenátus az elnökválasztásig, azzal a konzervatívok évtizedekre átvennék a hatalmat az elnöknél is nagyobb hatalommal bíró testületben.

 

Nagy port kavar és politikai vitákat generál Ruth Bader Ginsburg bíró halála – a hír megjelenése után kevesebb mint egy órával már arról találgatnak, ki foglalja majd el a helyét, és ami talán még érdekesebb, hogy mikor: az elnöki választások előtt vagy után.

Ginsburg az alkotmánybíróság legidősebb tagja volt, 1993-ban, a demokrata párti Bill Clinton elnök jelölésére választották a taláros testület második női tagjává.

Az elhunyt bírót a női jogok egyik élharcosaként és a liberálisok ikonjaként tartották számon az Egyesült Államok politikai és közéletében. Alkotmánybírói döntéseiben is csaknem mindig a liberális elvei szerint hozott döntést. Péntek éjjel az amerikai politikai élet személyiségei párthovatartozástól függetlenül méltatták őt.

Donald Trump elnök „nagyszerű asszonynak” nevezte, s azt mondta: szomorúsággal tölti el a halála. A minnesotai kampánykörúton lévő Trump a kíséretében lévő újságíróknak úgy fogalmazott: Ginsburgnak „kivételes élete volt”.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szintén kifejezte részvétét, és közleményben szögezte le, hogy kész megszervezni a szenátusi szavazást Ginsburg utódjáról, amennyiben Trump elnök jelöli az új bírát.

„Ígéretet tettünk arra, hogy együtt dolgozunk Trump elnökkel, és támogatjuk programját, nevezetesen figyelemreméltó választásait a szövetségi bírói posztokra. Ígéretünket ezúttal is meg fogjuk tartani. Trump elnök jelöltjének joga lesz a szavazásra az Egyesült Államok szenátusában

– írta közleményében McConnell.

A szenátus kisebbségben lévő demokrata párti csoportjának vezetője, Chuck Schumer ezt azonnal visszautasította a Twitteren,

bízva abban, hogy Trumpot majd nem választják újra, a választás utánra halasztaná a döntést.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a sajtónak küldött nyilatkozatában szintén így foglalt állást. „A választóknak meg kell választaniuk az elnököt és az elnöknek javasolnia kell egy bírát a szenátusnak” – írta. Obama is emellett kampányol, és persze Hillary Clinton is megszólalt az ügyben.

Donald Trump a napokban nyilvánosságra hozott egy olyan, 200 nevet tartalmazó listát, amelyen a lehetséges alkotmánybíró-jelölteket nevezte meg. A péntek éjjeli televíziós vitaműsorokban már azt latolgatták, hogy melyik bíró lehet az, akinek jelölését az elnök bejelenti.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) arról számolt be, hogy Ruth Bader Ginsburg a halála előtti napokban unokájának diktált nyilatkozatában

állítólag azt mondta: nem akarja, hogy az utódját az elnökválasztás előtt válasszák meg.

Ez Twitteren azonban komoly vitát indított, ugyanis semmi beleszólása nincs – legalábbis a jog szerint -, hogy ki kövesse őt a székben. Ezt bíróként ő tudja a legjobban.

Korábban, 2016-os választások idején

– megsértve az alkotmánybírákra érvényes előírásokat – nyíltan támogatta Hillary Clintont az elnökségért való küzdelemben,

amit pozíciójából adódóan nem tehetett volna meg. Persze azt mindig lehet tudni, melyik választott milyen politikai nézeteket vall, már csak abból is, ki az elnök, aki kinevezi, de a munkáját illetően pártatlannak kell maradnia, a jogot és csakis a jogot követve.

Ginsburg utódjának kérdése most kiemelkedően fontos, ugyanis egy republikánus kinevezettel megbillenne az eddig fenntartott nagyjábóli pártegyensúly a legfelsőbb bíróságban: a kilenctagú alkotmánybíróság testületében eddig öt konzervatív és négy liberális bíró foglalt helyet.

Egy Trump-jelölttel 6:3-ra változna az arány.

(Címkép: David Lammy Twitter, Kép: CNN/Getty Images)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Hét ember ellen emeltek vádat a francia tanárgyilkosság miatt

A francia terrorelhárítási ügyészség indítványára az illetékes vizsgálóbíró hét ember, köztük két kiskorú ellen emelt vádat terrorista gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt csütörtökre virradóan Samuel Paty tanár kegyetlen megölése ügyében.

Nem velünk vitatkozik Ferenc pápa, hanem Pál apostollal

Nem velünk vitatkozik Ferenc pápa, hanem Pál apostollal

Pál apostol mintha személyesen Ferenc pápának írná a „rómaiakhoz” címzett levelét, amiben sokadszorra, világosan megfogalmazza, hogy a homoszexualitásnál még nagyobb bűn ennek az életformának a propagálása.

„Karnyújtásnyira” a Brexit megoldása, csak mindkét fél kompromisszumkészsége hiányzik

Folyamatos a huzavona, de lassan talán megállapodás születik. Ha másról nem is, de arról igen, hogy mikor üljenek le a tárgyalásokat folytatni a felek.

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A gazdasági növekedés és a munkahelyek védelme azonban felelős döntéseken kell alapuljon. „Mindezt úgy teszi a kormány, hogy nem adósítja el közben a következő nemzedékeket.” De persze a túlköltekezés is egy megoldás lenne, csak abból még egyszer nem kér az ország.

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Karácsony vs. Szaniszló 1:0 vagy 0:1 vagy hogy is van ez... A főváros nem kívánja kommentálni az ingatlanmágnás... jaj polgármester (!) bicikliutakat érintő Facebook-os kirohanását. Viszont felmerül a kérdés: nem egy csapatban játszanak?

7:59 – Ez történt ma

7:59 – Ez történt ma

A vírushelyzet romlik, a Momentum felvett egy humoristát, Macron hadjáratot indít az iszlamista szervezetek ellen, az erzsébetvárosi szájbermester áramlopása pedig olyan mint egy vízbe hajított kavics: egyre nagyobb kört ír maga köré.

Arrogáns Hiller a törvénytelenség és az SZFE tüntetők oldalán

Arrogáns Hiller a törvénytelenség és az SZFE tüntetők oldalán

Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárainak és diákjainak a kuratórium vezetőivel vívott harcának a vége, legfeljebb sejtései lehetnek a szemlélőnek.

Janklovics átlökte a rendőrségi szóvivőt KAP-on

Janklovics átlökte a rendőrségi szóvivőt KAP-on

A menet közbeni okostelefon-használat és az ezzel járó figyelemelvonás okozta veszélyekre hívja fel a figyelmet az ORFK-OBB és az Aegon biztosító a legújabb kampányukban, aminek célja ezen jelenségek visszaszorítása. A videókban az ORFK szóvivőjét, Gál Kristóf alezredest is bevonta a marháskodásba a két sztárhumorista: Kovács András Péter (KAP) és Janklovics Péter.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére