Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meghalt a liberális ikon: évtizedekre a republikánusoké lehet a legfelsőbb bíróság

888.hu

2020.09.19. 12:00

Ha Trump jelöltjét beiktatja a szenátus az elnökválasztásig, azzal a konzervatívok évtizedekre átvennék a hatalmat az elnöknél is nagyobb hatalommal bíró testületben.

 

Nagy port kavar és politikai vitákat generál Ruth Bader Ginsburg bíró halála – a hír megjelenése után kevesebb mint egy órával már arról találgatnak, ki foglalja majd el a helyét, és ami talán még érdekesebb, hogy mikor: az elnöki választások előtt vagy után.

Ginsburg az alkotmánybíróság legidősebb tagja volt, 1993-ban, a demokrata párti Bill Clinton elnök jelölésére választották a taláros testület második női tagjává.

Az elhunyt bírót a női jogok egyik élharcosaként és a liberálisok ikonjaként tartották számon az Egyesült Államok politikai és közéletében. Alkotmánybírói döntéseiben is csaknem mindig a liberális elvei szerint hozott döntést. Péntek éjjel az amerikai politikai élet személyiségei párthovatartozástól függetlenül méltatták őt.

Donald Trump elnök „nagyszerű asszonynak” nevezte, s azt mondta: szomorúsággal tölti el a halála. A minnesotai kampánykörúton lévő Trump a kíséretében lévő újságíróknak úgy fogalmazott: Ginsburgnak „kivételes élete volt”.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője szintén kifejezte részvétét, és közleményben szögezte le, hogy kész megszervezni a szenátusi szavazást Ginsburg utódjáról, amennyiben Trump elnök jelöli az új bírát.

„Ígéretet tettünk arra, hogy együtt dolgozunk Trump elnökkel, és támogatjuk programját, nevezetesen figyelemreméltó választásait a szövetségi bírói posztokra. Ígéretünket ezúttal is meg fogjuk tartani. Trump elnök jelöltjének joga lesz a szavazásra az Egyesült Államok szenátusában

– írta közleményében McConnell.

A szenátus kisebbségben lévő demokrata párti csoportjának vezetője, Chuck Schumer ezt azonnal visszautasította a Twitteren,

bízva abban, hogy Trumpot majd nem választják újra, a választás utánra halasztaná a döntést.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a sajtónak küldött nyilatkozatában szintén így foglalt állást. „A választóknak meg kell választaniuk az elnököt és az elnöknek javasolnia kell egy bírát a szenátusnak” – írta. Obama is emellett kampányol, és persze Hillary Clinton is megszólalt az ügyben.

Donald Trump a napokban nyilvánosságra hozott egy olyan, 200 nevet tartalmazó listát, amelyen a lehetséges alkotmánybíró-jelölteket nevezte meg. A péntek éjjeli televíziós vitaműsorokban már azt latolgatták, hogy melyik bíró lehet az, akinek jelölését az elnök bejelenti.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) arról számolt be, hogy Ruth Bader Ginsburg a halála előtti napokban unokájának diktált nyilatkozatában

állítólag azt mondta: nem akarja, hogy az utódját az elnökválasztás előtt válasszák meg.

Ez Twitteren azonban komoly vitát indított, ugyanis semmi beleszólása nincs – legalábbis a jog szerint -, hogy ki kövesse őt a székben. Ezt bíróként ő tudja a legjobban.

Korábban, 2016-os választások idején

– megsértve az alkotmánybírákra érvényes előírásokat – nyíltan támogatta Hillary Clintont az elnökségért való küzdelemben,

amit pozíciójából adódóan nem tehetett volna meg. Persze azt mindig lehet tudni, melyik választott milyen politikai nézeteket vall, már csak abból is, ki az elnök, aki kinevezi, de a munkáját illetően pártatlannak kell maradnia, a jogot és csakis a jogot követve.

Ginsburg utódjának kérdése most kiemelkedően fontos, ugyanis egy republikánus kinevezettel megbillenne az eddig fenntartott nagyjábóli pártegyensúly a legfelsőbb bíróságban: a kilenctagú alkotmánybíróság testületében eddig öt konzervatív és négy liberális bíró foglalt helyet.

Egy Trump-jelölttel 6:3-ra változna az arány.

(Címkép: David Lammy Twitter, Kép: CNN/Getty Images)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Soros-szervezetek perlik a Fehér Házat, amiért kitoloncolják a migránsokat

Soros-szervezetek perlik a Fehér Házat, amiért kitoloncolják a migránsokat

Soros György kitartottjainak nem tetszik, hogy a Biden-adminisztráció betartja a törvényeket, és kitoloncolja a migránsokat. Ezért perre mennek.

Orbán Viktor: A családért és a hazáért. Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált közösségi oldalán a frissen aranyérmet szerzett olimpiai birkózónak.

Újabb győzelem! Olimpiai bajnok Lőrincz Tamás birkózó!

Újabb győzelem! Olimpiai bajnok Lőrincz Tamás birkózó!

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói játékokon, miután a keddi döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot.

Karácsony Gergely elutasítottsága nagyobb, mint a baloldali összefogásé

2020 decemberében jelentették be a balliberális pártok, hogy a jövő évi országgyűlési választásokon közös listával, illetve közös kormányfőjelölttel és képviselőjelöltekkel kívánnak indulni. Mivel több jel is arra mutat, hogy Gyurcsány Ferenc és köre Karácsony Gergelyt szánja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok hogyan vélekednek a baloldali összefogásról és Karácsony Gergelyről.

Tüttő Kata tengeri lovaglás közben is lenézi a szegényeket, akikért szavakban annyit dolgozik

Tüttő Kata tengeri lovaglás közben is lenézi a szegényeket, akikért szavakban annyit dolgozik

Tüttő Kata, Karácsony MSZP-s főpolgármester-helyettese a milliomosok körében rendkívül népszerű tengeri lovaglással tölti vakációját a görögországi luxusszigeten, Zakynthoson. Erről maga osztott meg videót a közösségi oldalán, de mint az az okos ember, aki előbb cselekszik, azután gondolkodik, egykettőre el is tüntette onnan.

A transznemű futballista az olimpiai aranyért játszik a kanadai női csapatban

A transznemű futballista az olimpiai aranyért játszik a kanadai női csapatban

Rebecca Quinn – aki biológiai értelemben nő, azonban „nem binárisnak” vallja magát – lesz az első transznemű sportoló, aki olimpiai érmet nyer.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére