Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megfenyegette az unió az Egyesült Államokat

Sümeghi Lóránt

2015.12.15. 10:26

Válaszlépésekkel fenyegette meg az amerikai törvényhozást az uniós, mert az USA vízummentességi korlátozást elrendelõ jogszabályt szeretne bevezetni.
WASHINGTON, 10:25

Válaszlépésekkel fenyegette meg az amerikai törvényhozást az uniós, mert az USA vízummentességi korlátozást elrendelő jogszabályt szeretne bevezetni.

A korlátozás azon nyugat-európai, vagy NATO tagország állampolgárait érintené, akik az elmúlt öt évben, Szíriában, Irakban, Iránban vagy Szudánban jártak és ezen utazásaik után az Egyesült Államokba is be szeretnének lépni.

A vízummentességi programban érintett országokból évente mintegy 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat, és akár kilencven napig tartózkodhatnak ott. Az 1986-ben megkezdett program az idegenforgalom fellendítését és a szövetséges államokhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzését szolgálja.

A képviselőház már meg is szavazta a törvénytervezetet, azonban a jogszabály csak akkor lép életbe, ha a szenátus és az elnök, Obama is jóváhagyja. Az indítványt szorgalmazó republikánus Candice Miller így tájékoztatta a nyilvánosságot:

A fokozott belbiztonsági veszélyre való tekintettel, meg fogjuk követelni bizonyos magánszemélyektől, hogy hivatalos átvilágításon menjenek keresztül, amennyiben az Egyesült Államokba kívánnak utazni.”

Az európai nagykövetek arra figyelmeztették az amerikai törvényhozókat, hogy a jogszabály ahelyett, hogy javítaná a biztonságot, inkább negatív gazdasági következményekkel járna mindkét fél számára. Hangsúlyozták, hogy egy ilyen törvény európai részről jogi viszontintézkedésekkel járhat. 

Szerintük a precíz megkülönböztetéseket nem tartalmazó, nem körültekintő korlátozás elsősorban a törvényesen Szíriába vagy Irakba utazókat sújtaná, mint az üzletemberek, humanitárius alkalmazottak, újságírók, és nem sokat érne azok ellen, akik szárazföldi úton, rejtettebb módon utaznak be ezekbe az országokba.

Az amerikai külügyminisztérium még hétfőn jelezte, hogy tudatában van annak, hogy milyen aggodalmakat kelt Európában a jogszabály, azonban ennek kiküszöbölésére még nem tett lépéseket.

(MTI, AFP)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére