Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megállíthatatlanul törnek elõre a jobboldali, nemzeti erõk Európában

Forisek Ádám

2018.11.22. 10:10

A sorosista The Guardian elemzésébõl arra derült fény, hogy a nemzeti, bevándorlásellenes politikai erõk elképesztõ mértékben törnek elõre Európa-szerte. Kiderült az is, hogy az európai szavazók negyede ilyen pártokra voksol.

A nemzeti, bevándorlásellenes pártok az elmúlt húsz évben megtriplázták támogatóik számát, ami azt jelenti, hogy a jobboldali kormányok alatt élő európaiak száma tizennégyszeresére nőtt.

A lap felmérése 31 európai országot vizsgált (az EU 28 tagállama mellett Izlandot, Norvégiát és Svájcot); és kiderült, hogy minden negyedik európai jobboldali, nemzeti pártra szavazott az elmúlt időszakban.

1998-ban még csak a kontinensen leadott szavazatok 7 százaléka ment a jobboldali pártokra, mostanra ez már 25 százalékra ugrott. Ez lényegében azt jelenti, hogy míg 1998-ban 12,5 millió európai mondhatta el magáról, hogy jobboldali kormány alatt él, addigra ez a szám 2018-ban már 170,2 millióra nőtt.

A The Guardian szerint a jobboldali előretörés az ezredforduló környékén Kelet-Európában indult el, majd 2008-ban a pénzügyi válság következtében északra terjedt, az elmúlt három évben – a migrációs válság kirobbanására reagálva – pedig Nyugat-Európába is elért. Az egész jelenség nem a véletlen műve, hiszen a brüsszeli establishment felelőtlen és káoszba fulladt bevándorláspolitikája miatt az emberek tömegével kezdtek a jobboldali pártok felé fordulni.

Az anyag a legsikeresebb jobboldaliak között megemlíti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert,

de felsorolja a többi országban tapasztalt jobboldali fordulatot is. Így például megemlíti

  • az Osztrák Szabadságpártot, amely 2017 decemberében került kormányra egy koalíció révén;
  • a lengyel Jog és Igazságosság pártot;
  • valamint a jobboldali, euroszkeptikus Andrej Babis támogatottságának növekedését is.

A felmérés vezetője, Matthijs Rooduijn szerint kijelenthető: mára a jobboldali, nemzeti trend uralkodó irányzattá vált, elég csak Donald Trump megválasztására vagy a Brexitre gondolni.

Ez már csak abból is látható, hogy a hagyományosan liberális irányultságú európai országokban is látványosan megerősödtek a bevándorlásellenes, nemzeti politikai csoportosulások:

  • Németországban az Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak például minden tartományban van képviselője;
  • a Geert Wilders vezette Szabadságpárt a második legerősebb párttá vált a 2017-es holland választás után;
  • a Svéd Demokraták szintén előretörtek, valamint nagyon úgy néz ki, hogy nélkülük nem alakítható kormánykoalíció Svédországban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Abortuszkereső” weboldalt támogat Joe Biden

„Abortuszkereső” weboldalt támogat Joe Biden

A portálon főként gyermekeknek adnak tanácsokat.

Németországban bevezethetik a nem megválasztásának jogát

Németországban bevezethetik a nem megválasztásának jogát

Tizennégy éves kortól mindenki szabadon megváltoztathatja majd a nemét és a keresztnevét Németországban egy formálódó törvénytervezet szerint, amelyet csütörtökön mutattak be.

Véleménye miatt cenzúrázta Dr. Jordan Peterson pszichológust a Twitter

Véleménye miatt cenzúrázta Dr. Jordan Peterson pszichológust a Twitter

A Twitter cenzúrázta a kanadai pszichológust és bestseller-írót miután az eredeti nevén említette Ellen Page „transznemű színésznőt”, aki ma már „Elliot” néven szerepel, és férfiként azonosítja magát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére