Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megállíthatatlanul törnek elõre a jobboldali, nemzeti erõk Európában

Forisek Ádám

2018.11.22. 10:10

A sorosista The Guardian elemzésébõl arra derült fény, hogy a nemzeti, bevándorlásellenes politikai erõk elképesztõ mértékben törnek elõre Európa-szerte. Kiderült az is, hogy az európai szavazók negyede ilyen pártokra voksol.

A nemzeti, bevándorlásellenes pártok az elmúlt húsz évben megtriplázták támogatóik számát, ami azt jelenti, hogy a jobboldali kormányok alatt élő európaiak száma tizennégyszeresére nőtt.

A lap felmérése 31 európai országot vizsgált (az EU 28 tagállama mellett Izlandot, Norvégiát és Svájcot); és kiderült, hogy minden negyedik európai jobboldali, nemzeti pártra szavazott az elmúlt időszakban.

1998-ban még csak a kontinensen leadott szavazatok 7 százaléka ment a jobboldali pártokra, mostanra ez már 25 százalékra ugrott. Ez lényegében azt jelenti, hogy míg 1998-ban 12,5 millió európai mondhatta el magáról, hogy jobboldali kormány alatt él, addigra ez a szám 2018-ban már 170,2 millióra nőtt.

A The Guardian szerint a jobboldali előretörés az ezredforduló környékén Kelet-Európában indult el, majd 2008-ban a pénzügyi válság következtében északra terjedt, az elmúlt három évben – a migrációs válság kirobbanására reagálva – pedig Nyugat-Európába is elért. Az egész jelenség nem a véletlen műve, hiszen a brüsszeli establishment felelőtlen és káoszba fulladt bevándorláspolitikája miatt az emberek tömegével kezdtek a jobboldali pártok felé fordulni.

Az anyag a legsikeresebb jobboldaliak között megemlíti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert,

de felsorolja a többi országban tapasztalt jobboldali fordulatot is. Így például megemlíti

  • az Osztrák Szabadságpártot, amely 2017 decemberében került kormányra egy koalíció révén;
  • a lengyel Jog és Igazságosság pártot;
  • valamint a jobboldali, euroszkeptikus Andrej Babis támogatottságának növekedését is.

A felmérés vezetője, Matthijs Rooduijn szerint kijelenthető: mára a jobboldali, nemzeti trend uralkodó irányzattá vált, elég csak Donald Trump megválasztására vagy a Brexitre gondolni.

Ez már csak abból is látható, hogy a hagyományosan liberális irányultságú európai országokban is látványosan megerősödtek a bevándorlásellenes, nemzeti politikai csoportosulások:

  • Németországban az Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak például minden tartományban van képviselője;
  • a Geert Wilders vezette Szabadságpárt a második legerősebb párttá vált a 2017-es holland választás után;
  • a Svéd Demokraták szintén előretörtek, valamint nagyon úgy néz ki, hogy nélkülük nem alakítható kormánykoalíció Svédországban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben – közölte pénteken a francia védelmi tárca.

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Megfigyelő léggömböt észleltek az USA légtere fölött, elhalasztja kínai útját Antony Blinken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére