Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megáldhatja-e a katolikus pap a homoszexuális párokat?

Nagy Gábor

2018.02.08. 22:58

Óriási vita alakult ki két katolikus prominens között. Reinhard Marx szerint most már el lehet gondolkozni azon, hogy áldásban részesítsék a homoszexuális párokat a katolikus templomokban. Charles J. Chaput philadelphiai érsek szerint ez azonban nem lenne szerencsés, sõt ez "erkölcsileg tiltott".

Óriási vita alakult ki két katolikus prominens között. Reinhard Marx szerint most már el lehet gondolkozni azon, hogy áldásban részesítsék a homoszexuális párokat a katolikus templomokban. Charles J. Chaput philadelphiai érsek szerint ez azonban nem lenne szerencsés, sőt ez "erkölcsileg tiltott".

Interjút adott pár nappal ezelőtt egy bajorországi rádiónak Reinhard Marx müncheni érsek, Ferenc pápa tanácsadója, a németországi püspökök testületének vezetője.

Mint a műsorból kiderült, Marx bíboros személy szerint támogatná, hogy egy katolikus lelkipásztor áldásban részesítse a homoszexuális párokat. Igaz, később hozzátette: ne legyen az egészből egyetemes szabály az egyházban, inkább a pap személyes döntésére bízná az egészet.

Marx bíboros azt azonban kiemelte: bizonyos esetekben igenis van létjogosultsága a homoszexuális párok megáldásának.

A müncheni érsek kijelentése nem maradt viszonzatlanul az egyház konzervatív oldaláról.

A philadelphiai érsek, Charles J. Chaput válaszcikkében elmondta, az effajta kijelentések hatalmas zűrzavart okoznak a hívek fejében.

A zavarodottság nem jó. Rossz a hívők lelkének, s rosszat tesz a társadalom egészségének is."

Mint ahogy azt az amerikai püspök a "Charity, Clarity and their Opposite" (Jóindulat, Tisztaság és az Ellentéteik) című cikkében írta, az elmúlt időszakban több németországi egyházi vezető hangot adott annak vagy utalt rá, hogy a katolikus egyház szolgáltasson áldást azoknak a homoszexuális pároknak, akik már polgárilag egybekeltek vagy akik épp ezt tervezik.

Az ilyen kijelentések mögött az az eszme áll, hogy a "haladó" egyháznak "nagylelkűnek és észszerűnek kell lennie", ám abba nem sokan gondolnak bele, milyen következményei lennének a hívek körében. Chaput érsek szerint a homoszexuális párok áldása "egy erkölcsileg tiltott cselekvésen keresztül működne," és

felforgatja a katolikusok nézőpontját a házasság és a család természetéről."

Az amerikai püspök szerint az teljesen egyértelmű, hogy mindenki méltóságát tiszteletben kell tartani, de ahogy arra Jézus Krisztus is utalt:

Az igazság szabaddá tesz minket. Azt viszont sehol sem mondta, hogy ezáltal kényelmessé is kell válnunk."

Chaput – utalva Marx és más egyházi vezetők kijelentésére – kifejtette: fontos kérdésekben az egyházi vezetőknek pontosan, körültekintően kell fogalmazniuk. Nem lehet mismásolni – az ugyanis hatalmas zűrzavart tud okozni a hívek körében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére