Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megadta magát egy szomáliai terroristavezér

Tóth Dalma

2017.08.14. 07:28

Hetven harcosával együtt megadta magát a szomáliai hatóságoknak az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet egyik alapító tagja.
MOGADISHU, 7:28

Hetven harcosával együtt megadta magát a szomáliai hatóságoknak az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet egyik alapító tagja.

Az al-Shabaab egy szélsőséges iszlamista felkelőcsoport, amely számtalan véres támadásért felelős. A radikális iszlamisták célja, hogy kiűzzék az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntsék a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría – iszlám törvénykezés – radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsák át. Korábban az Iszlám Államnak is hűséget fogadtak.

A megadás hírét Mohamed Mohamud Timade, a kelet-afrikai állam fegyveres erőinek parancsnoka közölte – írja az MTI. Timade szerint az Abu Mansur néven ismert Sheikh Mukhtar Robow Ali 70 fegyveressel a délnyugat-szomáliai Bakool régióban adta magát a hatóságok kezére.

Mohamed Hassan, a biztonsági erők egyik tisztje elmondta: a terrorszervezet egykori magas rangú vezetőjét szállító repülőgép helyi idő szerint vasárnap este szállt le Mogadishu repülőterén.

Robow korábban az al-Shabaab helyettes vezetőjének és szóvivőjének tisztségét látta el. 2013-ban szakított az iszlamista szervezettel azt követően, hogy elmérgesedett kapcsolata az al-Shabaab akkori vezetőjével, Ahmed Abdi Godanéval, akivel egy amerikai légicsapás végzett 2014-ben.

Robow megadását megelőzően heves harcok zajlottak Bakool régió székhelye, Hudur közelében. A Robow-hoz tartozó fegyveresek és az al-Shabaab harcosainak összecsapásában legalább 20 ember vesztette életét.

Khalid Ahmed szomáliai biztonsági elemző szerint dacára annak, hogy Robow korábban szakított a terrorszervezettel, elfogása mégis nagy csapást jelent az al-Shabaabnak, amely egyre inkább veszít népszerűségéből és kifut a pénzből is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére