Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még mindig nem oszlatta fel az EU a maffiaszerű uniós intézményét

888.hu

2022.08.23. 16:40

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) az EU egyik legrégebbi intézménye, amelyet évek óta érik a vádak a személyzet zaklatásával, a túlköltekezéssel és a „maffiaszerű” kegyetlenséggel kapcsolatban.

 

Az intézmény, hivatalos nevén az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) az EU egyik legrégebbi intézménye, amely 1958-ban alakult, hogy a szakszervezetek, a munkaadók és a civil társadalmi csoportok fórumaként tanácsokat adjon.

Több mint fél évszázaddal később azonban rengetegen kérdőjelezik meg, hogy a tanácsadás egyáltalán értéket képvisel-e az uniós intézmények számára, amelyek most külön-külön tárgyalnak az EGSZB tagjaival.

 

A Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága várhatóan szeptember 26-án szavaz arról, hogy jóváhagyja-e az intézmény 2021-es, 150 millió eurós költségvetését, mielőtt a kérdést a teljes Parlament elé terjesztené. A képviselők korábban már visszatartották az EGSZB költségvetésének jóváhagyását 2020-ban, illetve idén is megtették ezt korábban – és úgy tűnik, hogy a jövő hónapban ismét meg fogják tenni.

Bár a Parlament nem feltétlenül tudja megakadályozni, hogy az EGSZB megkapja a pénzét, de újabb nyilvános dorgálást adhat az intézménynek, miközben további vizsgálatokat és változtatásokat sürget. A kritikus képviselők szerint azonban már az is a probléma része, hogy a Parlament nem tudja teljesen ellehetetleníteni a szervezetet.

 

Valami nincs rendben amikor egy zombi bizottság több tízmillió forintjába kerül az EU-nak. Nem látom okát annak, hogy miért kellene életben tartanunk egy ilyen bizottságot.”

 

– mondta Tomáš Zdechovský EP-képviselő, a bizottság alelnöke, a jobbközép Európai Néppárt frakciójának tagja.

Christa Schweng, az EGSZB elnöke a POLITICO-nak elmondta, hogy a szervezet „létfontosságú”, és azzal érvelt, hogy „befolyása inkább stratégiai jellegű”, és nehezen számszerűsíthető, mivel a szervezet lényegében „hálózatok hálózata”.

Az évek során az EGSZB a méhek megmentésétől kezdve az űrforgalom irányításán át az energiaátalakítás geopolitikai hatásáig mindenről kifejtette gondolatait. Jelentései több száz fizetés nélküli EGSZB-tag közreműködésével készülnek, akik a civil társadalmat, a szakszervezeteket és a munkaadói csoportokat képviselik Európa-szerte.

 

Egy volt munkatárs a POLITICO-nak elmondta, hogy az EGSZB-t más intézmények viccnek tartják, és „maffia jellegű” szervezetté vált, amely a lojalitást előléptetésekkel jutalmazza, az alapvető panaszokat felvető munkatársakat pedig megbünteti.

A Parlament idei év eleji, az EGSZB költségvetésének feloldását elutasító határozatában a képviselők külső vizsgálatot kértek az EGSZB több zaklatási panasz kezelésével kapcsolatban, amelyek 2018-ban és 2019-ben az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a vizsgálatára késztették.

Az EGSZB-nél való bánásmódjukra panaszt tevő négy nő egyike a POLITICO-nak elmondta, hogy az ügy még mindig megoldatlan, annak ellenére, hogy nem kért pénzügyi kompenzációt.

A Parlament azt is közölte, hogy a panaszokban érintett személyek közül ketten még mindig elégedetlenek a kártérítésükkel.

Gianluca Brunetti, az EGSZB főtitkára, aki a zaklatási panaszok idején az intézmény humánerőforrás-igazgatója volt, a POLITICO-nak elmondta, hogy a szervezet „azonnal” és az uniós előírásoknak megfelelően reagált.

Brunetti főtitkári előléptetése mégis felháborította az EGSZB kritikusait. Zdechovský, a Parlament költségvetési bizottságának alelnöke „megkérdőjelezhetőnek” nevezte az előléptetést, figyelembe véve a kártérítési költségeket és a jó hírnévnek okozott károkat, amelyeket az EGSZB a panaszok kezelése okozott.

 

Az egész ügy megfelelő kivizsgálását vártam volna, nem pedig a szőnyeg alá söprését.”

– mondta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Ursula von der Leyen: az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

Mivel háborújával Oroszország továbbra is halált és pusztítást okoz Ukrajnában, az Európai Bizottság egy újabb szankciós csomaggal fokozni kívánja a nyomást Moszkvára – jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Egy gyászhír margójára: 2006. október 23-án nem Nagy László testét, a lelkét törték össze

Meghalt Nagy László, a 2006-os gyurcsányi rendőrterror egyik áldozata. Alig ötven évesen, bár élete nem tegnap, Miklós napján, sokkal inkább 2006 őszén ért véget, miután a sajnálatos októberi rendőrroham alkalmával kilőtték az egyik szemét. Két másik áldozat segítségével idézzük fel egy tizenhat évvel ezelőtt végleg kisiklott élet utolsó stációit.

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

A hajdani Fregattban a borravalónak és a szocializmusnak is harangoztak

Voltak, vannak és minden bizonnyal még lesznek Budapesten pazar kivitelű, magas színvonalú vendéglátóipari üzemegységek. Olyanok, ahol finom az étel, jó az ital, pazar az enteriőr és a társaságra sem lehet panasz. Csak egy nehezen szavakba önthető valamit, az otthonos és bensőséges, törzsvendégek formálta hangulatot nem lehet újratervezni. Vagy ha mégis, hát az már nem lesz az igazi. Megpróbáljuk a régi szép idők néhány ikonikus helyét bemutatni, számba venni, szigorúan szubjektív szempontok szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére