Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

May: kész vagyok lemondani, ha átmegy a Brexit-megállapodás

Nagy Gábor

2019.03.27. 19:27

A brit kormányfõ szerdán, az 1922 nevû befolyásos tory-bizottság elõtt arról beszélt, hogy kész lemondani posztjáról, ha a törvényhozás alsóháza elfogadja a már kétszer elutasított brexitmegállapodást.

Theresa May kormányfő (sajtóhírek szerint) arról beszélt szerdán az alsóházi tory frakció rendkívül befolyásos szakpolitikai testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság tagjaival, hogy a brexittárgyalások következő szakaszában már nem ő lenne a miniszterelnök. Az értesülést most megerősítette a Downing Street is, melynek tájékoztatása szerint May azt közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő - az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló - szakaszának kezdete előtt. May kijelentette: tudatában van a frakció azon kívánságának, hogy a Brexit-tárgyalások második szakaszában új hozzáállás érvényesüljön, és új vezetés kerüljön a párt élére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a Brexit-folyamat végigvitelét.

Korábban több kemény brexitpárti képviselő is jelezte, hogy May bejelentése után támogatni fogja a megállapodást.

Az 1922 bizottság, a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete intézi többek között a bizalmatlansági indítványokat, és a jelöltállítást, ha pártvezetőt kellene állítani. May ellen azonban decemberben elbukott már egy párton belüli bizalmatlansági indítvány, és ilyet legközelebb egy év múlva lehetne benyújtani ellene. Az elmúlt napokban az 1922 bizottság felkereséséről elindult a találgatás a toryk között, hogy May esetleg ezen jelöli-e ki, mikor mond le a posztjáról.

Azt korábban már bejelentette, hogy a következő választáson nem ő vezeti a torykat, de folyamatosan vannak a párton belül, akik a távozását követelik. Az elmúlt napokban többen is utaltak arra, hogy May távozása lehetne a megállapodás támogatásának feltétele.

Véleménynyilvánító szavazások lesznek

Nyolc alternatív brexitmegoldásról tarthatnak indikatív szavazásokat a brit alsóházban szerda este. John Bercow házelnök ezeket választotta ki:

  • Rendezetlen kilépés az EU-ból április 12-én.
  • Közös piac 2.0. A britek csatlakoznának az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) alapján. Egy átmeneti vámunióról is tárgyalnának.
  • A britek tagjai maradnának az EGT-nek, és az EFTA-ba is belépnek. Vámuniót azonban nem akar ez a javaslat, csak „új protokollokat az északír határ esetében."
  • A vámunió fenntartása a kilépés után.
  • A vámunió fenntartása, és kapcsolódás a belső piachoz a Labour elképzelései alapján.
  • A kilépés visszavonása, ha egy nappal a távozás dátuma előtt sincs elfogadott kilépési megállapodás, és nem szavaznak kifejezetten a rendezetlen kilépés jóváhagyásáról a képviselők.
  • Bármilyen brexitmegállapodásról egy megerősítő népszavazást kell tartani.
  • Ha nem sikerül elfogadni egy kilépési megállapodást, akkor egy kétéves átmeneti időszakban tárgyalnák le a kereskedelmi kapcsolatokat az EU-val.

Magyar idő szerint este nyolckor szavaznak a brit képviselők. Az nem egyértelmű, hogy utána azonnal bejelenti-e a házelnök az eredményüket, vagy csak fél tizenegykor.

Véleménynyilvánító szavazások után

A véleménynyilvánító szavazások után jön a vita arról, hogy a kormány a Brüsszeltől kapott kétlépcsős haladék alapján a brit törvényekben hivatalosan is meg akarja változtatni a brexit március 29-i, eredeti dátumát.

Így április 12-én este 11 óra lenne a legkorábbi kilépési időpont.

Erről magyar idő szerint tízkor szavaznak. May korábban azt mondta, hogy a brexit dátuma már mindenképpen megváltozik, mert a múlt heti EU-csúcson született jogi döntés a brexit új határidőiről pénteken hatályba lépett, és a nemzetközi jog alapján is hatályossá vált, mivel a döntést az Egyesült Királyság is elfogadta.

Lesz-e harmadik kör?

Továbbra is bizonytalan, hogy tartanak-e, és ha igen, mikor egy harmadik szavazást is May Brexit-feltételrendszeréről.

Brüsszel egyik opciója az volt, hogy ha ez átmegy szombatig, akkor rendezetten lépnek ki a britek, de május 22-ig az unió tagja maradhatnak. Ha nem, akkor április 12-ig kapnak első körben haladékot a britek, addig kellene eldönteniük, hogy rendezetlen kilépést, vagy további hosszabbítást, de ebben az esetben EP-választásokat akarnak-e.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Romániában kevesebb fertőzöttet diagnosztizáltak, de nőtt a súlyos esetek száma

Romániában az utóbbi két hét napi átlagánál kevesebb új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak hétfőn, ugyanakkor tovább emelkedett az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma.

A KMKSZ megalapozatlannak tartja Magyarország vörös besorolását

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában.

Karácsonyék a fővárosi közlekedésben már bevezették a diktatúrát

Karácsonyék a fővárosi közlekedésben már bevezették a diktatúrát

A főpolgármester zászlajára tűzött fővárosi kerékpársáv-kialakításokban annyi a szaktudás, az előre megfontoltság, amennyi a négykerekű gépjárművek vezetőivel szemben tanúsított jóindulat: nulla. Ráadásul a 888 úgy értesült: a főváros közlekedését káoszba terelők csak „látszategyeztetést” tartanak koncepcióikról a hozzáértőkkel.

Tíz euróval akarta megkenni az egyik határrendészt egy román-ukrán férfi

Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék egy román-ukrán állampolgárságú férfit, aki múlt szerdán 10 euróval meg akart vesztegetni egy határrendészt a barabási határátkelőnél – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

Az orosz gyógyszeripar több millió adag vakcinát gyártana jövőre

Az orosz gyógyszeripar 2021-re havi több millió adag Covid-19-vakcinát fog gyártani – jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére