Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Matteo Salvini az Európai Unió migrációs politikájának megváltoztatását sürgette

888 - MTI

2021.02.18. 21:40

A jobboldali olasz Liga párt vezetője pénteken egy migránscsoport feltartóztatása miatt áll ismét bíróság elé Szicíliában.

 

A Gregoretti-ügyben zajló eljárást a cataniai Bicocca börtön bunkertermében tartják. A szicíliai város utcáin rögtönzött csütörtöki sajtónyilatkozatban Salvini megismételte, hogy akár tizenöt év börtönt kockáztat azért, „mert megvédte Olaszország határait, biztonságát, méltóságát”. A politikus, akinek pártja az új olasz kabinet megalakulásával ismét kormányon van, hozzátette, hogy az újabb tárgyaláson is „mosollyal, emelt fővel” készül megjelenni.

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárás amiatt indult, hogy a Gregoretti olasz hadihajó 2019 nyarán feltartóztatta migránsok egy csoportját. Akkori belügyminiszterként Matteo Salvini öt napig nem engedélyezte a bevándorlók partra szállását, addig, amíg a Giuseppe Conte által vezetett kormány meg nem egyezett szétosztásukról az európai uniós tagállamokkal.

Matteo Salvinivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, valamint nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de vádemelést az illetékes ügyészség nem kezdeményezett.

Salvini bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civil szervezetek szorgalmazzák.

A bíróság ez idáig meghallgatta az akkori infrastrukturális és közlekedési minisztert, valamint a védelmi minisztert: Danilo Toninellit és Elisabetta Trentát. A volt miniszterelnök Giuseppe Contét január 28-án a római kormánypalotában hallgatták meg, és Conte hangsúlyozta, hogy a migránsok feltartóztatását érintő döntéseket kormányszinten hozták meg.

A pénteki bírósági ülésen az akkori és jelenlegi külügyminiszter Luigi Di Maio, a belügyminiszter Luciana Lamorgese és Maurizio Massari olasz uniós nagykövet meghallgatása következik. Várhatóan ez lesz az előzetes bírósági eljárás utolsó ülése, amely után Nunzio Sarpietro bírónak döntenie kell a Matteo Salvinivel szembeni esetleges vádemelés megalapozottságáról.

Elemzők rámutattak, hogy a mostani bírósági ülés különbözik az előzőktől, hiszen a Matteo Salvini vezette Liga a napokban ismét kormányzati pozícióba került. Luigi Di Maio 2019 nyarán Matteo Salvini kormányszövetségese volt, és ismét az lett a Mario Draghi vezette új kormányban.

Salvini megjegyezte, reméli, hogy Di Maio és Lamorgese emlékeznek, mi történt 2019 nyarán a Gregorettivel. Arra utalt, hogy Danilo Toninelli a bíró kérdéseire úgy válaszolt, hogy nem emlékszik a történtekre.

Sajtókommentárok szerint

a közgazdász Draghi kormányába bekerülve Matteo Salvini ismét főszerephez jutott, és ezt politikailag ki is akarja használni pártja további erősítésére.

Úgy tűnik, hogy a Liga számára elsődlegesnek számító migrációs politikában még a belügyi tárca élén maradt Luciana Lamorgese sem képvisel akadályt.

Matteo Salvini üdvözölte Mario Draghi kormányprogramját, amely „legális és biztonságos” bevándorlást sürgetett az Európai Unió fellépésével, többek között a tartózkodásra nem jogosult bevándorlók kitoloncolását illetően. Vélemények szerint a Liga az államtitkárok következő napokban várható kinevezésével igyekszik erősíteni állásait a különböző tárcákban. Az államtitkárokat ugyanis – a miniszterekkel ellentétben – nem Mario Draghi, hanem a pártok állíthatják.

Matteo Salvini bejelentette, hogy

a Liga parlamenti frakciói további tagokkal bővülnek az Öt Csillag Mozgalomból (M5S) és más pártokból csatlakozókkal.

Így a Liga és a jobboldali Hajrá Olaszország (FI) parlamenti ereje meghaladja az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) együttes létszámát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Emberek halálával hergel a 444 az oltások ellen

Emberek halálával hergel a 444 az oltások ellen

441 ember halt Magyarországon azután, hogy beoltották – olvasható a 444.hu címlapján előkelő helyen szereplő cikk címében.

Magukat nőnek érző férfiak női rabokat erőszakolnak, óvszerosztásba kezdtek

Magukat nőnek érző férfiak női rabokat erőszakolnak, óvszerosztásba kezdtek

Egy idén hatályba lépő törvény szerint azok a fogvatartott férfiak, akik nőnek érzik magukat kérhetik női börtönökbe való áthelyezésüket. Erre már több példa is akadt, ám az áthelyezett férfiak közül sokan erőszakoskodni kezdtek a női foglyokkal. Válaszul a szexuális bántalmazásokra az intézetekben óvszereket, fogamzásgátló szereket és abortusz tablettákat kezdtek el biztosítani a fogvatartottaknak – írja a V4NA pénteken.

Ötpontos LMBTQ-programmal állt elő a Momentum

Ötpontos LMBTQ-programmal állt elő a Momentum

Engedélyezné az azonos nemű párok házasságát és örökbefogadási jogát, támogatná a nemátalakítást, ráadásul a szexuális propagandát is beengedné az iskolákba a Momentum Mozgalom ötpontos LMBTQ-programja. Fekete-Győr András hangsúlyozta: pártja ilyen Magyarországot fog építeni a 2022-es kormányváltás után – erről a Magyar Nemzet írt.

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Ilyenkor mindenki hazagondol. Én is arra gondoltam, hogyha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor semmi akadálya nem lenne annak, hogy ez normális körülmények között és nyitottan valósuljon meg – mondta Orbán Viktor legfrissebb Facebook-videójában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére