Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Matteo Salvini az Európai Unió migrációs politikájának megváltoztatását sürgette

888 - MTI

2021.02.18. 21:40

A jobboldali olasz Liga párt vezetője pénteken egy migránscsoport feltartóztatása miatt áll ismét bíróság elé Szicíliában.

 

A Gregoretti-ügyben zajló eljárást a cataniai Bicocca börtön bunkertermében tartják. A szicíliai város utcáin rögtönzött csütörtöki sajtónyilatkozatban Salvini megismételte, hogy akár tizenöt év börtönt kockáztat azért, „mert megvédte Olaszország határait, biztonságát, méltóságát”. A politikus, akinek pártja az új olasz kabinet megalakulásával ismét kormányon van, hozzátette, hogy az újabb tárgyaláson is „mosollyal, emelt fővel” készül megjelenni.

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárás amiatt indult, hogy a Gregoretti olasz hadihajó 2019 nyarán feltartóztatta migránsok egy csoportját. Akkori belügyminiszterként Matteo Salvini öt napig nem engedélyezte a bevándorlók partra szállását, addig, amíg a Giuseppe Conte által vezetett kormány meg nem egyezett szétosztásukról az európai uniós tagállamokkal.

Matteo Salvinivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, valamint nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de vádemelést az illetékes ügyészség nem kezdeményezett.

Salvini bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civil szervezetek szorgalmazzák.

A bíróság ez idáig meghallgatta az akkori infrastrukturális és közlekedési minisztert, valamint a védelmi minisztert: Danilo Toninellit és Elisabetta Trentát. A volt miniszterelnök Giuseppe Contét január 28-án a római kormánypalotában hallgatták meg, és Conte hangsúlyozta, hogy a migránsok feltartóztatását érintő döntéseket kormányszinten hozták meg.

A pénteki bírósági ülésen az akkori és jelenlegi külügyminiszter Luigi Di Maio, a belügyminiszter Luciana Lamorgese és Maurizio Massari olasz uniós nagykövet meghallgatása következik. Várhatóan ez lesz az előzetes bírósági eljárás utolsó ülése, amely után Nunzio Sarpietro bírónak döntenie kell a Matteo Salvinivel szembeni esetleges vádemelés megalapozottságáról.

Elemzők rámutattak, hogy a mostani bírósági ülés különbözik az előzőktől, hiszen a Matteo Salvini vezette Liga a napokban ismét kormányzati pozícióba került. Luigi Di Maio 2019 nyarán Matteo Salvini kormányszövetségese volt, és ismét az lett a Mario Draghi vezette új kormányban.

Salvini megjegyezte, reméli, hogy Di Maio és Lamorgese emlékeznek, mi történt 2019 nyarán a Gregorettivel. Arra utalt, hogy Danilo Toninelli a bíró kérdéseire úgy válaszolt, hogy nem emlékszik a történtekre.

Sajtókommentárok szerint

a közgazdász Draghi kormányába bekerülve Matteo Salvini ismét főszerephez jutott, és ezt politikailag ki is akarja használni pártja további erősítésére.

Úgy tűnik, hogy a Liga számára elsődlegesnek számító migrációs politikában még a belügyi tárca élén maradt Luciana Lamorgese sem képvisel akadályt.

Matteo Salvini üdvözölte Mario Draghi kormányprogramját, amely „legális és biztonságos” bevándorlást sürgetett az Európai Unió fellépésével, többek között a tartózkodásra nem jogosult bevándorlók kitoloncolását illetően. Vélemények szerint a Liga az államtitkárok következő napokban várható kinevezésével igyekszik erősíteni állásait a különböző tárcákban. Az államtitkárokat ugyanis – a miniszterekkel ellentétben – nem Mario Draghi, hanem a pártok állíthatják.

Matteo Salvini bejelentette, hogy

a Liga parlamenti frakciói további tagokkal bővülnek az Öt Csillag Mozgalomból (M5S) és más pártokból csatlakozókkal.

Így a Liga és a jobboldali Hajrá Olaszország (FI) parlamenti ereje meghaladja az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) együttes létszámát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Több száz milliót hozhattak a konyhára az üres stadionok

Több száz milliót hozhattak a konyhára az üres stadionok

Bevételt is hoztak a járvány miatt üres stadionok. Az alig másfél éve átadott Puskás Arénában négy Bajnokok Ligája, és két Európa-ligamérkőzést játszottak. Természetesen a „házigazda” klubok szépen meg is fizették ennek az árát. Csakúgy, mint a katari válogatott, amely a március végi debreceni szép napokért fizetett. Nem is keveset.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére