Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mától mindenki látni fogja a keresztet a bajor állami hivatalokban

Forisek Ádám

2018.06.01. 06:38

A bajor tartomány úgy döntött, kiteszik a keresztet az állami hivatalokban, de még ez a lépés is óriási sivalkodást keltett.

A bajor tartomány úgy döntött, kiteszik a keresztet az állami hivatalokban, de még ez a lépés óriási felháborodást keltett.

A törvény hatályba lépése annyit jelent a gyakorlatban, hogy ha valaki adót akar befizetni, dolga van a rendőrőrsön, vagy közigazgatási bíróságra megy, mindannyiszor látni fogja a keresztet. Egyes intézményekben a keresztény szimbólum kiakasztása csak ajánlott lesz, és nem kötelező, miután az egyetemek, tudósok és művészek is tiltakoztak a döntés ellen.

A Keresztényszociális Unió (CSU) bajor politikusa, Markus Söder április végén jelentette be a törvényt, amely következőképpen szól:

Egy világosan látható keresztet kell elhelyezni a szolgálati épület minden bejárata fölé, hogy emlékezzünk, mi befolyásolta Bajorország történelmét és kultúráját.”

Bár Bajorországban egyedül kormányoz, és óriási támogatottsággal bír a Keresztényszociális Unió, ám a tartományi kormány döntése mégis országos sivalkodást váltott ki.

Döbbenet, de még a német katolikus püspöki konferencia elnöke is kikelt a bajor tartományi kormány döntése ellen. Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke a helyzetet úgy értékelte, hogy a plébániák és a családok szintjéig hatoló "megosztottság, nyugtalanság, egymásnak feszülés" tapasztalható a keresztkifüggesztési kötelezettség miatt.

El kellett távolítani a keresztet a bíróságról egy afgán rab miatt

Ez volt az első alkalom, hogy le kellett venni a tárgyalóteremben lógó keresztet.

Ki lehet jelenteni, hogy a bajor törvényt mindenféle módon megpróbálták elgáncsolni. Volt, aki alkotmányellenesnek minősítette a szabályt, és volt olyan, aki populizmussal vádolta meg Markus Södert.

Mindezekre válaszul Brigit Kelle német publicista úgy reagált a Weltben, hogy Bajorországban a riadókészültség és az az akarat figyelhető meg, hogy biztosítsák a kereszténység helyét a vezető kultúrában – így lehet csak talán megakadályozni, hogy megsemmisüljenek az alkotmány azon vívmányai, amelyek egyébként a keresztényi emberképen alapulnak.

A publicista a bajor lépésben igen fontos gesztust lát, hiszen – látva azt, hogy Bedford-Strohm és Marx evangélikus-katolikus püspökduó inkább levették keresztjeiket, hogy meg ne sértsék a muszlimokat – Németország valódi problémája nem az iszlamizáció, hanem a kereszténytelenség. A kereszt kihelyezése tehát úgy értékelhető, mint ellenreakció az iszlám térnyerésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a római úszó Európa-bajnokság zárónapján. Késely Ajna bronzérmes, Fábián Bettina negyedik lett 400 gyorson. Jakabos Zsuzsanna pedig az 5. helyen végzett 200 méter pillangón. A magyar csapat 5 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt Rómában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére