Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Máris kormányválságba torkollhat Macron elnöksége?

Horváth József György

2017.06.21. 17:58

Távozik Emmanuel Macron elnök újjáalakuló kormányából a centrista Francois Bayrou, a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetõje és a párt másik politikusa, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter is. Mindennek ellenére a jobboldalon még nagyobb a káosz.
PÁRIZS, 17:58

Távozik Emmanuel Macron elnök újjáalakuló kormányából a centrista Francois Bayrou, a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetője és a párt másik politikusa, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter is. Mindennek ellenére a jobboldalon még nagyobb a káosz.

Fontos emberek távoznak: Francois Bayrou például eddig az igazságügy-miniszteri posztot töltötte be.

Úgy döntöttem, hogy a következő kormánynak nem leszek a tagja"

– jelentette be szerda reggel Bayrou.

Az Európa-ügyi miniszteri székről lemondó Marielle de Sarnezt Bayrou jobbkezének tartják, az ő távozásáról a Modem egy illetékese tájékoztatta a francia hírügynökséget.

A Modem egyik politikusával szemben vizsgálatot indított az ügyészség, mert a gyanú szerint ő is olyan európai parlamenti asszisztenseket alkalmazott, akik nem az EP-ben, hanem Franciaországban dolgoztak.

A szintén modemes Sylvie Goulard védelmi miniszter kedden jelentette be, hogy ő sem lesz tagja az újjáalakuló kormánynak. Édouard Philippe kormányfő a törvényhozási választások után, hétfőn a hagyományoknak megfelelően benyújtotta a kormány lemondását, ám akkor még csak technikai jellegű kormányátalakításról volt szó.

Mindeközben Macron miatt szakadt a francia jobboldal

Az államfő politikáját támogatni kívánó jobboldali képviselők önálló frakciót alakítanak a nemzetgyűlésben a centrista UDI párt képviselőivel"

– jelentette be szerdán Thierry Solere, a csoport vezetője, aki az elnökválasztási kampányban Francois Fillon konzervatív jelölt szóvivője volt. Ezzel kettészakad a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak. Macronéknak jól sikerült a szalámizás, hiszen ezzel sikerült Chirac és Sarkozy politikai örökségét teljesen széthordani.

Egy új frakció létrehozásán dolgozunk, amely új erő lesz a parlamentben"

– mondta Thierry Solere, az UDI elnökével, Jean-Christophe Lagarde-dal tartott közös sajtótájékoztatóján a nemzetgyűlésben. A frakció "konstruktívan lép fel a kormány azon reformjaival szemben, amelyekre az országnak szüksége van" – tette hozzá.

Az új politikai erő a harmadik legnagyobb lesz a nemzetgyűlésben. A Köztársaságiak 112 mandátumot szereztek a vasárnapi nemzetgyűlési választásokon. Képviselőik közül mintegy húszan indították a frakcióalapítási folyamatot, amelyhez csatlakozott az UDI 18 képviselője. Az új nemzetgyűlés hétfőn ül össze először, a frakciók kedden alakulnak meg.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére