Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Máris kormányválság van Horvátországban

Bertha László

2016.03.03. 21:38

Nehéz szülés árán jött létre a horvát kormánykoalíció, de máris válságban van.
ZÁGRÁB, 21:38

Nehéz szülés árán jött létre a horvát kormánykoalíció, de máris válságban van.

Valamivel több mint egy hónappal a kormány megalakulása után megingott a horvát kormánykoalíció, emiatt a kormány legnagyobb erejét képviselő pártszövetség, a HDZ Hazafias koalíciója válságstábot hívott össze csütörtökön, de végül elhalasztották.

A koalíciót a vezető párton kívül még hét másik párt alkotja. Mivel a pártszövetség a novemberi választásokon nem tudta megszerezni a mandátumok többségét, így a harmadik legerősebb párttal, a Híd Függetlenek Listájával lépett koalícióra.

A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, amelyhez a kormány megalakulása után is kompromisszum nélkül ragaszkodott. Ezért még mindig van olyan tárca, amelynek élére nem sikerült minisztert kinevezni, de számos államtitkári és miniszter-helyettesi hely is betöltetlen maradt.

A sajtóban megjelent találgatások szerint a két alelnök, Tomislav Karamarko (HDZ) miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov (Híd) között már régóta feszült a viszony, a kormányzás folyamatos alkudozások árán működik csak.

Politikai szakértők úgy vélik, hogy Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő kerüli, hogy ideológiákról, kinevezésekről és politikai ellentétekről beszéljen, és helyette bejárja Európát, hogy befektetőket és szövetségeseket keressen, továbbá megpróbálja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy a kormány képes csökkenteni az államadósságot és a deficitet, addig a két alelnök csak rontja a kormányfő hitelét.

Arról, hogy egyre nagyobb az ellentét a két vezető párt között, és a dolgok nem éppen úgy működnek, ahogy kellene, Darinko Kosor, a Hazafias koalíció parlamenti képviselője beszélt az újságíróknak:

vagy mindent újraindítunk, vagy új választásokat írunk ki, mert semmi sem működik."

A politikus szerint nem jól dolgozik a kormány, a parlament pedig a 2014-es jelentéseket tárgyalja hetek óta, mert egy hónap alatt egyetlen törvényjavaslatot sem nyújtott be a kabinet. Pero Coric jogpárti képviselő mindezért a Hidat okolja. Coric szerint az Együttműködési Tanács, amelyet azért hoztak létre, hogy koordinálja a koalíciós pártok közötti együttműködést, már hetek óta nem ülésezik. Zavaró tényezőnek nevezte a Hidat, amiért nem tudnak döntéseket hozni. Arra utalt, hogy ez utóbbi pártnak a képviselői vétóik révén folyamatosan gátolják a döntések meghozatalát.

Ivan Kovacic, a Híd parlamenti képviselője ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a HDZ és a Híd között nincs nézeteltérés. Szerinte a HDZ partnerei azért hangoskodnak, mert kevesebb tisztséget tudtak megszerezni maguknak, mint ha a pártszövetség egyedül nyerte volna meg a választásokat.

(MTI, Total Croatia News)

  • A horvát SZDSZ dönthet a kormányalakításról

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére