Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már nem lehet viccelődni a melegekkel Svájcban

M. Kovács Róbert

2020.02.10. 08:51

A svájci választók közel kétharmada értett egyet a vasárnapi népszavazáson azzal, hogy az ország jogrendszere büntethetővé tegye a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent majd, még nem tudni. Egy jobboldali politikus szerint például kétséges, hogy ezentúl lehet-e majd nyilvános helyen egy melegviccet elmondani.

Bár a szakértők kételkedtek a vasárnapi homofóbia-ellenes népszavazás sikerében, végül a szavazók 63 százaléka egyetértett azzal, hogy külön jogi védelmet kapjon Svájc szövetségi jogrendszerében az LMBTQ-közösség tagjai.

A svájci jogrendszer igyekszik meglehetősen rugalmasan kezelni a társadalom változásait, a büntető törvényeket – például – 75 naponként felülvizsgálják, ezért a vasárnapi népszavazást megelőzően több szakértő is úgy gondolta, hogy Svájc

nem olyan modern, mint amilyen gazdag.

Ezt a gondolatot éppen az egyik leszbikus szövetség elnöke, Anna Rosenwasser fogalmazta meg még a voksolás előtt.

Ugyanakkor egyelőre nem tudni, milyen formában kerül be majd a jogrendszerbe a mostani döntés. A korábbi, faji és vallási hátrányos megkülönböztetést tiltó 1994-es törvény ugyanis meglehetősen nehezen ment át a Bernben ülésező parlamenten, a Svájci Nemzeti Tanácson, a javaslat szövegét alig több mint a képviselők fele támogatta – idézte fel a mostani voksolással kapcsolatban a Neu Zürcher Zeitung.

Ráadásul azt sem tudni még, hogy a melegjogok védelme meddig terjed majd. Benjamin Fischer, a Svájci Néppárt szakpolitikusa szerint még az is kétséges, hogy a jövőben

lehet-e egyáltalán melegviccet elmondani majd nyilvános helyen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére