Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

Már nem a szegénység felszámolásában érdekelt a Világbank

Bertha László

2017.10.29. 09:58

"Így tartja a Világbank szegénységben a harmadik világot" címmel közölt cikket a szervezet mûködésérõl James Delingpole a The Spectatoron.

„Így tartja a Világbank szegénységben a harmadik világot” címmel közölt cikket a szervezet működéséről James Delingpole a The Spectatoron.

Mi a Világbank értelme? Valószínűleg úgy gondol rá – ha egyáltalán gondol rá –, mint valami jótékonysági szervezetre, egy kedves óriásra, egy multilaterális segélyszervezetre, melynek az a feladata, hogy likviditást biztosítson a fejlődő országoknak és segítséget nyújtson a szegénység kinövéséhez… A közelmúltig ez is volt a feladata”

– kezdi írását Delingpole.

A cikk szerzője felidézi, hogy a Világbank 1944-es megalapítása óta többek között segített talpra állítani a háború által feldúlt Franciaországot. Ezt követően pedig harmadik világbeli országokat tett vonzóvá befektetők számára tőkeinjekcióival.

Fantasztikus. Azt leszámítva, hogy a Világbank már nem csinál ilyeneket. Nem finanszíroznak már szénerőműveket, mert nem tiszta és zöld”

– írja James Delingpole.

Ennek kapcsán felidézi Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kijelentését, melynek értelmében szél- és napenergiával „győznék le a szegénységet és megmentenék a bolygót”. „De ez egyiket sem fogja megvalósítani” – véli a szerző.

A nigériai Lagos példáját hozza, mely leelőzte Kairót, mint Afrika legnagyobb városa. Itt az erőművek nagy része drága és szennyező dízellel működik, és nem ritkák az áramkimaradások. A helyi mobilszolgáltató, a 62 millió előfizetővel rendelkező MTM, működési költségeinek 70 százalékát üzemanyagra költi.

Felidézi a helyi gazdasági miniszter szavait, aki igazságtalannak tartja az eljárást, hogy egy szénben gazdag országot meggátolnak a szénerőmű építésében, mert az nem zöld.

Teljesen igaza van, hogy nem igazságos. Az ENSZ folyamatosan a világ igazságtalanságával jön, és elismeri, hogy ennek felszámolása a fenntartható fejlődési céljai között szerepel. Ugyanakkor az ökoimperializmusával ráerőlteti a megújuló energiákat a vonakodó, de inkább ellenállni képtelen fejlődő világra. Így garantálva, hogy a világ legszegényebb országai azok is maradjanak”

– olvasható a The Spectatoron, melyet a Hirado.hu szemlézett.

1,2 milliárd ember nem fér hozzá elektromossághoz, míg 2,7 milliárdnak nincs modern főzőalkalmatossága. A szilárd háztartási tüzelőanyagok 3,5 millió ember haláláért voltak felelősek 2010-ben. Míg az áramkimaradások által okozott kár a szubszaharai Afrikában esetenként a GDP 5 százalékáig is rúghat. A szerző emiatt felhívja rá a figyelmet, hogy az ilyen országoknak nem a természetpusztítás miatti lelkiismeret-furdalásuk megnyugtatására van szükség, „hanem olyan energiára, ami működik”. Az ENSZ adatai szerint 50 milliárd dollárba kerülne a világ elektromos számlája, ha azt szénből állítanák elő, míg a megújuló energiából ennek a tízszerese.

Delingpole megjegyzi, hogy ez az egész őrület 1995-ben kezdődött, mikor James Wolfensohnt nevezték ki a Világbank elnökének. Az amerikai ügyvéd és befektetési bankár támogatta „a zöldmozgalom legördögibb és legbefolyásosabb” képviselőjét, a kanadai milliárdost, Maurice Strongot. Utóbbi nem volt a demokrácia nagy barátja, közel állt Mao Ce-tung rezsimjéhez. Ezért dolgozott az ENSZ-ben, ami szerinte lehetőséget jelentett a világkormány létrehozására, mely olyan technokratákból áll, mint ő maga.

Wolfensohn irányítása alatt a Világbank céljai nagyban megváltoztak. Míg korábban a szegénység felszámolásán volt a hangsúly, a növekedés elősegítése által, később olyan „progresszív” célok is előkerültek, mint a természetvédelem, a női jogok, a munkajog és az NGO-k támogatása – írja. Ez az irány tovább gyorsult a jelenlegi elnök, Jim Young Kim irányítása alatt, akit Barack Obama nevezett ki. Felidézi a Global Warming Policy Foundation tanulmányát is, mely kijelenti, hogy embertelen fenntarthatósági szempontokat a szegénység leküzdése elé venni.

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szeptember elején tarthatják meg az előrehozott választásokat Ausztriában

Ezt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóján jelentették be.

Újabb migránskrízis várhat Svédországra

Újabb migránskrízis várhat Svédországra

Amerika, London, Párizs

A svéd helyhatósági és megyei ügyek tanácsának (SKL) elnöke arra figyelmeztet, hogy a családegyesítések miatt a 2015-ös számokat is meghaladó válsággal szembesülhet az ország.

Faragó Csaba: Európában konszenzus van annak kapcsán, hogy a határokat meg kell védeni

Faragó Csaba: Európában konszenzus van annak kapcsán, hogy a határokat meg kell védeni

Csak neked, csak most

A 888 európai parlamenti (EP) választásokról szóló sorozatának utolsó részében Faragó Csabával, a Századvég Alapítvány külügyi vezetőjével, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltjével beszélgettünk a Project 28 kutatásról, a brüsszeli eufóriáról, a keresztény kultúra védelméről, Spanyolországról, illetve arról, hogy mire számíthatunk az egy hét múlva esedékes voksoláson.

Alig akad ember, aki a Facebooknál akar dolgozni

Alig akad ember, aki a Facebooknál akar dolgozni

Amerika, London, Párizs

Bajban van a techóriás, a 2018-as adatkezelési botrányt úgy tűnik, még mindig nem tudta kiheverni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére