Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már hivatalos: az oroszok fogják biztosítani Hegyi-Karabah békéjét

MTI - 888.hu

2020.11.18. 12:07

Egyhangúlag jóváhagyta az orosz parlament felsőháza szerdán az orosz hadsereg hegyi-karabahi békefenntartó misszióját.

 

Az orosz békefenntartó egységek már november 10-én megkezdték a művelet végrehajtását Hegyi-Karabahban. Andrej Klisasz, a felsőház alkotmányjogi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek jogában állt sürgősen csapatokat vezényelni a konfliktusövezetbe, de mivel a kontingens tartósan a térségben fog állomásozni, szükség volt a Szövetségi Tanács felhatalmazására.

Konsztantyin Koszacsov, a külügyi bizottság elnöke a plenáris ülésen felszólalva azt hangoztatta, hogy a vérontás leállítása után a legfontosabb feladat a humanitárius segélyezés megoldása. A hadsereg külföldi bevetésére szóló felhatalmazást az orosz alkotmány 102. cikkével összhangban mind a 129 jelen lévő szenátor támogatta.

Az orosz békefenntartók 25 megfigyelőállást hoztak létre Hegyi-Karabahban,

valamint a területet Örményországgal összekötő lacsini folyosón. A 28 kilométer hosszú utat a moszkvai katonai tárca keddi közleménye szerint a műszaki alakulatok megtisztították, így megindulhatott rajta a forgalom. Hegyi-Karabahba keddig 1207 menekült tért vissza Örményországból.

Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak nyilatkozva Törökország szuverén döntésének nevezte, hogy katonákat küld Azerbajdzsánba a hegyi-karabahi tűzszünet megfigyelésére. Mint mondta, a török parlament vonatkozó keddi határozata a jelek szerint azért született meg, mert hamarosan megkezdi tevékenységét a fegyvernyugvást technikai eszközökkel megfigyelő orosz–török központ.

Putyin kedden a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy

Azerbajdzsán maga fogja majd eldönteni, a területén hol helyezkedjen el a tűzszünetet drónok segítségével megfigyelő orosz–török központ”.

Mint mondta, Hegyi-Karabah területén nem lesz szükség a monitoring olyan formáira, mint Szíriában, vagyis a közös járőrözésre és konvojokra.

Az elnök „a Szovjetunió széthullása geopolitikai következményének” nevezte azt a tényt, hogy Törökország Azerbajdzsán oldalára állt a konfliktusban. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán független és szuverén állam, amely saját meglátása szerint válogathatja meg szövetségeseit.

Lehet sokféleképpen értékelni Törökország lépéseit, de nehéz a nemzetközi jog megsértésével megvádolni”

– nyilatkozott az elnök.

„Az ízlésbeli megítélés bármilyen lehet, de ettől függetlenül a dolog úgy áll, ahogy mondtam” – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére