Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már az Osztrák Néppárt a legnépszerûbb

Bokor Gábor

2017.05.21. 13:28

Két közvélemény-kutatási eredményt is nyilvánosságra hoztak vasárnap, melyekbõl egyértelmûen kiderült, hogy a kisebbik koalíciós erõ, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elõretört az elnökváltást követõen, míg a korábban legnépszerûbb párt, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatottsága pedig jelentõsen visszaesett.
BÉCS, 13:28

Két közvélemény-kutatási eredményt is nyilvánosságra hoztak vasárnap, melyekből egyértelműen kiderült, hogy a kisebbik koalíciós erő, az Osztrák Néppárt (ÖVP) előretört az elnökváltást követően, míg a korábban legnépszerűbb párt, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatottsága pedig jelentősen visszaesett.

Másfél hete pattant ki nyugati szomszédunknál a belpolitikai káosz, mikor Reinhold Mitterlehner alkancellár, a ÖVP elnöke, tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy lemond minden tisztségéről.

Az ÖVP ezek után Sebastian Kurz külügyminisztert választotta meg a konzervatív párt új vezetőjének. A parlamenti pártok vezetői kedden hosszas tárgyalás után abban állapodtak meg, hogy október 15-én előrehozott parlamenti választást tartanak.

Az osztrák helyzetről ebben az exkluzív elemzésben foglalkoztunk részletesen. 

A Research Affairs közvélemény-kutató felmérése rámutatott arra, hogy az ÖVP 35 százalékon áll, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 26 és a nagyobbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 20 százalékos támogatottsággal bír. A zöldek 9, míg a Neos nevű liberális párt 7 százalékot szerezne, ha most vasárnap lennének a választások. 

Az intézet egy korábbi felmérése szerint, amikor még az ÖVP elnöke Mitterlehner volt, a párt a harmadik helyen állt 21 százalékos támogatottsággal. A legnépszerűbb politikai erő az FPÖ volt, 32 százalék szavazott volna rájuk, az SPÖ-re pedig 30 százalék voksolt volna korábban.

Kiderült, hogy ha az osztrákok közvetlenül szavazhatnának a kancellárra, akkor a legtöbben, a megkérdezettek 36 százaléka Sebastian Kurzot választaná, míg 35 százalékuk a jelenlegi kancellárra Christian Kernre húzná az X-et. Az FPÖ elnökét, Heinz-Christian Strachét 29 százalék szeretné az ország vezetőjének.

A megkérdezettek nagyobb része úgy látja, hogy Sebastian Kurz jobban érvényre tudja juttatni akaratát, szimpatikusabb, és eredményesebben politizált a kormányválságban, mint Kern.

Az OGM közvélemény-kutató is nyilvánosságra hozta a kutatási eredményeit, melyek szerint szintén az ÖVP a legnépszerűbb, a párt 31 százalékon áll, míg az SPÖ 28, az FPÖ pedig 26 százalékos támogatottsággal bír.

A felmérést vasárnap közlő Kurier című lap megállapítása szerint Kurz népszerűségén egyáltalán nem változtatott az, hogy szorgalmazta az előrehozott választást. A válaszadók 64 százaléka már belenyugodott az előrehozott választásba, 30 százalék szerint viszont a kormánynak tovább kellene dolgoznia.

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére