Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már 58 palesztin veszítette életét az összecsapásokban

888.hu

2018.05.15. 06:28

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának késõ éjjeli közlése szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán hétfõn lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma.
GÁZA, 6:28

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának késő éjjeli közlése szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán hétfőn lezajlott összecsapások halálos áldozatainak száma.

Az USA hétfőn hivatalosan megnyitotta új izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, egyúttal Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. Több ezer palesztinnak ez nem tetszett és megrohamozták Izrael határát.

Az izraeli lapok, a baloldali Haaretz és a jobboldali JPost is azt írja, hogy kizárólag a palesztin tüntetők oldaláról kerültek ki halálos áldozatok. Az összecsapásokban eddig 2771 palesztin sebesült meg, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől.

Egyiptom orvosokat és hét mentőautót küldött a Gázai övezettel közös határára, hogy az egyiptomi el-Arís város kórházaiban segítsenek a sebesült palesztin tüntetők ellátásában — közölte Ahmed Radi egészségügyi miniszter. Az al-Vatan című hírportál jelentése szerint ugyanakkor az egyiptomi mentősök készen állnak arra, hogy a Gázai övezeten belül is részt vegyenek a mentésben.

Törökország úgy döntött, hogy konzultációra hazarendeli washingtoni és tel-avivi nagykövetét, miután Recep Tayyip Erdogan elnök az NTV hírtelevíziónak nyilatkozva népirtásnak nevezte az izraeli katonák cselekedeteit.

Az izraeli hadsereg segélyszállítmányt visz Gázába

Izraeli híradások közölték, hogy a hadsereg nyolc teherautónyi segélyt és orvosi ellátmányt juttat el a Gázai övezetbe. Az izraeli hadseregnek a palesztin civil lakosság ügyeivel foglalkozó szervezete, a Cogat 53 tonna orvosi eszközt juttat el a Földközi-tenger keskeny part menti sávján elterülő palesztin területre. A tervek szerint később üzemanyagot osztanak majd a határ palesztin oldalán.

Az európai vezetők nem mertek semmit lépni

Az európai vezetők töketlenségét jól jellemzi az Emmanuel Macron francia elnök által alkalmazott kettős beszéd. Õ az éjjel nyilatkozatban ítélte el az izraeli hadsereg által a tiltakozókkal szemben alkalmazott fegyveres erőszakot, sajnálatát fejezte ki a palesztin áldozatok nagy száma miatt, és megerősítette az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezését ellenző álláspontját. Macron hangsúlyozta a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, miközben Izrael biztonságának védelme mellett is kiállt, és kijelentette, hogy országa továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett kardoskodik.

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a Gázai övezetben zajló erőszakcselekményeket, és mindkét szembenálló felet visszafogottságra szólította fel.

Világosan leszögeztük, hogy Nagy-Britannia támogatja a palesztinok tüntetéshez való jogát, de ezeknek a tiltakozásoknak békéseknek kell lenniük"

— állapította meg az Egyesült Királyság külügyminisztériuma. London rendkívüli aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az izraeli katonák nagy arányban használnak éles lőszert a tüntetőkkel szemben, egyúttal arra kérte Izraelt, hogy tanúsítson nagy fokú visszafogottságot.

A washingtoni Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget, támogatásáról biztosítva ezzel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki az ország határainak védelmében alkalmazott önvédelemnek minősítette az izraeli hadsereg fellépését.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a Biztonsági Tanács független vizsgálatot rendeljen el a Gázai övezeti fejlemények ügyében.

Egyértelműen Izrael pártját fogva, Washington egy hét alatt már másodszor távolodott el európai szövetségeseitől, miután múlt hét kedden bejelentette, hogy Párizs, Berlin és London ellenkezése dacára kilép az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére