Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Manchesteri terrortámadás: egy éve szöges bombával robbantotta fel magát a másodgenerációs bevándorló

888.hu

2018.05.21. 16:05

Egy nap híján egy éve történt a manchesteri terrortámadás. 2017. május 22-én, este fél 11 környékén Salman Abedi besétált a Manchester Arenába, ahol éppen Ariana Grande adott koncertet. A 22 éves merénylõ odasétált a jegypénztárakhoz, ahol a legsûrûbb a tömeg, és felrobbantotta magát. Aznap este 19-en haltak meg, ám az áldozatok száma tovább emelkedett.
A merénylő

Salman Abedi 1994-ben született Manchesterben, második gyerek volt egy négygyermekes muszlim családban.

Apja, Ramadan Abedi a líbiai különleges erőknél szolgált, és Kaddafi elől Nagy-Britanniába menekült, ahol 1991-ben kapott menedékjogot. A család 1994-ben költözött Manchesterbe, és ebben az időben született a későbbi merénylő, Salman Abedi is. A család legtöbb tagja hazatért Kaddafi 2011-es halála után.

Salman Abedi a Manchester Iszlám Központban imádkozott rendszeresen, apja a helyi muszlim közösség hitszónokává vált.

A későbbi merénylő még az egyetemre is eljutott, a Salfordi Egyetemen tanult üzleti menedzsmentet, ám végül a diploma megszerzése előtt kirúgták.

Az Abedi család nagy része 2011-ben visszatért Líbiába, ám Salmant és idősebb testvérét Nagy-Britanniában hagyták. A családi barátok a magát felrobbantó fiatal férfit nagyon vallásosnak és csendesnek mondták.

A merénylet előtti egy évről kevés információ áll rendelkezésre, azonban a mind jobban a vallás felé forduló Salman Abedi valamikor 2016-ban döntött úgy, hogy felveszi a kapcsolatot az Iszlám Állammal és elutazik Szíriába. Később a francia és a brit titkosszolgálat is megerősítette ezt az információt.

A francia belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy először Líbiába látogatott, majd onnan Szíriába utazott, ahol nagyon felgyorsult a radikalizálódása. Ezt bizonyítja, hogy ebben az időszakban már nem látták alkoholt inni, holott korábban rendszeresen járt pubokba.

Később a hatóságok több kapcsolatot találtak az Abedi család és más Manchesterben, valamint Líbiában lévő radikális iszlamista csoport között. Köztük volt Abd al-Baset Azzouz, aki bin Laden halála után Líbiába utazott Manchesterből, hogy csatlakozzon az ottani Al-Kaidához. Titkosszolgálati információk szerint remekül értett a bombakészítéshez, és egy 2-300 dzsihadistából álló egységet irányított.

A merénylet elkövetésének okáról Salman Abedi lánytestvére, Jomana nyilatkozott amerikai lapoknak. A nő szerint testvére bosszút akart állni, amiért az Egyesült Államok Szíriát bombázta. A manchesteri terrortámadás után többekkel egyetemben Salman idősebb testvérét is letartóztatták, és mint kiderült, voltak, akik előre tudtak a támadásról.

A merénylet

Salman Abedi nemcsak robbanóanyaggal, hanem szögekkel is megtöltötte hátizsákját, amely miatt exponenciálisan növekedett az áldozatok száma. A kirepülő nagy sebességű repeszek gyilkos hatását az is növelte, hogy a fiú körül rengetegen álltak.

A közvetlenül mellette állók nagy része azonnal meghalt. Összesen 19 ember, akik nagyrészt fiatalok és tinédzserek voltak. Hárman később, a kórházban vesztették életüket. A szétrepülő szögek és a kialakuló pánik hatására összesen 120 ember sérült meg. A rendőrség összesítése szerint összesen 800 ember szenvedett komoly "fizikai és a pszichológiai sérülést".

A bomba méretére pusztító erejéből lehet következtetni: a merénylőből szinte alig maradt valami, csak a bankkártyája alapján tudták azonosítani a hatóságok.

A rendőrök és a tűzoltók döbbenetes hibákat követtek el az utólagos vizsgálatok eredményei alapján.

A jelentés szerint a rendőrök a robbanás után nyolc perccel már a helyszínen voltak.
A tűzoltók azonban több mint két órán át a közelben várakoztak, ugyanis azt hitték, hogy a támadó még mindig életben van és veszélyes lehet. Az ügyet végül úgy magyarázták, hogy a hatóságok közötti kommunikációban súlyos problémák voltak.

A késlekedés miatt több áldozatot is csak órákkal a terrortámadás után tudtak kiszedni a törmelékek alól, hiszen a művelethez csak a tűzoltóknak volt megfelelő felszerelése. Azt a támadás után egy évvel is vizsgálják, hogy a 22 áldozat közül túlélhette-e volna valaki, ha a tűzoltók időben kiérkeznek a helyszínre.

Az is kiderült, hogy Salman Abedit régóta megfigyelte a brit titkosszolgálat, ám nem tettek semmit, hogy megállítsák.

Megemlékezés

A merénylet évfordulóján egész Nagy-Britanniában megemlékezéseket tartanak. A szigetország kedden egy percre csendbe borul, az áldozatok emlékére megáll az élet helyi idő szerint este 22:30-kor.

A manchesteri katedrálisban gyászmisét szerveznek, amelyre Theresa May miniszterelnök és Vilmos herceg mellett számos magas rangú személyt várnak.

Később Manchester utcáin 3000 énekes és kórista vonul majd végig, hogy énekkel emlékezzenek az áldozatokra. 22:31-kor a város összes haragja egyszerre fog megkondulni.

Az áldozatok szülei, hozzátartozói több kisebb-nagyobb szervezetet hoztak létre az elmúlt egy évben, és szintén kisebb megemlékezéseket tartanak országszerte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére