Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Majdnem tízezer amerikai katonát vonnak ki Németországból

Ányos Miklós

2020.06.16. 06:51

Donald Trump amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy 9500-zal, 34 500-ról 25 000-re csökkentik a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számát, mert Berlin „vétkes módon” nem teljesíti NATO-beli anyagi hozzájárulási kötelezettségét.

Az amerikai katonák németországi állomásoztatása rengeteg pénzébe kerül az Egyesült Államoknak – mondta az elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva. Azzal is megvádolta Németországot, hogy a kereskedelem területén nem igazságos az Egyesült Államokkal. Más országok is hasznot húznak Amerikából, de Németország él vissza a leginkább Washington jóindulatával.

A csökkentett németországi létszámot addig akarja fenntartani, amíg Berlin nem teljesíti anyagi hozzájárulási kötelezettségét az észak-atlanti szervezetben, ami minden ország esetében a GDP két százalékát jelenti, de még ez az arány is kevés szerinte.

Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete a bejelentésre reagálva azt mondta a Külügyi Tanács nevű elemzőintézet videokonferenciáján, hogy az amerikai kontingens a transzatlanti biztonság védelmére, az amerikai erők távolabbi – afrikai, ázsiai – feladatainak támogatására, és nem Németország védelmére állomásozik az országban. A német szövetségi kormány a múlt héten közölte, hogy megkapta a hivatalos értesítést Washingtontól a Németországban állomásoztatott amerikai katonák számának csökkentéséről.

A németországi a legnagyobb amerikai katonai kontingens Európában. A katonákon kívül több ezer amerikai civil is teljesít ott szolgálatot a haderő javára. Az amerikai elnök utasítása szerint a csapatcsökkentést a védelmi minisztériumnak még a novemberi elnökválasztás előtt, szeptember végéig végre kell hajtania.

Washington az elmúlt hónapokban több tervet is felvázolt arra vonatkozóan, hogy a közeljövőben kivonja katonáit a világ több térségéből is, így Németországon kívül Afganisztánból, Irakból és a csendes-óceáni térségből is. Már annak terve is, hogy 9500 katonát vonnának ki Németországból, ellenállást váltott ki még a republikánus párti amerikai kongresszusi tagok között is. Június elején – miután először a The Wall Street Journal című lap jelentette a konkrét tervet – a kongresszus 22 republikánus tagja fordult Trumphoz, arra figyelmeztetve őt, hogy az Európában állomásoztatott erők jelentős csökkentése Oroszország érdekeit szolgálná az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek rovására.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére