Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar termõföldet a magyar gazdáknak!

Horváth József György

2015.10.26. 18:22

Az ellenzék és a Greenpeace nem így gondolja.
A földművelésügyi miniszter a magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését.

Hétfőn, az állami tulajdonban levő termőföldek magántulajdonba adásáról szóló parlamenti vitanapon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta

A nemzeti ügyek kormánya a földeladással egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra."

A miniszter elmondása szerint a földeladással megerősítik a családi gazdaságokat, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét. A tervezet szerint az állami földek 20 százalékát bízzák a gazdákra. 

A földművesek érdekeit tartjuk szem előtt, mert tulajdonosként nem kell bérleti díjat fizetniük. Ennek célja a kisbirtokok megerősítése a nagybirtokokkal szemben, illetve az, hogy megvédjük a magyar termőföldet a külföldi terjeszkedés veszélyétől."

- mondta a miniszter.

Fazekas Sándor úgy véli, hogy ellenzéki összefogás alakult az állami tulajdonban levő termőföldek magántulajdonba adása ellen.

Az ellenzék - függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali - mindent elkövet azért, hogy a magyar föld bárkié legyen, csak ne a magyar gazdáké. Mindent elkövetnek, hogy akár Brüsszelben, akár Alkotmánybíróságon történő megtámadással megakadályozzák, hogy a magyar állampolgárok, a magyar földművesek, a helyben lakó gazdák földet vásárolhassanak.

A kormány eredeti álláspontja, hogy az állami földeket nyilvános árverésen a helyben lakó gazdák vásárolják meg. Az árverések november közepén indulnak. 300 hektár lesz a maximum, amit vásárolni lehet. Az eladandó állami földterületek 80 százaléka 10 hektár alatti. A földművelésügyi miniszter szerint ez a garancia a nagybirtokok kialakulása ellen.

Az ellenzéki pártok mellett a Greenpeace is az állami tulajdonú földeladások előkészítésének leállítását sürgeti. A Greenpeace szerint az állami földeladások veszélyeztetik a természetvédelmi területek állapotát, és rontják az ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Formálódóban az MSZP-Greenpeace-Jobbik szivárványkoalíció?

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére