Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magabiztosság vagy végső kétségbeesés: a Demokrata Párt Trump-ellenes kampánya

Erdélyi Rezső Krisztián

2020.07.28. 17:30

November 3-án az embereknek ügyek között kell választaniuk az USA-ban: a szabad verseny vagy a szocializmus között, az alkotmány vagy az erőszak között. Ha ez sikerül, Trump és a republikánusok győztesen kerülhetnek ki a versenyből, írja a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatási összefoglalója.

Texas a radikális baloldal egyik legfontosabb célpontja a 2020-as kampányban, fejtette ki néhány nappal ezelőtt az állam republikánus szenátora, Ted Cruz. A Biden-kampány a magányos csillag államában is igyekszik ugyanis egy protesthangulatot kialakítani és Donald Trump személyét a középpontba állítva negatív képet kialakítani az elnökről. Texast 1976 óta nem nyerte meg demokrata elnökjelölt, az állam a republikánusok egyik legfontosabb bástyája 38 elektorral és két – szinte borítékolható – szenátusi hellyel. Amerika mai állapotában semmit nem lehet biztosan állítani, de látnunk kell, hogy a szenátor – talán tudtán kívül – országos jelenségre mutatott rá. A negatív kampány kínálkozik ugyanis a leginkább járható útnak a demokraták számára, hisz a klasszikusnak számító gazdasági helyzettel nem lehet kampányolni. A Trump-adminisztráció alatt munkahelyek sokasága jött létre vagy menekült meg attól, hogy az olcsóbb munkaerőköltség reményében áttelepítsék Mexikóba. Hosszas tárgyalás után az elnök tető alá hozta a NAFTA-t felváltó – és az Egyesült Államokra nézve jóval kedvezőbb – USMCA-megállapodást, amely számos pozitív intézkedést tartalmaz. Pennsylvania és Michigan ipara, vagy épp a középnyugat mezőgazdasága a Trump-adminisztráció nyertese. Az elnök ezek mellett – 2016-hoz hasonlóan – földrajzilag szelektív kampánykörutat tart. Elég végig nézni Trump kampánykörútját, hogy lássuk: alig tölt időt olyan államokban, ahol nem lát esélyt a győzelemre.

Marad tehát a negatív kampány a Demokrata Párt részéről, hisz saját jelöltjükre aligha építhetnek mást. Joe Biden legfőbb erényei ugyanis egyben legfőbb hátrányai is:

Nem radikális baloldali, eltérően Bernie Sanderstől. Ugyanakkor kérdés, hogy a radikális baloldal szavazóit meg tudja-e szólítani olyan nagyszabású ígéretek nélkül, amelyeket Sanders megígérhetett, de a párt jelöltjeként Biden nem. A koronavírus-válság kirobbanása előtt úgy tűnt, hogy a magát demokratikus szocialistaként aposztrofáló Bernie Sanders könnyedén megnyerheti a demokrata előválasztást, és 2016 után ismét mindent meg kellett mozgatnia a pártelitnek, hogy ez ne így legyen. Vagyis a „progresszív demokraták” legfeljebb a kisebbik rosszként választhatják Bident.

Ő az első – és eddig egyetlen – fekete elnök alelnöke. Messze nem biztos azonban, hogy ez elég azoknak a feketéknek a megnyeréséhez, akik hozzájárultak Barack Obama megválasztásához. Obama 2016-ban ugyan visszafogottabban vett részt a Clinton-kampányban, de nagy különbség, hogy akkor a Demokrata Párt e nélkül is biztosnak érezte a győzelmet. Biden esetében azt látjuk, hogy a demokraták túl akarják biztosítani magukat. S itt jön képbe a negatív kampány szerepe.

Jelenleg a baloldal talán egyetlen igazán hatékony kampányeszköze minden negatív eseménynek a regnáló elnökhöz való hozzákötése.

A koronavírus-válság kapcsán semmi mást nem hallani a mainstream médiából, mint hogy az elnök rosszul kezelte azt. Fel sem merül a demokrata kormányzók és polgármesterek felelőssége. Így Bill de Blasióé, aki polgármesterként a vírus egyik gócpontjának számító New Yorkban nem tett gyakorlatilag semmit a több ezres BLM-tüntetések ellen.

George Floyd halála kapcsán hasonlót tapasztalhatunk. Rendszerszintű rasszizmusról beszél a liberális fősodor, miközben nem kerül szóba, hogy Delaware állam szenátoraként Joe Biden nem csak megszavazta, de lelkes támogatója – egyben egyik előkészítője – volt annak az 1994-es bűnügyi törvénynek, amelyet sokan az első lépésnek tartanak a rendőrség militarizálódása felé vezető úton. Persze itt is felmerül a demokrata vezetők elkendőzött felelőssége. Jó példa Portland, ahol a városi tanács megtiltotta a helyi rendőrségnek a Homeland Securityvel történő együttműködést. Ugyanekkor Ted Wheeler polgármester kilátogatott egy tüntetésre, ahol a szövetségi erők könnygázt vetettek be, majd a New York Timesnak kijelentette, hogy véleménye szerint erre semmi okuk nem volt, Trump elnök pedig jogtalanul avatkozik be a városok ügyeibe.

Azt látjuk tehát, hogy a Demokrata Párt a teljes arzenálját felvonultatja a Trump elleni negatív kampányra polgármesterektől a szövetségi törvényhozáson át Joe Bidenig. Eklatáns példa, hogy mennyire mindent a protestszavazatok megszerzésének rendelnek alá, hogy Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke, a konzervatív oldalon általános felháborodást keltve Trump-vírusnak nevezte a koronavírust, Joe Biden pedig az első rasszista elnöknek Trumpot.

Ezzel párhuzamosan Trump igyekszik hangsúlyozni, hogy Biden a radikális baloldal jelöltje, akire a saját pártjában is csak átmenetként tekintenek. Ez jól látszik azokból a nevekből, akik lehetséges alelnökjelöltként keringenek a köztudatban. Kamala Harristől Susan Rice-ig a párt progresszív oldalának képviselői. A kép persze akkor válik teljessé, ha látjuk, hogy a fősodorhoz tartozó demokrata képviselők sorra veszítik az előválasztásokat az Alexandria Ocasio-Cortez és Bernie Sanders által támogatott radikális baloldali jelöltekkel szemben. A demokraták progresszív szárnya egy teljes hatalomátvételre készül, amelynek Joe Biden a trójai falova.

A Demokrata Párt nem is feltétlenül többséget igyekszik teremteni magának, hanem minden elképzelhető kisebbséget magához láncolni. Egyetlen kivétel az amerikai zsidóságtól történő látványos eltávolodás, ami együtt jár a muszlim szavazók felé történő ugyancsak látványosan közeledéssel. Ebben persze jelentős szerepük van a szintén a radikális szárnyhoz tartozó kongresszusi képviselőknek: a szomáliai születésű Ilhan Omarnak és Rashida Tlaibnak, akinek ősei a Palesztin Autonómia területéről származnak.

Felmerül persze a kérdés, hogy mit tehetnek a republikánusok egy ilyen egész pályás letámadás ellen? A legfontosabb tanácsot talán megint csak Ted Cruz fogalmazta meg. A demokraták azt akarják elhitetni a választókkal, hogy a jóságos „Joe bácsi” küzd az őrült és erőszakos Trump ellen. Hogy a választás pusztán a két jelölt küzdelme. A republikánusoknak azt kell elmondaniuk, hogy ez nem igaz, hogy a választás nem csak a két személyről szól. Hogy november 3-án az embereknek ügyek között kell választaniuk: szabad verseny vagy szocializmus között, az alkotmány vagy az erőszak között. Ha ez sikerül, Trump és a republikánusok győztesen kerülhetnek ki a versenyből.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kijev bekérette a magyar nagykövetet, Szijjártó kemény választ adott

Kijev bekérette a magyar nagykövetet, Szijjártó kemény választ adott

„Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy az Európai Unióval szorosabb együttműködésre törekszik és az európai integráció útjára kíván lépni, akkor az ilyen bekéretéseket végre el kellene felejteniük” – közölte a magyar diplomácia első embere.

Íme, a mai nap legfontosabb hírei!

Íme, a mai nap legfontosabb hírei!

Este 7:59, azaz napvégi hírösszefoglaló a 888-on.

Ne facebookozz, tüntess!

Ne facebookozz, tüntess!

Pozsonyi Ádám írása a 888.hu-n.

Donald Trump nyeri a választást a magyarok szerint

Donald Trump nyeri a választást a magyarok szerint

A Századvég a november 3-ai amerikai elnökválasztással kapcsolatban a Lounge Group megbízásából egyedülálló kutatást végzett el, amelyet párhuzamosan készítettek az USA-ban és Magyarországon. A kutatásból az is kiderült, hogy míg az amerikaiak a gazdasági stabilitást fontosabbnak tartják az egészségük megőrzésénél, addig a magyarok a családjuk és a saját egészségük miatt aggódik leginkább a koronavírus kapcsán.

Öngyilkos lett egy migránscsempész a magyar-osztrák határ közelében

Öngyilkos lett egy migránscsempész a magyar-osztrák határ közelében

A rendőri igazoltatás helyett inkább a halált választotta.

Szabó Tímea: hergelésből ötös, adatelemzésből egyes

Szabó Tímea: hergelésből ötös, adatelemzésből egyes

Katasztrofális halálozási arányszámokkal riogatott hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Csakhogy a vészharangkongatáshoz azt a KSH-adatsort közölte forrásként, amelyből kiderül: Magyarországon az elmúlt hetekben egyáltalán nem haltak meg többen, mint az elmúlt évek hasonló időszakában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére