Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Maduro átalakítja a kormányt, de nem mond le

Bokor Gábor

2019.03.18. 07:43

Kormányának "mélyreható átalakítását" tervezi Nicolás Maduro venezuelai elnök - közölte Delcy Rodriguez alelnök vasárnap, miután a dél-amerikai országot a múlt héten napokig tartó áramszünet sújtotta az ellenzékkel vívott hatalmi harc közepette.
CARACAS, 07:43

Kormányának "mélyreható átalakítását" tervezi Nicolás Maduro venezuelai elnök – közölte Delcy Rodriguez alelnök vasárnap, miután a dél-amerikai országot a múlt héten napokig tartó áramszünet sújtotta az ellenzékkel vívott hatalmi harc közepette.

Nicolás Maduro elnök felkérte a teljes kormányt, hogy nyújtsa be szerepkörét felülvizsgálatra a bolivári kormány módszereinek és tevékenységének mélyreható átalakítása, továbbá a haza mindennemű fenyegetéstől való megvédése érdekében"

– írta Twitter-bejegyzésében Rodriguez.

A kormányátalakítás terve annak a közel egy héten át tartó áramszünetnek a nyomán vetődött fel, amely megbénította a már amúgy is hiperinflációtól, élelmiszer- és gyógyszerhiánytól, valamint több millió állampolgárának kivándorlásától sújtott, olajban gazdag országot. A venezuelai elnök egy nappal korábban ismételten szándékos külső beavatkozásnak tulajdonította a tartós áramkimaradást, amely révén szerinte az ország jelenlegi politikai rendszerét akarják megdönteni.

A magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó felhívta a figyelmet arra, hogy az egész országot sújtó múltkori áramszünet oka a kormány hanyagsága és korruptsága.

Helyi villamosmérnökök a Reuters hírügynökségnek arról beszéltek, hogy a rendszeres áramkimaradások a szükséges beruházások hiányára, illetve az erőművek és a távvezeték-hálózat karbantartásának elhanyagolására vezethetők vissza. A dél-amerikai ország ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlamentje Guaidó kérésére éppen az áramkimaradások miatt hirdetett szükségállapotot. 

A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére