Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jobbközép pártok erősödtek Franciaországban a regionális választások első fordulóján

888.hu

2021.06.21. 06:45

A jobbközép erősödött, míg Le Pen-nék nem szerepeltek túl fényesen az első fordulóján a regionális választásokon az exit pollok szerint.

 

Az északi Hauts-de-France régióban a konzervatív – és várhatóan jövőre az elnökségért is induló – Xavier Bertrand,

a régiótanács elnöke például a voksok 41 százalékát szerezte meg.

Bertrand korábbi jobboldali kormányokban több miniszteri posztot is betöltött.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a vártnál rosszabbul szerepelt, a szavazatok mindössze 18,5 százalékát szerezte meg. A baloldali pártok együttesen mintegy 26 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak, s ezen belül a szocialisták 18 százalékot kaptak.

Emmanuel Macron államfő pártja, amelynek eddig nem voltak képviselői a regionális tanácsokban, és nem is indított minden régióban jelöltet, 11 százalékot ért el. Pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) hat évvel ezelőtt még nem létezett, így tagokkal sem rendelkezik a regionális tanácsokban, és nem is indított jelöltet minden régióban. Jelöltjei vasárnap több helyütt nem szerezték meg a megfelelő számú voksot ahhoz sem, hogy indulhassanak a második fordulóban.

Ez egy nehéz választás volt (a kormánypárt számára)„

– ismerte el vasárnap este Gabriel Attal kormányszóvivő. Christian Jacob, a Köztársaságiak képviselőházi frakcióvezetője szerint

a kormánypárt ”megsemmisítő vereséget„ szenvedett.

A régiók többségét, hetet, eddig az ellenzéki, jobbközép Köztársaságiak vezették, hatot a szintén ellenzéki baloldal irányított, míg két helyen centristák, Korzika és Martinique szigetén pedig a helyi nacionalista erők kormányoznak. Az exit pollok eredményei alapján az látszik, hogy a legtöbb régióban a választók megerősítették pozíciójukban a régiótanácsok eddigi vezetőit, akik alapvetően a hagyományos pártokból kerültek ki.

Elsősorban a Nemzeti Tömörülés gyenge szereplése okozott meglepetést,

miután a felmérések azt jelezték, hogy Marine Le Pen pártja az előző, hat évvel ezelőtti regionális választások első fordulójához hasonlóan a régiók felében az élen végezhet, a második fordulóban pedig akár két régió irányítását is megszerezheti. Az exit poll alapján azonban úgy tűnik, hogy erre sehol nem maradt esélye.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke vasárnap esti rövid sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy pártja a második fordulóban még javítani tud, miután elsősorban az ő szavazói maradtak otthon. Ezért cselekvésre kérte őket jövő vasárnap, mint fogalmazott: ”a kormánypolitika megbüntetése érdekében„.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére