Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macron: emberiesség elleni bûntett volt a francia gyarmatosítás

Sümeghi Lóránt

2017.02.16. 08:58

Heves tiltakozást váltott ki a francia politikai jobboldalon szerda este a tavaszi elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron elõzõ nap Algériában tett kijelentése, miszerint Franciaország emberiesség elleni bûntettet követett el a gyarmatosítással, amiért bocsánatot kellene kérnie.
PÁRIZS, 8:58

Heves tiltakozást váltott ki a francia politikai jobboldalon szerda este a tavaszi elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron előző nap Algériában tett kijelentése, miszerint Franciaország emberiesség elleni bűntettet követett el a gyarmatosítással, amiért bocsánatot kellene kérnie – írja az MTI.

A felmérések szerint az elnökválasztáson jelenleg legesélyesebbek számító centrista jelölt a két ország közötti megbékélés jegyében utazott el a volt francia gyarmatra, Algériába. Az Echorouk News helyi televíziónak adott interjúban Macron a gyarmatosítást "bűntettnek" nevezte. "Álláspontom szerint elfogadhatatlan a gyarmatosítás dicsőítése. Egyesek így tettek még tíz évvel ezelőtt is Franciaországban. Ma már soha nem hallani ilyen kijelentést. Én mindig is barbár cselekményként elítéltem a gyarmatosítást" – mondta. Hozzátette, hogy

a gyarmatosítás a francia történelem része. Bűntett. Emberiesség elleni bűntett. Valódi barbarizmus és a múltunk része, amellyel szembe kell néznünk és elnézést kell kérnünk mindazoktól, akik ellen elkövettük."

Emmanuel Macron szerint ugyanakkor nem szabad a teljes múltat kisöpörni. Van egy okos mondás, amely érvényes Algériára is, miszerint Franciaország az emberi jogokat vitte el Algériába, csak éppen elfelejtette elolvasni azokat.

Ez nagyon jó mondás, mert szörnyű bűntettek voltak, kínzás, barbarizmus, ugyanakkor nem szeretném, ha ennek a bűntettnek az elismerésével a bűntudat kultuszába esnénk, abból ugyanis nem lehet építkezni"

– fogalmazott Macron. 

A francia közösségi oldalakra szerda este felkerült felvételt Francois Fillon jobboldali jelölt táborából többen is bírálták. Bruno Retailleau jobboldali szenátor a Twitteren azt írta, hogy Franciaországot külföldről emberiesség bűntett elkövetésével vádolva Emmanuel Macron politikai hibát követett el. Egy másik jobboldali képviselő, a Nicolas Sarkozy volt államfőhöz közel álló Gérald Darmanin szégyennek nevezte, hogy Macron elfogadhatatlanul leköpte a hazájukért meghalt hősök sírját. Eric Ciotti szerint pedig Macron súlyos történelmi és politikai hibát követett el.

A francia gyarmatosítás 1830-ban kezdődött Algériában, s nyolc évig tartó háború után 1962-ben az észak-afrikai ország függetlenné válásával ért véget, ami még mindig rányomja a bélyegét a két ország közötti kapcsolatokra.

Joffrey Bollée, a radikális jobboldali Nemzeti Front egyik alelnökének kabinetfőnöke azt írta a Twitteren:

először a népét, aztán a nyelvét és most a történelmét is. Macron nem egyszerűen megveti Franciaországot, hanem utálja. Szörnyű guru."

Wallerand de Saint-Just, a párt pénztárnoka szerint pedig a centrista politikus hátba lőtte Franciaországot. Nem ez az első alkalom, hogy a gyarmatosítás hirtelen az elnökválasztási kampány témájává válik. Augusztusban Francois Fillon azon kijelentése váltott ki heves vitát, amely szerint Franciaország nem bűnös azért, mert meg akarta osztani a kultúráját Afrika népeivel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

A baloldal ma is görcsösen ragaszkodik Lenin tanításához

A baloldal ma is görcsösen ragaszkodik Lenin tanításához

Emlékszünk jól: a baloldal következetesen kitartott amellett, hogy nem politikai, hanem szakmai okokból tartotta vissza Brüsszel a Magyarországnak járó összeget. Aztán a napokban a Szabad Európa cikkéből kiderült, hogy mégis. A gyerekek szexuális befolyásolása miatt történhetett mindez. Tehát politikai okokból, amit Orbán Viktor mai rádióinterjújában meg is erősített.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére