Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma kiderül, ki lesz Merkel utódja

Nagy Gábor

2018.12.07. 09:30

1001 küldött dönt ma Angela Merkel utódjáról. A német kancellár 18 év után távozik a CDU élérõl. A felmérések azt mutatják, hogy a legesélyesebb jelölt Merkel embere, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) pártfõtitkár. De Friedrich Merzet is sokan támogatják.

1001 küldött dönt ma Angela Merkel utódjáról. A német kancellár 18 év után távozik a CDU éléről. A felmérések azt mutatják, hogy a legesélyesebb jelölt Merkel embere, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) pártfőtitkár. De Friedrich Merzet is sokan támogatják.

A Kereszténydemokrata Unió eddigi hét vezetőjéből öt lett német kancellár, így akit ma a CDU élére megválasztanak, abból könnyen lehet Németország következő vezetője.

Egy korábbi interjúnkban Nógrádi György szakértő azt mondta, háromesélyes a verseny: az egyik jelölt AKK, a korábbi Saar-vidéki miniszterelnök, jelenlegi pártfőtitkár, aki egyértelműen Merkel embere. A másik induló Friedrich Merz, akit a kancellár 12 évvel ezelőtt távolított el a politikából. Merz volt a CDU/CSU frakcióvezetője. Rendkívül gazdag és sikeres politikusról van szó, aki hívő keresztény, háromgyermekes apuka. A harmadik jelölt a nyíltan homoszexuális Jens Spahn, aki pedig a kezdetek óta Merkel ellenfelének számít.

A tét nem kicsi: visszatér-e a CDU az eredeti nyomvonalra, vagyis a Helmut Kohl-féle kereszténydemokráciához, vagy folytatódik a Merkel által megkezdett balratolódás?

Felmérések szerint a CDU-szimpatizánsok körében AKK a népszerűbb, a Bild am Sonntag viszont azt az 1001 pártküldöttet faggatta, aki ma az elnök személyéről dönt. Csak az egyharmaduk válaszolt, ám ebben a körben Merznek van abszolút többsége. Érdekesség, hogy a párt ifjúsági tagozta, a Junge Union szintén Merzet támogatja, míg a CDU női küldöttjeinek 80 százaléka AKK mellett teszik majd le voksukat – írja a Focus.

A párton belüli törésvonalakat szemlélteti, hogy Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök, a párt egyik legbefolyásosabb politikusa (aki rövid ideig maga is állt a CDU élén, mégpedig épp Kohl után), valamint Günther Oettinger, a német uniós biztos is Merz mellett kötelezte el magát, mire Peter Altmaier gazdasági miniszter, Merkel bizalmasa pedig azt jelezte, AKK-ra adja a voksát.

A német elemzők egyébként megosztottak: a távirati irodának nyilatkozó Georg Paul Hefty nem számít jelentős irányváltásra, és azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy Merkel jövőre a kancellári székből is feláll. A Focus hírmagazinnak nyilatkozó Michael Spreng ugyanakkor úgy véli, a két fő jelölt közül csak Merz alkalmas a CDU-tól elpártolt, csalódott szavazók visszahódítására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére