Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma eldől, hogy von der Leyen kerül-e Juncker helyére

Bertha László

2019.07.16. 10:00

A mai nap végre pont kerülhet az uniós tisztújítás egyik legfontosabb kérdésére, hiszen ma szavaz az EP az Európai Bizottság elnökjelöltjéről. A V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyen jó eséllyel néz a szavazás elébe.

Kedden Strasbourgban szavaz az Európai Parlament arról, hogy a posztját számos megoldatlan válsággal hátrahagyó Jean-Claude Juncker helyébe léphet-e a német védelmi miniszter, a sokgyermekes Ursula von der Leyen.

Fotó: AFP

A kereszténydemokrata politikust a Fidesz-KDNP delegációja támogatásáról biztosította, akárcsak az Európai Néppárt többi tagja. Ursula von der Leyen ugyanakkor már kevésbé aratott osztatlan sikert a balliberális körökben, Németországban pedig kormányválságot idézhet elő a kinevezése a frusztrált szocialistáknak köszönhetően.

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői által jelöltként választott von der Leyennek összesen 374 szavazatra van szüksége a jelenleg 747 tagú Európai Parlamentben. A zöldbe csomagolt marxisták és egyéb szélsőbaloldali frakciók már jelezték, hogy biztosan nemmel voksolnak.

A baloldali és bevándorláspárti politikusok szemét igencsak szúrja, hogy Ursula von der Leyen többek között a jogállamisági kritikák csillapítását is kilátásba helyezte a lengyel kormánypártot is soraiban tudó konzervatív ECR-nek, amelynek vezetése a Soros-féle Frans Timmermanshoz képest a kisebbik rosszat látja a politikusban, ahogyan azt a Magyar Nemzet írása is megjegyzi.

Ami a kevésbé mérvadó szereplőket, így például a magyar ellenzéki pártokat illeti, a Momentum részéről hiányosnak nevezték a jelölt programját, a gyurcsányisták online konzultációt indítottak, míg a Ujhelyi István cirkusznagykövet a jobbikos Gyöngyösi Mártonnal karöltve elfogadhatatlannak nevezték a jelöltállítás módját, és kijelentették, hogy nem szavazzák meg a német politikust.

Ursula von der Leyen: pro és kontra

Most, hogy a német védelmi miniszter kerül minden valószínűség szerint az Európai Bizottság élére, rengeteg a kérdés. Mi ezek közül is elsősorban a személye körüli bizonytalanságokra fókuszáltunk, és megnéztünk pár pro és kontra érvet azzal kapcsolatban, hogy ő a megfelelő jelölt-e az Európai Bizottság élére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére