Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma eldől, hogy négy vagy negyvennégy évre jutnak a demokraták hatalomra

888.hu

2021.01.05. 16:17

Hogyha az elnöki szék mellett a szenátust is meg tudják fordítani, azzal nagyjából olyan hatalmat kap a Biden-adminisztráció, mint a muhi csata után a tatárok.

 

Amerikában a törvényhozás felsőházának, a szenátusnak – amely a két ház közül hagyományosan a nagyobb hatalmat képviseli – összesen 101 tagja van. Ebből kettőt-kettőt delegál mind az ötven tagállam, valamint egy szavazati joga van az alelnöknek, vagyis szavazategyenlőség esetén a mindenkori elnöki kabineté a döntő szó.

Egy szenátusi mandátum – az Európában szokásos négy helyett – hat évig tart, azonban mivel kétévente a szenátorok egyharmadát lecserélik, minden elnökválasztás alatt és a félidős választásokon is izgulhat mindkét fél, hogy vajon fordul-e az intézmény, vagy sem.

Amerika lényegében nekünk választ elnököt, nem magának

Az amerikai elnököt legtöbben a világ leghatalmasabb emberének képzelik, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis míg az elnök valóban beleszólhat abba, hogy Székesfehérváron milyen szobrot állíthatnak fel a helyiek, addig rendkívül kevés hatalommal bír saját lakossága, vagyis az amerikaiak élete felett. Legalábbis egy európai miniszterelnökhöz képest mindenképpen.

Amerikában ugyanis az elnök kezét rengeteg dolog tudja megkötni: a képviselőház elvonhatja tőle az anyagi hátteret, a szenátus megvétózhatja, és az alkotmánybíróságként is funkcionáló legfelsőbb bíróság is minden egyes döntését visszavonhatja.

A különböző intézmények így az ország működése érdekében kénytelenek együttműködni, és egy-egy elnökváltást nem annyira érzékel élesen az amerikai, mint mondjuk a palesztin, afgán, vietnámi vagy ukrán közvélemény. Vagy a magyar.

Arra viszont, hogy egy-egy elnök mögött álló szűk politikai kör meg tudja szerezni mindhárom nagy intézmény irányítását, rendkívül ritkán van példa.

Ha a mostani szenátorválasztáson a két demokrata jelölt tud győzedelmeskedni, akkor azonban olyan hatalom kerül az amerikai Lenin-fiúk (és -lányok) kezébe, hogy az könnyűszerrel megváltoztathatja az Egyesült Államok – és ezzel valószínűleg a csatlósai – politikai rendszerét, akár örökre.

Mire készülnek a demokraták, ha Biden hatalomra jut?

Az amerikai képviselőházban eleve a demokraták felé lejt pálya, bár nem vészesen, három, már a választási kampány alatt pedzegetett javaslattal azonban gyakorlatilag nyerhetetlenné tudnák tenni a republikánusok, legalábbis a jelenlegi konzervatív republikánusok számára a megmérettetéseket:

  • Négy új demokrata hellyel bővítenék a szenátust, Puerto Rico és Washington főváros nevében, melyek közül előbbi még évtizedek munkájával úgy-ahogy megfordítható lenne a republikánusok részéről, utóbbiban viszont rendre 95 százalék körüli eredményt érnek el a demokrata elnökjelöltek.
  • Szavazati jogot adnának az illegális migránsoknak, akik szintúgy értelemszerűen a migrációpárti demokratákra szavaznának – ha nem is ideológiai, inkább megélhetési okokból. Ez egyébként a legtöbb tagállamban jóval kevesebbet változtatna a rendszeren, hiszen őket fű alatt eddig is „leszavaztatták” a demokrata kormányzók, de több, jelenleg még republikánus vezetésű csatatérállamot veszíthetnek el ezzel a konzervatívok.
  • Felduzzasztanák a legfelsőbb bíróságot annyi taggal, hogy ne legyenek kényelmes többségben a konzervatív főbírók. Ez azért fontos, mert ez az a hivatal, amely minden elnöki döntést akár indoklás nélkül félredobhat.

Fontos tudni, hogy ezek nem spekulációk, hanem részben kampányígéretek, részben az elnökválasztás óta megtett vállalások.

Mivel ezen döntések mindegyikéhez először a szenátust kell megszerezniük vagy elcsalniuk a demokratáknak,

a mai Georgiai választást olyan fontos lenne megnyernie a két republikánus jelöltnek, mint a muhi csatát IV. Béláéknak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Finnország története első Európa-bajnoki győzelmét aratta. A szinte teljesen esélytelen csapat 1-0-ra legyőzte a hazai pályán, Koppenhágában fellépő Dániát. A történethez az is hozzátartozik, hogy a hazaiak egyik legjobbja, az olasz bajnok Interben szereplő Christian Eriksen a 43. percben váratlanul összeesett, újra kellett éleszteni.

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Vannak, akik „gyakorlatilag Belzebubként” tekintenek rá, de Orbán szereti magát úgy meghatározni, mint keresztény, nemzeti, konzervatív és aláhúzni azt, hogy Magyarország első uralkodója, Szent István „vizionárius volt, egy olyan kormányzó, aki a politikát a lelkiséggel kötötte össze” – írja Jamie Nogueira Pinto Portugál újságíró, aki interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Portóban.

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

A Pulitzer-díjakat odaítélő testület pénteken kitüntetésben részesítette Darnella Frazier-t, aki 2020-ban mobiltelefonnal készített videót a Georg Floyd elleni rendőri intézkedésről. A testület indoklásában az áll: a „megrázó” videó nagy jelentőségű, mert „világszerte tiltakozásra sarkallt a rendőri brutalitás ellen” – olvasható a V4NA szombati cikkében.

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Megkeresztelték a miniszterelnök legkisebb unokáját.

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

A dán Christian Eriksen összeesett a pályán, újraélesztik. Az első félidő végén félbeszakadt a Dánia-Finnország mérkőzés a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

Bogdán Ádám és Szalai Attila is bízik a sikeres rajtban

A kapus Bogdán Ádám, illetve a védő Szalai Attila is úgy fogalmazott, már a portugálok elleni nyitómeccsen meg akarják mutatni, mire lesznek képesek a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére