Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szigorítja a vízumkényszert az Egyesült Államok

888.hu

2015.12.09. 08:21

Az amerikai képviselõház korlátozta a vízummentes beutazás lehetõségét a terrorveszélyre adott válaszként. A jogszabály vonatkozik az amerikai vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország - köztük Magyarország - állampolgáraira is.
WASHINGTON, 8:15

Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel korlátozta a vízummentes beutazás lehetőségét a terrorveszélyre adott válaszként. A jogszabály többek között Magyarországra is vonatkozik.

A törvény megfosztja a vízummentességtől azokat, akik az elmúlt öt évben Szíriában, Irakban, Iránban vagy Szudánban jártak, függetlenül attól, hogy olyan országok állampolgárai, amelyek kedvezményezettjei vízummentességi programnak. Az Egyesült Államok vízummentességi programjában 38 ország vesz részt, többségük nyugat-európai ország vagy más térségben található NATO-tagország.

A törvény, amelyet 19 nem ellenében 407 igen szavazattal fogadtak el, megköveteli a kedvezményezett országoktól, hogy osszák meg információikat az Egyesült Államokkal a terroristagyanús személyekről. A jogszabály szerint kizárhatók a programból azok az országok, amelyek nem működnek együtt kellőképpen az amerikai kormányzattal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

Irak és Szíria nagy kockázatú országnak számít az Iszlám Állam terrorszervezet ottani térnyerése miatt; amerikai kormányzat szerint mintegy ötezren vannak olyanok, akik európai állampolgárként vízummentességben részesülnének, de kockázatot jelentenek, mert szélsőséges csoportok oldalán harcoltak a Közel-Keleten.

Iránt és Szudánt pedig a terrort államilag támogató országok közé sorolták Washingtonban.

 

Michael McCaul, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke azt mondta, hogy a törvény betömi a nemzetbiztonságot érintő joghézagokat, és az amerikai hatóságok könnyebben tudják majd megakadályozni a veszélyes emberek belépését az ország területére.

McCaul kedden felfedte a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) egy neki címzett és titkosnak minősített levelét. Szerinte az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy iszlamista szélsőségesek a menekültprogramot felhasználva próbálják meg embereiket bejuttatni az Egyesült Államokba. McCaul szerint az Iszlám Állam súlyosabb fenyegetést jelent, mint amilyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat valaha jelentett, beleértve azt az időszakot is, amikor még Oszama bin Laden irányította.

A vízummentességi program révén évente mintegy 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat, és ők akár kilencven napig tartózkodhatnak az országban. Az 1986-ben megkezdett program az idegenforgalom fellendítését, és a szövetséges államokhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra tételét szolgálta.

Az amerikai törvényhozás republikánus párti többségének hangadói - de demokrata párti honatyák is - számos alkalommal megfogalmazták aggodalmukat amiatt, hogy az amerikai kormány ebben a pénzügyi évben 10 ezer szíriai menekült befogadását tervezi.
 

(MTI, BBC

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére