Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Litvánia nem kér a migránsokból, de ezt az EU nem nézi jó szemmel

888.hu

2021.09.09. 22:00

Stabilizálódott a migrációs helyzet Litvánia Fehéroroszággal közös határszakaszán – közölte csütörtökön Ingrida Simonyte litván miniszterelnök Berlinben.

 

A balti állam kormányfője, Ingrida Simonyte szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje háromezer illegális bevándorlót küldött eddig litván területre. Hangsúlyozta, hogy egy „hibrid támadásról” van szó, amelyben a minszki vezetés szándékosan csalogat az országba migránsokat, például Irakból turistavízumokkal, illetve hamis lehetőségekkel kecsegtetve őket. Mint mondta, az EU-nak sikerült elérnie, hogy leállították az Irakból Fehéroroszországba induló járatokat.

Kiemelte, hogy a fehérorosz határon kialakult migrációs helyzet nemcsak Litvániát, de az Európai Unió egészét érinti.

Armin Laschet, a német CDU–CSU pártszövetség kancellárjelöltje köszönetet mondott a vilniusi vezetésnek, hogy számos fehérorosz ellenzékit befogadott.

Litvánia egész Európa számára biztosít védett térséget a (fehérorosz) diktatúra elnyomottjai számára”

– hangoztatta Laschet, aki szerint Lukasenka szándékosan próbálja gyengíteni az EU-t a migrációs nyomással.

Litvánia egyébként a nap folyamán visszatoloncolt öt afgán menedékkérőt Fehéroroszországba, dacára annak, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ezzel ellentétes határozatot hozott.

„Nem áll szándékunkban illegális migránsokat beengedni litván területre” – közölte a balti állam határőrsége, mondván, hogy az ötfős csoportot csütörtök délelőtt fogták el és toloncolták ki az országból.

Az érintett csoport tagjai augusztus 29-e óta legalább tíz alkalommal próbáltak sikertelenül Litvánia területére bejutni – közölte az illegális bevándorlók jogi képviselője. Mint mondta, legutóbbi kísérletük során vasárnap óta bujdostak litván területen, hogy menedéket kérhessenek. Szerdán az EJEB ügyükben megállapította, hogy az afgán migránsok veszélyeztetett személyi körbe tartoznak, és nemzetközi védelemre szorulnak, tekintettel arra, hogy hazájukban a radikális iszlamista tálibok kerültek hatalomra.

A menedékkérőket nem szabad kitoloncolni Fehéroroszországba, feltéve, ha már litván területen vannak”

– olvasható a törvényszék ideiglenes határozatában. A migránsok ügyvédje bejelentette, hogy tájékoztatni fogja az EJEB-et a történtekről, és kezdeményezni fogja, hogy a bíróság kötelezze Litvániát a visszafogadásukra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére