Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lisicki: az erõszak mélyen az iszlámban gyökerezik

Tóth Dalma

2017.04.26. 17:28

Pawel Lisicki lengyel újságíró szerint meg kell akadályozni a nyitott határok létrejöttét és a tömeges befogadást.

A Magyar Hírlap Pawel Lisickivel készített interjút "A dzsihád és a Nyugat öngyilkossága" című új könyve kapcsán.

A lengyel újságíró szerint a politikusok alábecsülik a vallás szerepét az integrációs, bevándorlási problémákban. Európa vallási helyzetét posztkereszténynek nevezi, ami azt jelenti, hogy a politikusok nem tekintik úgy, mintha egy vallási közösséget képviselnének, politikájuknak azonban, hanem is mindig tudatosan, keresztény gyökerei vannak.

Nem érdemes folytatni a nyitott határok politikáját, mert az túl veszélyes, vannak értékek, amelyeket meg kell védeni"

– tette hozzá.

Hozzáteszi, hogy óriási különbségek vannak az iszlám és a kereszténység, de még a posztkeresztény gondolkodás között is, például az emberi jogok terén. A különbségek gyökere pedig a vallásban rejlik.

Pawel Lisicki szerint katasztrófa a muszlim vallású emberek európai integrációja. Úgy látja, hogy egy földrajzi területen lehet velük együtt élni, de közös társadalmat alkotni azonban nem. Példaként említi Hollandiát, Franciaországot és Belgiumot, ahol jól látni, hogy az asszimilációs törekvések kudarcot vallottak.

Nem lehetséges olyan rendszert teremteni, amiben teljesen eltérő értékrendű emberek együtt élhetnek"

– hangsúlyozta.

Az író úgy véli, hogy nem lehet egy közös államot teremteni a keresztények és a muszlimok számára, mivel az utóbbiak még mindig egy nagy, univerzális muszlim állam és civilizáció létrehozásán fáradoznak az alkalmazkodás helyett.

Kifejtette, hogy az "európaizált" iszlám nem létezik. Akik szerint különbséget kell tenni a vallás és a politikai iszlám között, azok hiú ábrándokat kergetnek, ha azt hiszik, hogy a muszlim világot is el fogja érni a szekularizációs folyamat - tette hozzá. Szerinte Törökország esetében is pont azt látjuk, hogy Erdogan visszatér a Kemal Atatürk által elutasított örökséghez.

Nincs példa olyan, muszlim többségű országra, ami valóban képviselné az olyan európai értékeket, mint az emberi jogok, nemi egyenlőség és hasonlók"

– emelte ki.

Hozzátette, Brüsszelben például a szélsőséges szalafisták irányítják a mecseteket, de a szakértők abban sem értenek egyet, hogy van-e egyáltalán mérsékelt és nem mérsékelt iszlám. Mindenesetre Nyugat-Európában a Szaúd-Arábia által támogatott fundamentalizmus van jelen - folytatta.

Szerinte nagy különbség, hogy a Koránt a muszlimok úgy tekintik, mint Allah szavainak szó szerinti leiratát, amit nem lehet modernebb, nyugatosabb, módon értelmezni. A Bibliát viszont egy interpretációnak tekintjük, az apostolok és mások értelmezésének. Hozzáteszi, hogy a Koránban sok utalás van az erőszakra, a szent könyvet pedig szó szerint értelmezik a muszlimok. Ha pedig a hívők a vallási indentitásukat keresik, akkor a Korán szövegéhez fordulnak, hogy megtalálják ehhez a forrást.

Az erőszak mélyen magában az iszlámban, a vallási hagyományban gyökerezik"

– mondta.

Megjegyezte, hogy a visegrádi országok, mivel mind átélték a kommunizmust, óvatosabban kezelik az univerzális ideológiákat, jobban is értik a multikulturalizmus veszélyét. Ezek az országok tudják, hogy mennyire fontos a kulturális identitás, mivel azzá teszi a nemzetet, ami. Megemlíti, hogy nem követhetjük el ugyanazokat a hibákat, mint Nyugat-Európa. A több évtizedes nyitott bevándorláspolitika katasztrófát okozott,  nem szabad a határokat megnyitni és hagyni a muszlim tömegeket beáramolni. Ezt minden lehetséges módon meg kell akadályoznunk - zárta gondolatait.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

Miközben az Európai Unió rögzíti, hogy az EU olyan értékekre épül, amelyek többek között a férfiak és nők közötti egyenlőséget erősítik, az iszlám előretörésének révén a női-férfi egyenjogúság területe komoly kulturális kihívásokkal kerülhet szembe a következő években – állapította meg a Századvég Alapítvány.

Éber volt a német rendőrség: megakadályoztak egy terrortámadást

Éber volt a német rendőrség: megakadályoztak egy terrortámadást

Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és összesen hat embert őrizetbe vettek Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – ismertette az ügy részleteit csütörtök délután a kölni rendőrség.

Kulcsszerepe volt a manchesteri terrortámadásban a merénylő testvérének

Ő vásárolta meg a vegyi anyagokat, melyből később Salman Abedi készített házilag robbanószerkezetet, melyet az Ariana Grande koncert után hozott működésbe Manchesterben.

Tusványos: esély Közép-Európának

Tusványos: esély Közép-Európának

Július 23-án nyitja meg kapuit a 30. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor. Terítéken lesz az idén harmincéves rendszerváltás, a szintén 30 éves közép-európai együttműködés, a trianoni békediktátum centenáriuma és a magyar nemzeti összetartozás.

Műanyagmentes lesz a Vatikán

A Vatikán halad előre a műanyaghasználat csökkentésének útján, és arra készül, hogy 2019 végére teljesen műanyagmentessé válik. Ennek részeként a városállamban elrendelték az egyszer használatos műanyag árusításának felszámolását.

Miért hazaáruló a hazaáruló?

Miért hazaáruló a hazaáruló?

Vannak, akiknek nem okoz erkölcsi dilemmát, ha a saját országuk ellen lépnek fel.

A NOB elnöke Orbánnak: „Budapest a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa”

A NOB elnöke Orbánnak: „Budapest a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére