Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leváltottak egy macedón minisztert, amiért kiállt az ország „régi” neve mellett

888.hu - MTI

2020.02.16. 10:30

Elmozdította tisztségéből a szkopjei parlament Észak-Macedónia munka- és szociális ügyi miniszterét szombaton, mert a politikus kitartott amellett, hogy az országot Macedón Köztársaságnak nevezzék, és álláspontján nem volt hajlandó változtatni.

Raszela Mizrahi két sajtótájékoztatót is tartott egy olyan fal előtt, amelyen az állam régi neve szerepel, ezért Oliver Szpaszovszki ügyvezető miniszterelnök javasolta a parlamentnek, hogy mentse fel tisztségéből a tárcavezetőt. Szpaszovszki szerint Mizrahi szándékosan és tudatosan megsértette az ország törvényeit és alkotmányát, veszélybe sodorta Észak-Macedónia euroatlanti integrációját.

A parlament hatórás, feszült hangvételű vita után 62-26 arányban döntött Mizrahi leváltásáról. Raszela Mizrahi váltig állítja, hogy semmi rosszat nem tett, elődje volt az, aki nem változtatta meg a feliratot a minisztériumban, amikor egy éve módosult az ország neve.

A leváltott miniszter legutóbb kedden tartott sajtótájékoztatót a felirat előtt, és azt állította, hogy ezzel helyre akarja hozni azt az „igazságtalanságot”, amelyet az állam nevének megváltoztatása jelentett. Az előző miniszter átragasztatta a feliratot, de Mizrahi eltávolíttatta a Macedón Köztársaság nevet takaró új szöveget. Mizrahi, aki az ország első zsidó származású minisztere, arra is panaszkodott, hogy antiszemita támadások érték azért, mert kiállt az állam régi neve mellett.

A Macedón Köztársaság tavaly februárban változtatta nevét Észak-Macedón Köztársaságra, miután Görögország évtizedeken át nem volt hajlandó elismerni az államot régi nevén, mondván, hogy Görögország északi részét is Makedóniának hívják, amire hivatkozva Szkopje esetleg területi követelésekkel állhat elő. Ezzel Athén hatékonyan blokkolta az állam euroatlanti integrációját. A macedón és a görög kormány 2018-ban állapodott meg a névvita rendezéséről.

Mizrahit januárban nevezték ki az ügyvezető kormány miniszterévé az ország nevének megváltoztatását hevesen ellenző jobboldali ellenzéki párt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) javaslatára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére