Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Letuszkolná a britek torkán a kisebbség akaratát Brüsszel

Ányos Miklós

2019.11.14. 13:58

Több mint 17 millió brit akaratát veszi semmibe az Európai Tanács leköszönő elnöke, aki szerint Nagy-Britannia az uniós tagságának megszűnését követően elveszti befolyását nemzetközi ügyekben, és másodrendűvé válik. Donald Tusk a belgiumi Bruges-ben, a College of Europe 2019-2020-as tanévnyitó ünnepségén beszélt a Brexitről.

Szerinte a kilépést követően Nagy-Britannia nem lesz képes versenyezni olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Kína vagy akár Brüsszel, az Egyesült Királyság csak az egységes Európa részeként játszhat globális szerepet. Valójában az Egyesült Királyság történelme során bebizonyította, hogy nagyhatalmi szerepet Brüsszel nélkül is tud játszani, Amerikával pedig kiválóak a gazdasági, kereskedelmi, diplomáciai kapcsolataik. A briteknek egyébként már az uniós bővítések sem voltak az ínyükre, mivel korábban is a gazdagabb államoknak kellett a nagyobb befizetéseket eszközölniük a fejlődő, új tagállamok részére. Azzal is nehéz vitatkozni, hogy jobban jár-e egy ország, ha saját maga állapítja meg vámjainak mértékét és nem kell befizetnie súlyos milliárdokat a brüsszeli költségvetésbe. Emellett van néhány európai ország, mely nem uniós tag, mégis a legfejlettebb, leggazdagabb államok közé tartozik a világon, és az unióval kötött kétoldalú megállapodások értelmében a tőke és a személyek szabad áramlása is akadálymentesen működik.

Tusk beszédében arra is kitért, hogy a közös uniós migrációs politika körüli konszenzus kialakítása érdekében el kell kerülni a megosztottságot. Emlékeztetett arra, hogy menekültügyi politikával kapcsolatos viták, különös tekintettel a kötelező betelepítésre, nagy érzelmeket és több esetben haragot váltottak ki a tagállamok részéről. Úgy vélte, a feszültségek enyhítésének egyik módja az volt, hogy minden ország ráébredjen, hogy a liberális demokrácia és a külső határok hatékony ellenőrzése között nincs ellentmondás, segíteni kell a menekülteknek. Ennek ellentmondásosságával találkozhattunk Röszkén, az olasz partoknál, Horvátországban, a spanyol exklávé, Ceuta esetében, de az összes többi déli, keleti uniós határon is, ahol néhány éven belül milliók lépték át illegálisan és erőszakosan a határokat.

A három évvel ezelőtti Brexit-népszavazáson 17,5 millió brit szavazott a kilépés mellett és 1,5 millióval kevesebben akartak bennmaradni az unióban. Beszédével Tusk beszállt a jelenlegi brit választási kampányba, üzent a Brexitet ellenzőknek is, hogy ne adják fel a küzdelmet, amit az újabb népszavazásért és a baloldali Munkáspárt hatalomra juttatásáért folytatnak. Szavaival nyilvánvalóvá tette, hogy a befolyásos brüsszeli vezetők mit gondolnak valójában a demokráciáról, a népszavazásról, az emberek akaratáról. Az általa említett liberális demokráciában ugyanis az 52%-os többségi népakarat nem számít, ha a 48% a brüsszeli érdek.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szép volt, magyarok: rekordösszegű adomány gyűlt össze a „Jónak lenni jó” akció keretében

Rekordösszeg, mintegy 220 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány – mondta el Siklósi Beatrix projektvezető, az M5 kulturális csatorna igazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának közös interjújában.

Hivatalos: kiengedték a börtönből Bróker Marcsit

Kiengedték hétfőn reggel 6 óra körül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből a Kun-Mediátor-ügy vádlottját, akinek megszűnt a letartóztatása.

Az USA után jövőre Brazília is Jeruzsálembe költözteti át izraeli nagykövetségét

Jair Bolsonaro brazil államfő ígéretét betartva jövőre Jeruzsálembe költözteti át hazája izraeli nagykövetségét – idézte vasárnap este a The Jerusalem Post című lap a brazil államfő fiát.

Hétvégi határrendészeti hírek

Hétvégi határrendészeti hírek

Szombat hajnaltól vasárnap estig több mint kétszáz illegális bevándorlót és 2 embercsempészt fogott el a rendőrség a déli, illetve a keleti országrészekben.

Adventi fényekben a diósgyőri vár

Adventi fényekben a diósgyőri vár

A diósgyőri vár az adventi koszorút megjelenítő ünnepi díszkivilágítást kapott.

Drasztikusan csökken a hagyományos angol kocsmák száma

Drasztikusan csökken a hagyományos angol kocsmák száma

Az Egyesült Királyság 2001 óta kocsmái egynegyedét elvesztette. A bezárási hullámot többek között a magas adókkal és a dohányzási tilalommal hozzák összefüggésbe, de egyre többen nem bírták a versenyt a kiskereskedelmi egységekkel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére