Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Letuszkolná a britek torkán a kisebbség akaratát Brüsszel

Ányos Miklós

2019.11.14. 13:58

Több mint 17 millió brit akaratát veszi semmibe az Európai Tanács leköszönő elnöke, aki szerint Nagy-Britannia az uniós tagságának megszűnését követően elveszti befolyását nemzetközi ügyekben, és másodrendűvé válik. Donald Tusk a belgiumi Bruges-ben, a College of Europe 2019-2020-as tanévnyitó ünnepségén beszélt a Brexitről.

Szerinte a kilépést követően Nagy-Britannia nem lesz képes versenyezni olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Kína vagy akár Brüsszel, az Egyesült Királyság csak az egységes Európa részeként játszhat globális szerepet. Valójában az Egyesült Királyság történelme során bebizonyította, hogy nagyhatalmi szerepet Brüsszel nélkül is tud játszani, Amerikával pedig kiválóak a gazdasági, kereskedelmi, diplomáciai kapcsolataik. A briteknek egyébként már az uniós bővítések sem voltak az ínyükre, mivel korábban is a gazdagabb államoknak kellett a nagyobb befizetéseket eszközölniük a fejlődő, új tagállamok részére. Azzal is nehéz vitatkozni, hogy jobban jár-e egy ország, ha saját maga állapítja meg vámjainak mértékét és nem kell befizetnie súlyos milliárdokat a brüsszeli költségvetésbe. Emellett van néhány európai ország, mely nem uniós tag, mégis a legfejlettebb, leggazdagabb államok közé tartozik a világon, és az unióval kötött kétoldalú megállapodások értelmében a tőke és a személyek szabad áramlása is akadálymentesen működik.

Tusk beszédében arra is kitért, hogy a közös uniós migrációs politika körüli konszenzus kialakítása érdekében el kell kerülni a megosztottságot. Emlékeztetett arra, hogy menekültügyi politikával kapcsolatos viták, különös tekintettel a kötelező betelepítésre, nagy érzelmeket és több esetben haragot váltottak ki a tagállamok részéről. Úgy vélte, a feszültségek enyhítésének egyik módja az volt, hogy minden ország ráébredjen, hogy a liberális demokrácia és a külső határok hatékony ellenőrzése között nincs ellentmondás, segíteni kell a menekülteknek. Ennek ellentmondásosságával találkozhattunk Röszkén, az olasz partoknál, Horvátországban, a spanyol exklávé, Ceuta esetében, de az összes többi déli, keleti uniós határon is, ahol néhány éven belül milliók lépték át illegálisan és erőszakosan a határokat.

A három évvel ezelőtti Brexit-népszavazáson 17,5 millió brit szavazott a kilépés mellett és 1,5 millióval kevesebben akartak bennmaradni az unióban. Beszédével Tusk beszállt a jelenlegi brit választási kampányba, üzent a Brexitet ellenzőknek is, hogy ne adják fel a küzdelmet, amit az újabb népszavazásért és a baloldali Munkáspárt hatalomra juttatásáért folytatnak. Szavaival nyilvánvalóvá tette, hogy a befolyásos brüsszeli vezetők mit gondolnak valójában a demokráciáról, a népszavazásról, az emberek akaratáról. Az általa említett liberális demokráciában ugyanis az 52%-os többségi népakarat nem számít, ha a 48% a brüsszeli érdek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szijjártó: véget kell vetni Brüsszelben a migránsok meghívásának

A koronavírus-járvány miatt fel kell készülni az újabb migrációs hullámokra, és ezzel együtt az Európai Unió külső határainak következetes megvédésére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Athénban.

Széles terpesz, rock 'n' roll, Pénzügyminiszter úr!

Széles terpesz, rock 'n' roll, Pénzügyminiszter úr!

A Fidesz-kormányok sokadik költségvetését jegyző Varga Mihály pénzügyminiszterről kiderült, hogy nemcsak a számok, de a gitárhúrok finomhangolásához is ért. A HammerWorld rockmagazinnak adott interjújában elismeri, hogy kocsijában csak akkor szól lágyabb muzsika, ha más is ül benne rajta kívül.

Karácsony „támogató empátiával” követi az amerikai BLM-őrületet

Karácsony „támogató empátiával” követi az amerikai BLM-őrületet

A magukat jogvédőknek nevező budapesti antifák azt fejtegetik, hogy a tüntetőknek miért is van joguk kifosztani a boltokat, illetve bántalmazni a védekezni próbáló tulajdonosokat. Ez szerintem közösség elleni izgatás, és remélem, a hatóságok keményen fellépnek ellene! Védjük meg az országunkat, védjük meg hazánkat!

Orbán: nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést

Orbán: nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést

Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

Pedofilokat mentegetett a HVG munkatársa

Pedofilokat mentegetett a HVG munkatársa

Hosszú Facebook-posztban emlékszik meg az Alapjogokért Központ arról, hogy a Kaleta-ügyben most oly hangos HVG egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt a Népszabadságban még relativizálni akarta az ehhez hasonlóan gyomorforgató gaztetteket.

Juj, mit mondott Feró?

Juj, mit mondott Feró?

Nagy Ferón gúnyolódik a 444.

„Nem tudjuk támogatni, hogy valaki a gyerekeiből és nem a gyerekeiért akar élni”

Mindenki azzal élhet, akivel szeretne, és a kormány azt sem mondja meg, hogy vállaljon-e gyereket egy pár, és ha igen, mennyit – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Mandinernek.

Szigorítaná a gyermekek védelmében a büntetőjogi törvényeket a kormány

Szigorítaná a gyermekek védelmében a büntetőjogi törvényeket a kormány

Mindent meg kell tenni a gyermekek egészséges lelki és erkölcsi fejlődése érdekében, és ha szigorúbb büntetőjogi eszközökre van szükség, a kormány kész támogatni a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását – közölte a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki kormányinfón.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére