Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lettország korlátozni akarja az orosz nyelv használatát

888.hu

2022.08.15. 12:40

Nyelvtörvény újratöltve.

 

A The Baltic Times című havilap beszámolója szerint a lett igazságügyi minisztérium egy, a kétnyelvűséget korlátozó törvénytervezeten dolgozik, amely

csökkentené az orosz nyelv használatát a munkahelyeken és a nyilvánosság előtt.

Janis Bordans igazságügyi miniszter szerint a törvénytervezet alapja a 2012-es államnyelvi népszavazás, amelyen a választók 74,8 százaléka az orosz mint második államnyelv ellen szavazott.

„Bár a népszavazás megerősítette, hogy a lakosok a lett nyelvet szeretnék Lettország egyetlen hivatalos nyelvének, a ruszifikáció gyakorlati következményei olyanok, hogy a mindennapi kommunikációban, a szolgáltatásokban és a munkahelyeken is használják a lett és az orosz nyelvet.” – mondta Bordans.

Bordans szerint Lettország minden lakosának lehetősége van a hivatalos nyelv napi szintű használatára, míg a gyakorlatban minden lettnek tudnia kell az orosz nyelvet különböző helyzetekben.

Ezt meg kell szüntetni, kivéve bizonyos eseteket, amelyeket a törvényben fognak előírni. De fontos, hogy a társadalom tudja, hogy a lett nyelvet kell használni a vállalkozások közötti kommunikációra, valamint a munkahelyi kommunikációra.”

– fogalmazott.

Lettország a három balti állam egyike, amelynek körülbelül 1,9 millió lakosa van.

 

A 2021-es adatok szerint a lakosság mindössze 62,7 százaléka lett, 24,5 százaléka orosz nemzetiségű, de emellett élnek itt beloruszok és ukránok is.

 

Ukrajnában hasonló nyelvtörvényt fogadtak. Az ukrán állami vezetésben azután kezdték aktívabban védelmezni az ukrán nyelvet, hogy Oroszország az Ukrajnában élő oroszajkú lakosság védelmére hivatkozva 2014-ben önkényesen magához csatolta a Krím félszigetet és fegyveres konfliktust szított a Donyec-medencében.

A parlament 2019-ben fogadta el az ukrán mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt – közismertebb nevén a nyelvtörvényt –, amely ellen mások mellett hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek is, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi, korábban szerzett nyelvi jogát.

A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát.

Tarasz Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos tavaly augusztusban egy televíziós műsorban azt találta mondani, hogy költözzön más országba az, akinek nem felel meg Ukrajna vagy az ukrán nyelvtörvény.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Azt mondja de facto már végigjárták a NATO-ba vezető utat.

Pénz, paripa, fegyver – minden külföldről érkezett a baloldal kampányába

Pénz, paripa, fegyver – minden külföldről érkezett a baloldal kampányába

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzőjének írása a 888-on!

A kormány nem fogja támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat

A kormány nem fogja támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciós javaslatokat, így az európai uniós gázársapka bevezetését sem, amely azonban egyelőre le is került a napirendről – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

Ha beüt a krach, a mobilodtól is elköszönhetsz

Ha beüt a krach, a mobilodtól is elköszönhetsz

A mobilhálózatokat is érinteni fogják az áramkimaradások.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére