Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leszerepeltek a magyar pártok Szlovákiában

Bertha László

2016.03.06. 09:28

Hatalmas meglepetések születtek a szlovák parlamenti választásokon, taroltak a protest- és a szélsõséges pártok. A Magyar Közösség Pártja pedig idén sem tudta átlépni az 5 százalékos küszöböt.
POZSONY, 09:28

Hatalmas meglepetések születtek a szlovák parlamenti választásokon, taroltak a protest- és a szélsőséges pártok. A Magyar Közösség Pártja idén sem tudta átlépni az 5 százalékos küszöböt.

A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságánál Robert Fico pártja a szavazatok 28,3 százalékát szerezte meg, ezzel megnyerve a választásokat. Második helyen meglepetésre a Szabadság és Szolidaritás (SaS) végezett a voksok 12 százalékával. A jobboldali O¥aNO-Nova meglepetésre 11 százalékot szerzett, szemben a 6 százalékos várakozásokhoz. A szlovák parlament negyedik legerősebb pártja, a magyarellenességéről híres – egykoron Ján Slota által vezetett – Szlovák Nemzeti Párt lett 8,7 százalékkal. Az igazi bombameglepetést az új szélsőjobboldali alakulat, a Mi Szlovákiánk – Néppárt (L’SNS) okozta; az alig két százalékra becsült párt végül 8,1 százalékot zsebelt be.

Leszerepeltek a magyar pártok

Rendkívül gyengén szerepeltek a magyar vonatkozású pártok a szlovák választásokon. A számítások szerint mindössze 7 magyar képviselője lesz a parlamentnek. Bugárék MOST-Hídja a választások előtt kétszámjegyű eredményben bízott, de az összeszámlálás végéhez közeledve mindössze 6,5 százalékon állnak, ami mindenképp csalódást keltő. Felvidéken a várakozásokhoz képest jóval elmaradt a részvétel az északi országrészhez képest, így az MKP 2016-ban sem tudott visszakerülni az országgyűlésbe, tehát a következő parlamenti ciklusban sem lesz tisztán magyar érdekeket képviseltető párt a szlovák törvényhozásban.

Mi jöhet most?

Fico pártja, a Smer hiába szerezte meg a legtöbb képviselői helyet, elvesztette többségét, így egyedül nem alakíthat kormányt. A szociáldemokrata Smer a Szlovák Nemzeti Párttal sem tudna kormányt alakítani, emiatt a koalíciókötésnek nagyon kevés esélye van. A legreálisabb forgatókönyv egy előrehozott választás, vagy esetleg kisebbségi kormányzás, az azonban igencsak gyenge lábakon állna.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére