Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lengyelországban ismét megszavaztak egy gyermekvédelmi törvényt

888.hu

2022.11.04. 20:35

A lengyel szejm megszavazta az oktatásügyi törvény gyermekeket védő módosításait. A jelenlegihez hasonló törvényt az elnök márciusban megvétózta.

 

Heves vita után megszavazta péntek este a lengyel parlament alsóháza (szejm) az oktatásügyi törvény több módosítását, köztük azokat, amelyek értelmében

 

az iskolákban és az óvodákban a civil szervezetek által tartandó foglalkozásokhoz szükség van a megyei tanfelügyelő, valamint a szülők hozzájárulására.

 

A 460 tagú szejm jelen lévő képviselői közül 230-an támogatták, 220-an ellenezték a módosításokat. Támogatta a tervezetet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt frakciójának 226 tagja, valamint négy független képviselő. Nemmel szavazott szinte az összes jelen lévő ellenzéki képviselő, négyen tartózkodtak.

A szejm két hasonló tartalmú tervezetet vitatott meg egy csomagban. Az egyiket Andrzej Duda elnök, a másikat a kormánypárt terjesztette elő. A jogszabály szerint a civil szervezetek foglalkozásait a szülői tanács véleményezné a szülők körében folytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása lenne szükséges ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen.

 

Az engedélyezésről végső soron a tanfelügyelő dönt, aki az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kell kapjon azok tartalmáról.

Nem szükséges tanfelügyelői engedély az országos függőségmegelőzési központ, a cserkészszervezetek, illetve a vöröskereszt által tartandó foglalkozásokhoz.

A parlamentben februárban megszavazott, az ellenzék által élesen bírált, a jelenlegihez hasonló törvényt a lengyel elnök márciusban megvétózta.

Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben Andrzej Duda a belpolitikai egység szükségességére hivatkozott, egyúttal jelezte a téma későbbi megvitatását, majd júliusban benyújtotta saját, a pénteken megszavazott csomag részét képező tervezetét. A szejm által elfogadott jogszabály most a szenátus elé kerül megvitatásra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján – mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön.

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

EP-korrupciós botrány: jóváhagyták az uniós parlamenti reformterveket

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői az EP házbizottságaként működő Elnökök értekezletén jóváhagyták Roberta Metsola EP-elnök által javasolt, az intézményi reformra vonatkozó terveket – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

Gulyás Gergely: Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványokból

A soproni kormányülés fejleményeit ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére