Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

Horváth Tamás

2019.08.20. 16:19

A kormányfő kedden a parlamentben jelentette be, hogy felajánlja a lemondását, amit azzal indokolt, hogy nem tud együtt dolgozni a Matteo Salvini vezette kisebbik kormánypárttal.

Felajánlotta lemondását Guiseppe Conte olasz miniszterelnök. A kormányfő kedden délután a római parlamentben azzal indokolta a döntését, hogy nem tud együtt dolgozni Matteo Salvinivel és az általa vezetett kisebbik kormánypárttal, a Ligával.

Mint arról mi is beszámoltunk, Olaszországban azt követően alakult ki éles ellentét a kormánykoalícióban részt vevő Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga között, hogy az előbbi az olasz felsőházban (szenátus) benyújtott egy indítványt, amely leállította volna a Torino-Lyon közötti nagy sebességű vasútvonal építését, amit viszont az utóbbi támogatott. Matteo Salvini ezt követően kijelentette, hogy nincs mód a fennálló ellentétek elsimítására, ezért új választásokat kell tartani.

Conte pártfüggetlen miniszterelnökként 14 hónapig vezette az elitellenes M5S és a bevándorlásellenes Liga koalícióját, de mostanra elfogyott körülötte a levegő: Matteo Salvini bizalmatlansági indítványt intézett ellene az olasz törvényhozásban, melyről kedd este szavaztak volna, ezt megelőzendő jelentette be, hogy lemond.

Egyórás felszólalásában Conte az MTI közlése szerint szinte végig a Salvini vezette Liga döntését bírálta. Hangsúlyozta, Matteo Salvini az előrehozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes érdekeit és saját pártját helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal is vádolta a bevándorlásellenes politikust, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség. Conte szerint a Liga „beszennyezte” az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormány 14 hónapon át tartó munkáját.

Giuseppe Conte | Fotó: AFP

Az 55 éves politikus még a mai nap találkozik Sergio Mattarella olasz államfővel, akinek hivatalosan is benyújtja a lemondását. Mattarella szerdától megbeszéléseket fog folytatni a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, hogy megállapítsa, szükséges-e új választásokat kiírni. Amennyiben igen, a voksolásig ideiglenes kormány vezetheti Olaszországot.

Matteo Salvini belügyminiszterként rendkívül nagy népszerűségre tett szert, melynek legfőbb oka az, hogy szigorú migrációs politikát folytat. Nem véletlen, hogy pártja, a Liga a legerősebb politikai formációvá vált Itáliában, amely egy esetleges időközi választást követően minden bizonnyal, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttal (az elnökükkel, Giorgia Melonival készített interjúnkat IDE kattintva olvashatjátok el) karöltve kormányt alakíthatna, Salviniből pedig miniszterelnök lehetne.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére